Jag har två recept. Det är viktigt med vinägern, så att vitlöken inte orsakar botulism.
De chilimarinerade är min favorit! Jättegoda!!
Basilikamarinerade vitlöksklyftorCa 12 port.
5 st hela vitlökar
½ dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
½ kruka basilika
1 st röd spansk peppar
1½-1 dl olja
Dela vitlöken i klyftor. Koka klyftorna mjuka i vatten i en kastrull ca 5 min. Spola hastigt av vitlöksklyftorna. Skala och lägg tillbaka de skalade klyftorna i kastrullen. Tillsätt vinäger, salt och peppar. Låt koka under lock ca 5 min. Strimla basilikan. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Varva vitlöksklyftor, basilika och chili i en burk. Blanda den varma vinägern med oljan och häll över vitlöken. Låt stå kallt ca 1 dygn innan servering.
Vitlöksklyftorna är hållbara i kylskåpet upp till 2 veckor.
Källa: ica.seChilimarinerad vitlökCa 5 dl
4 st stora hela vitlökar
äppelcidervinäger
Marinad:
1 dl olivolja
½ dl Felix chilisås
2-3 msk hot sweet chilisås (Spicy world)
1-2 msk tomatpuré
1-2 tsk basilika
½ st pressad vitlöksklyfta
½-1 tsk örtagårdskrydda (Santa Maria)
1-2 krm italiensk salladskrydda
några droppar grön tabasco
salt
Skala vitlöksklyftorna.
Dag 1: Koka upp vatten. Lägg i vitlöksklyftorna och låt koka en minut. Häll vitlöken i ett durkslag och spola med kallt vatten så att det kallnar. Låt vitlöken rinna av. Lägg vitlöken i en skål och häll på vinäger så att det täcker. Låt stå i två dygn.
Dag 3: Låt vitlöksklyftorna rinna av. Ta vara på den goda vitlöksvinägern. Gör i ordning marinaden och häll över vitlöksklyftorna. Låt stå minst ett dygn.
Tips! Lägg oskalade vitlöksklyftor i en skål med hett vatten en halv minut så blir de lättare att skala.
En mycket god inläggning som kommer från den trevliga delikatessbutiken Saffran och vitlök i Sunne. Marinerad vitlök håller sig flera veckor i kylskåp och förhöjer smaken på de flesta rätter.
Källa: Sundqvist, I-B. (1984), Vegetariska kokboken. ICA bokförlag: Sverige.