Det är bara att borsta, skala och koka dem, sedan mosa dem ihop med potatisen till mos och tillsätta några deciliter mjölk (godast med mjölk, men vatten fungerar, exakt hur mycket beror på hur tjockt mos man önskar så det är svårt att ge exakta mått...) eller vatten och ett eller två nypor vitpeppar om man vill, samt ett par matskedar smör om man äter smör.
De skall koka ungefär lika länge som pärerna, så man får sticka med en provsticka om man är osäker.
Edit, det går säkert att lägga dem i samma kastrull, tror jag...
Det är mest saker som kålrot och sådant som kan behöva koka längre.
I en gratäng skivar du dem som vanligt och lägger några skivor ihop med potatis skivorna (har inte i skallen nu hur man gör gratäng, men det är inte så svårt...), dock inte så mycket som andelen potatis då smaken blir ganska dominerande annars.
Man kan även rosta dem som de är, (efter skölja, skala och putsa) tillsammans med andra rotsaker, som potatisklyftor, palsternackor, morötter, rödbetor, mm.
Bäst med litet färsk aoli till (likt majonäs med litet citron och vitlök i, bäst med egengjord, majonäs är matolja, äggula, fransk senap och litet salt är egentligen inte så svårt att göra själv, bara man är noga när man droppar i oljan så att det inte skär sig...), (Tyvärr vet jag inte hur man gör helt vegetarisk sås till rostade grönsaker men det borde gå).
Glöm inte at tolja formen föst så att inte grönsakerna bränner fast för mycket.
Kör på kanske 175 grader tills de är mjuka och fina, man kan salta efteråt om man vill individuellt om man önskar salt på.