Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)  (läst 10821 gånger)

Nora82

  • Inlägg: 3
  • Bor på släktgården med katter.
    • Södermanland
Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« skrivet: 11 jun-16 kl 04:37 »
Hej!
Planerar att skaffa Linderödsvin då jag vet lite om hur dem vanliga grisarna växer upp och jag vill bara äta glada grisar.

Efter 3 dagars internetpluggande har jag kommit fram till följande, rätta mig gärna om jag har fel och försök komma med lösning om ni har någon!

Om man har en jägare kan hen avliva mina grisar hemma på gården och då kan jag och min familj äta köttet, men jag kan inte ens ge jägaren en bit av köttet som tack för hjälpen eller sälja/ge köttet till vänner och bekanta?

Om den körs iväg till ett slakteri som kan ligga hur långt bort som helst (tipsa gärna om det finns nåt nära sthlm-sorunda) Så blir antagligen grisen stressad och köttet får troligen en förändring till det sämre pga stresshormonerna., dessutom kan inte alla slakterier garantera att jag får tillbaka MIN gris och inte nån annan.

Med kaninerna hade jag tänkt sälja dem levande och sköta ev avlivande efter transaktionen för det är inte olagligt att köpa /sälja kanin och sedan avliva den.
men en gris måste man ha ett SE nr för att få äga och transaktionen måste anmälas.

Skulle man kunna bilda en ekonomisk förening (eller för den delen en ideell förening) som äger en gris tillsammans och sedan avlivar den och delar på köttet? Då har föreningen SEnr, fattar ni vad jag menar??

Hur svårt ska det behöva vara??
I sommar blir det kaniner!

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #1 skrivet: 11 jun-16 kl 08:09 »
Skall man hårddra det så får du inte slakta annans djur heller.

För att det skall vara tillåtet så behöver du en godkänd lokal för detta.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #2 skrivet: 11 jun-16 kl 08:13 »
Skall du frakta grisar längre än 50 km så är det ganska strikta regler

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/grisar/transporter.106.6beab0f111fb74e78a780001488.html

Annars så har det ju nu startat många gårdsslakterier, det är ju uppenbarligen inget större problem för den som är seriös

http://nwt.se/varmland/2015/07/21/ny-valuta-for-ekologisk-kyckling

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 285
    • Dalarna
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #3 skrivet: 11 jun-16 kl 08:59 »
Regler och lagar är skrivna för den som inte kan tänka själv eller som bara tänker på sig själv. Våra förfäder och en stor del av världens befolkning följer inte dagens regelverk. För 50 år sen var det ingen som höjde på ögonbrynen när byslaktaren stod på lagårdsbacken och skållade grannens julgris.
Gå på Svenska Jägareförbundets kurs i hur du besiktigar viltkött och använd sunt förnuft. Hemslaktad ostressad gris smakar mumma. Dessutom kan du ta tillvara alla inälvor som du inte får tillbaka från "riktiga" slakterier. Leverpastej.... Tänk på hygienen och lär dig hur friska djurs inälvor ser ut. Finns det vildsvin i området och nassarna går ute ska du kosta på dig ett trikinprov för säkerhets skull.
Jag förordar biologisk mångfald framför byråkratisk enfald. Hur många svenskar tuggar i sig kött som inte framställts enligt den svenska byråkratin på sin Thailandssemester??? Djur fulla med antibiotika och hormoner.
Stora slakterier och storskalig uppfödning har lyckats lobba fram ett regelverk som blir alldeles för dyrt för det småskaliga att följa. Det är så man blir av med konkurrenter och får monopol.
Skaffa dig en pålitlig kundkrets som använder käften till att äta med.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #4 skrivet: 11 jun-16 kl 10:09 »
Reglerna i Sverige är sådana att vildsvin jag själv skjuter och besiktar, skickar trikintest på och styckar upp är inte tillåtet att förtära av någon annan än av jägaren själv.

Att bjuda hela familjen eller andra är formellt inte tillåtet utan vetrinärbesiktning. Jag får heller inte sälja viltkött (djurkroppar) till någon även om de vetrinärbesiktigas. Tillstånd, kostnader och lokaler gör det omöjligt. Det räcker inte med ett kylrum.

Köttindustrin vill inte ha konkurrans av fint vilt och ekologiskt kött från små producenter.

De som levererar vilt jag känner har vilthägn med hjort och gris. Det är nästan inte jakt längre utan slakt och lönsamheten obefintlig. Avtal med butiker pressar inpriset på viltkött till dålig lönsamhet. Än en gång får den som gör största jobbet, producenten minst betalt. Välkommen till Sverige!

Varför skapa regler som ingen bryr sig om? Och som inte ens går att kontrollera?

Vi skapar regler som slår ut svenska producenter och som sedan gör att importen ökar av samma vara som producerats sämre än från den svenska producenten.
« Senast ändrad: 11 jun-16 kl 10:20 av Gilbert »

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14416
    • Östergötland
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #5 skrivet: 11 jun-16 kl 10:38 »

Annars så har det ju nu startat många gårdsslakterier, det är ju uppenbarligen inget större problem för den som är seriös


Det där är ett vanligt sätt att trycka ned motståndet mot nya regler, att det minsann beror på att någon som tycker det är tungrott i själva verket är oseriös.

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #6 skrivet: 11 jun-16 kl 11:59 »
Hej!
Planerar att skaffa Linderödsvin då jag vet lite om hur dem vanliga grisarna växer upp och jag vill bara äta glada grisar.

Efter 3 dagars internetpluggande har jag kommit fram till följande, rätta mig gärna om jag har fel och försök komma med lösning om ni har någon!

Om man har en jägare kan hen avliva mina grisar hemma på gården och då kan jag och min familj äta köttet, men jag kan inte ens ge jägaren en bit av köttet som tack för hjälpen eller sälja/ge köttet till vänner och bekanta?

Om den körs iväg till ett slakteri som kan ligga hur långt bort som helst (tipsa gärna om det finns nåt nära sthlm-sorunda) Så blir antagligen grisen stressad och köttet får troligen en förändring till det sämre pga stresshormonerna., dessutom kan inte alla slakterier garantera att jag får tillbaka MIN gris och inte nån annan.

Med kaninerna hade jag tänkt sälja dem levande och sköta ev avlivande efter transaktionen för det är inte olagligt att köpa /sälja kanin och sedan avliva den.
men en gris måste man ha ett SE nr för att få äga och transaktionen måste anmälas.

Skulle man kunna bilda en ekonomisk förening (eller för den delen en ideell förening) som äger en gris tillsammans och sedan avlivar den och delar på köttet? Då har föreningen SEnr, fattar ni vad jag menar??

Hur svårt ska det behöva vara??

Blir det inte lättare att tänka öppet om man inte har så mycket fördomar?

Det finns ingen automatik i att en hemmauppfödd gris , slaktad hemma på gården, smakar bättre än en som är slaktad på slakteri.
Allt beror på förutsättningarna, och en ovan slaktare har inga problem att stressa upp en gris innan slakt, likaväl som att en van slaktare på ett slakteri kan hantera det hela utan att det blir stress.
Kan inte påstå att barndomens hemslakter var så särskilt skonsamma med skrikande grisar som släpades ut för att skjutas. Allt var inte bättre bara för att det var förr.
Varför ett slakteri inte skulle kunna lova att du får hem dina grisar igen förstår jag inte. Vi har slaktat hundratals grisar på återtag, och det har alltid varit rätt gris hem igen.

Reglerna vi har är tillkomna för att det annars fuskas hejvilt för att tjäna några kronor, vilket i sin tur beror på att ingen vill betala nåt för mat.
Dessutom är det dom stränga reglerna som har lett fram till den hälsa vi har bland djuren, den låga antibiotikaanvändningen, och den säkra maten. Det är tack vare det vi kan sitta och kosta på oss att tycka att en massa regler är onödiga, medan man i andra länder ser med avund på våra friska djur.

Och, som sagts ovan, det byggs gott om gårdsslakterier, så det är inte på nåt sätt oöverstigligt.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #7 skrivet: 11 jun-16 kl 15:00 »
Ett gårdsslakteri, om än litet, för ett par hushållsgrisar?  Det blir dyra fläskkotletter.

  Men trikiner kan alla grisar få!  Det finns fler smittkällor än vilda grisar.  Råttor till exempel, som en gris glatt mumsar i sig om den kan.

Köttindustrin vill inte ha konkurrans av fint vilt och ekologiskt kött från små producenter.
Det är nog det som är problemet.  Industrin kan lobba, det kan inte vi.   :P
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #8 skrivet: 11 jun-16 kl 15:26 »
Reglerna i Sverige är sådana att vildsvin jag själv skjuter och besiktar, skickar trikintest på och styckar upp är inte tillåtet att förtära av någon annan än av jägaren själv.

Att bjuda hela familjen eller andra är formellt inte tillåtet utan vetrinärbesiktning. Jag får heller inte sälja viltkött (djurkroppar) till någon även om de vetrinärbesiktigas. Tillstånd, kostnader och lokaler gör det omöjligt. Det räcker inte med ett kylrum.

Köttindustrin vill inte ha konkurrans av fint vilt och ekologiskt kött från små producenter.

De som levererar vilt jag känner har vilthägn med hjort och gris. Det är nästan inte jakt längre utan slakt och lönsamheten obefintlig. Avtal med butiker pressar inpriset på viltkött till dålig lönsamhet. Än en gång får den som gör största jobbet, producenten minst betalt. Välkommen till Sverige!

Varför skapa regler som ingen bryr sig om? Och som inte ens går att kontrollera?

Vi skapar regler som slår ut svenska producenter och som sedan gör att importen ökar av samma vara som producerats sämre än från den svenska producenten.

När det gäller vildsvin så vill myndigheterna ha en spårbarhet. Trikiner är inte det enda eller största problemet när det gäller vildsvin. 40% av Svenska vildsvin bär på Yersinia och eller Salmonella och 50% av Svenska vildsvin bär på eller har haft Toxoplasma. En del har kort minne, men man vill inte ha någon upprepning av Alvestaepidemin

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #9 skrivet: 11 jun-16 kl 20:33 »
Regler och lagar är skrivna för den som inte kan tänka själv eller som bara tänker på sig själv. Våra förfäder och en stor del av världens befolkning följer inte dagens regelverk. För 50 år sen var det ingen som höjde på ögonbrynen när byslaktaren stod på lagårdsbacken och skållade grannens julgris.
Gå på Svenska Jägareförbundets kurs i hur du besiktigar viltkött och använd sunt förnuft. Hemslaktad ostressad gris smakar mumma. Dessutom kan du ta tillvara alla inälvor som du inte får tillbaka från "riktiga" slakterier. Leverpastej.... Tänk på hygienen och lär dig hur friska djurs inälvor ser ut. Finns det vildsvin i området och nassarna går ute ska du kosta på dig ett trikinprov för säkerhets skull.
Jag förordar biologisk mångfald framför byråkratisk enfald. Hur många svenskar tuggar i sig kött som inte framställts enligt den svenska byråkratin på sin Thailandssemester??? Djur fulla med antibiotika och hormoner.
Stora slakterier och storskalig uppfödning har lyckats lobba fram ett regelverk som blir alldeles för dyrt för det småskaliga att följa. Det är så man blir av med konkurrenter och får monopol.
Skaffa dig en pålitlig kundkrets som använder käften till att äta med.

Det där låter verkligen som superseröst.
Ursäkta mig men det finns lagstiftning av många skäl och trots att den kan tyckas tokig så är det de som trots sin egenuppfattning är de mest okloka.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14416
    • Östergötland
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #10 skrivet: 11 jun-16 kl 22:57 »
När det gäller vildsvin så vill myndigheterna ha en spårbarhet. Trikiner är inte det enda eller största problemet när det gäller vildsvin. 40% av Svenska vildsvin bär på Yersinia och eller Salmonella och 50% av Svenska vildsvin bär på eller har haft Toxoplasma. En del har kort minne, men man vill inte ha någon upprepning av Alvestaepidemin

Och jag som inte minns Alvestaepedemin (1953) slår upp den på Wikipedia och läser "Utredningen som gjordes på Alvestaslakteriet efteråt visade att ett flertal orsaker spelat in för smittans framväxt. Huvudorsaken var att ett fåtal smittade djur kommit till slakteriet. Detta förstärktes dock sannolikt av en pågående arbetskonflikt, otillräckliga kylrum på slakteriet, otillräcklig kylning vid frakt och en allmän värmebölja. Av de slaktade djur som efteråt undersöktes var cirka 15% smittade med salmonella. Vissa dagars produktion var smittad upp till 50%."

Skulle en smitta från ett enstaka djur slaktad på en gård kunna ge ett sådant genomslag? Och varför skulle man inte kunna spåra det bakåt?

tropfrog

  • Inlägg: 1755
    • Västergötland
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #11 skrivet: 12 jun-16 kl 02:34 »
Och jag som inte minns Alvestaepedemin (1953) slår upp den på Wikipedia och läser "Utredningen som gjordes på Alvestaslakteriet efteråt visade att ett flertal orsaker spelat in för smittans framväxt. Huvudorsaken var att ett fåtal smittade djur kommit till slakteriet. Detta förstärktes dock sannolikt av en pågående arbetskonflikt, otillräckliga kylrum på slakteriet, otillräcklig kylning vid frakt och en allmän värmebölja. Av de slaktade djur som efteråt undersöktes var cirka 15% smittade med salmonella. Vissa dagars produktion var smittad upp till 50%."

Skulle en smitta från ett enstaka djur slaktad på en gård kunna ge ett sådant genomslag? Och varför skulle man inte kunna spåra det bakåt?

Nja, en enstaka hemmaslaktad gris kan ju bara var smittad till 0 eller 100%. I åtminstone det ena fallet är genomslaget kraftigare.

MVH
Mattematiska nerden :)

Neon Knight

  • Inlägg: 932
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #12 skrivet: 12 jun-16 kl 12:42 »

Annars så har det ju nu startat många gårdsslakterier, det är ju uppenbarligen inget större problem för den som är seriös

http://nwt.se/varmland/2015/07/21/ny-valuta-for-ekologisk-kyckling


Just för småskalig slakt av kyckling är faktiskt regelverket ganska förnuftigt. Upp till tio ton per år krävs bara lokal godkänd för livsmedelshantering och anmälan till kommunen. Samma för övriga fåglar samt kaniner. Jag skulle gärna se att liknande regler infördes för övriga djurslag.

Neon Knight

  • Inlägg: 932
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #13 skrivet: 12 jun-16 kl 12:47 »
Skulle en smitta från ett enstaka djur slaktad på en gård kunna ge ett sådant genomslag? Och varför skulle man inte kunna spåra det bakåt?

Smitta från ett enstaka djur slaktad på gården där det är uppfött är givetvis hundraprocentigt spårbar.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #14 skrivet: 12 jun-16 kl 16:44 »
Just för småskalig slakt av kyckling är faktiskt regelverket ganska förnuftigt. Upp till tio ton per år krävs bara lokal godkänd för livsmedelshantering och anmälan till kommunen. Samma för övriga fåglar samt kaniner. Jag skulle gärna se att liknande regler infördes för övriga djurslag.

Kycklingen har ett skyddande skinn, så länge man inte håller på och skär sönder så är det så är kropparna bra skyddade mot kontaminering.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 285
    • Dalarna
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #15 skrivet: 18 jun-16 kl 11:24 »
Tjena skogsvilde.
Regelverket runt slakt beror till största delen på att vissa fuskar med hygien och tar med tvivelaktiga slaktkroppar för att tjäna pengar. Vid hemslakt där du själv, din familj och dina vänner ska äta köttet blir det ingen högre aktieutdelning för fusk som kan leda till sjukdom. På Scans slakteri i Dalarna skållades en levande gris! Skulle du göra så med en nasse du själv fött upp. I Uppsala dog en massa får av värmeslag/kvävning på grund av att man lastade in dubbelt så många djur i ankomsthallen som den var godkänd för. Jag vill inte veta vilken hänsyn dessa människor skulle ta till oss andra om ingen passade på dem och plockade bort oätliga slaktkroppar. Tappar jag en styckningsdetalj på golvet hamnar den i hinken för hundmat - på ett stort slakteri kan du gissa vart den tar vägen. De här slakterierna finns fortfarande och fick bara ett aja baja.
Regler och lagar är till för de som inte kan tänka eller som bara tänker på sig själv. De som skållade grisen och klämde in de sista fåren hade fel tankeförmåga och behöver hjälp.
Innan vi gick med i EU kunde du slakta hemma och sedan åka till den lokala (kommunala) besiktningsbyrån där distriktsveterinären tittade på slaktkroppen och vissa inälvor. Fick du godkänt var det bara att sälja till den lokala butiken (gjorde jag) eller någon privatperson. EU-inträdet innebar krav på levande besiktning innan slakt. Då försvann allt småskaligt. Det blev för dyrt att bygga godkänt och att besiktiga på plats två gånger för några dagars höstslakt. Djuren mår inte bra av att vänta på avlivning i okänd miljö och med en massa nya djur. Du får gärna kalla mig oseriös men då vill jag veta vad du anser om Scan.

Weasel

  • Inlägg: 1852
    • Skåne
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #16 skrivet: 18 jun-16 kl 14:39 »
 
Smitta från ett enstaka djur slaktad på gården där det är uppfött är givetvis hundraprocentigt spårbar.

Är den? En smitta uppstår väl inte ur intet. Även om smittan finns på gården så bör den ju rimligen komma från något annat ställe.
Bor i ett hus på landet med mina tre barn. Kuvasz, katter, nakenråttor och hamstrar. Oflar lite för husbehov.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #17 skrivet: 18 jun-16 kl 14:58 »
Tjena skogsvilde.
Regelverket runt slakt beror till största delen på att vissa fuskar med hygien och tar med tvivelaktiga slaktkroppar för att tjäna pengar. Vid hemslakt där du själv, din familj och dina vänner ska äta köttet blir det ingen högre aktieutdelning för fusk som kan leda till sjukdom. På Scans slakteri i Dalarna skållades en levande gris! Skulle du göra så med en nasse du själv fött upp. I Uppsala dog en massa får av värmeslag/kvävning på grund av att man lastade in dubbelt så många djur i ankomsthallen som den var godkänd för. Jag vill inte veta vilken hänsyn dessa människor skulle ta till oss andra om ingen passade på dem och plockade bort oätliga slaktkroppar. Tappar jag en styckningsdetalj på golvet hamnar den i hinken för hundmat - på ett stort slakteri kan du gissa vart den tar vägen. De här slakterierna finns fortfarande och fick bara ett aja baja.
Regler och lagar är till för de som inte kan tänka eller som bara tänker på sig själv. De som skållade grisen och klämde in de sista fåren hade fel tankeförmåga och behöver hjälp.
Innan vi gick med i EU kunde du slakta hemma och sedan åka till den lokala (kommunala) besiktningsbyrån där distriktsveterinären tittade på slaktkroppen och vissa inälvor. Fick du godkänt var det bara att sälja till den lokala butiken (gjorde jag) eller någon privatperson. EU-inträdet innebar krav på levande besiktning innan slakt. Då försvann allt småskaligt. Det blev för dyrt att bygga godkänt och att besiktiga på plats två gånger för några dagars höstslakt. Djuren mår inte bra av att vänta på avlivning i okänd miljö och med en massa nya djur. Du får gärna kalla mig oseriös men då vill jag veta vad du anser om Scan.

Jaha... 
Men nu finns det gällande lagstiftning och den lär man förhålla sig till.
Skälklart är det sorgligt att det händer tillbud hos slakterierna, dock är det fina i kråksången att dom rapporter in sådant och förhoppningsvis gör åtgärder som förhindrar upprepning.

Förövrigt så går det fortfarande att slakta småskaligt men det handlar att till fullo klara av att hantera lagstiftningen och få med sig de personer som skall godkänna.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 285
    • Dalarna
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #18 skrivet: 18 jun-16 kl 19:57 »
Skålla levande gris och kväva får kallas djurplågeri och inte tillbud. Ingen av de inblandade har dömts för djurplågeri.
Business as usual.
Småskalig slakt enligt regelboken och med skälig lön för arbetet är så kostsam att snittpriset hamnar på 150-200 kr/kg. Det vill ingen betala som sett köttfärs för 49 kr och filé för 100 kr.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #19 skrivet: 18 jun-16 kl 20:08 »
Vad ligger "skicka priset" per kg på gris idag? 6-7 SEK ?

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #20 skrivet: 18 jun-16 kl 20:31 »
Skålla levande gris och kväva får kallas djurplågeri och inte tillbud. Ingen av de inblandade har dömts för djurplågeri.
Business as usual.
Småskalig slakt enligt regelboken och med skälig lön för arbetet är så kostsam att snittpriset hamnar på 150-200 kr/kg. Det vill ingen betala som sett köttfärs för 49 kr och filé för 100 kr.

Jaha???   
Och då tycker du att du kan slakta bättre? Och kan bryta lagarna precis lika bra?

Nja...   Det är inte nödvändigtvis djurplågeri. 
Den springande punkten är att den svenska lagstiftningen har ett litet ganska oansenligt ord.
Som har stor konsekvens och det är uppsåt.  Den skållade grisen är säkerligen ett rent olycksfall i arbetet. Och anledningen att det hamnade för många får i  förvaringsutrymmet känner jag inte till.
Men uppenbarligen så saknades uppsåt.

Tycker du skall jobba för att man stryker ordet uppsåt i den svenska lagstiftningen.

PS. 
Om man nu svartslaktar så kan man inte använda sig av "saknade uppsåt" så tyvärr åker man dit så det stänker om det.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #21 skrivet: 18 jun-16 kl 20:46 »
Vad räknas som svartslakt? Det är tillåtet att slakta hemma till husbehov.

Jag behöver inget tillstånd för att ta ett skadat får el dyl.




Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #22 skrivet: 18 jun-16 kl 20:55 »
Vad räknas som svartslakt? Det är tillåtet att slakta hemma till husbehov.

Jag behöver inget tillstånd för att ta ett skadat får el dyl.

Om man googlar den frågan så hittar man bl.a. en länk till Jordbruksverket
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurskydd/slaktochannanavlivning/slaktforhusbehovochnodslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000210.html
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #23 skrivet: 18 jun-16 kl 21:19 »
De kraven uppfyller vi här, vi kan fatta beslutet och har nödvändig utrustning och utbildning.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #24 skrivet: 18 jun-16 kl 21:36 »
De kraven uppfyller vi här, vi kan fatta beslutet och har nödvändig utrustning och utbildning.


Och inget kött lämnar tomten efter utbyte av varor eller betalningsmedel?
Givetvis så är det bara den närmaste familjen som eventuellt tar besiktning av kött,

Då slaktar du inte svart!
Det gäller att förhålla sig till lagstiftning på ett sådant sätt att man följer den, givetvis så bör man oxå informera sig och kunna nödiga undantag.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #25 skrivet: 18 jun-16 kl 21:56 »
Självklart! Vi är laglydiga på landet!

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #26 skrivet: 18 jun-16 kl 22:45 »
Självklart! Vi är laglydiga på landet!


Ta inte i så in i helvete!   Det luktar illa.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 285
    • Dalarna
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #27 skrivet: 19 jun-16 kl 12:41 »
Om du prickar rätt med vikt och slaktkroppens form kan du få en tia. Något kilo över eller under slakteriets "drömgräns" så rasar kilopriset snabbt. Scans VD har ett högre kilopris: 4,4 milj i år plus 400 000 till i rörlig bonus.
Skogsvilden tycks ha hamnat på fel hemsida. Vi övriga värnar småskalighet och självhushåll. Husdjuren är familjemedlemmar fram tills slaktdagen. Så länge de lever är det deras välmående som kommer i första hand fram till en så stressfri avlivning som möjligt. Därefter är det konsumentens välmående som kommer i första hand. Jag äter ogärna djur som jag inte själv slaktat. Den som skållar levande gris och blir avslöjad nekar säkert till uppsåt men frågan är vad grisen tyckte. Den som har sunt bondförnuft behöver sällan slå i lagboken för att lista ut vad som är rätt eller fel.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #28 skrivet: 19 jun-16 kl 12:47 »
Om du prickar rätt med vikt och slaktkroppens form kan du få en tia. Något kilo över eller under slakteriets "drömgräns" så rasar kilopriset snabbt. Scans VD har ett högre kilopris: 4,4 milj i år plus 400 000 till i rörlig bonus.
Skogsvilden tycks ha hamnat på fel hemsida. Vi övriga värnar småskalighet och självhushåll. Husdjuren är familjemedlemmar fram tills slaktdagen. Så länge de lever är det deras välmående som kommer i första hand fram till en så stressfri avlivning som möjligt. Därefter är det konsumentens välmående som kommer i första hand. Jag äter ogärna djur som jag inte själv slaktat. Den som skållar levande gris och blir avslöjad nekar säkert till uppsåt men frågan är vad grisen tyckte. Den som har sunt bondförnuft behöver sällan slå i lagboken för att lista ut vad som är rätt eller fel.


Sunt bondförnuft säger att att du borde ha en lusing som inte följer givna regler.
Lagen säger en annan sak.

Vilket skall man förhålla sig till i första hand?
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 285
    • Dalarna
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #29 skrivet: 19 jun-16 kl 20:18 »
Skogsvilde
Ingemar Stenmark sa en gång till en journalist: Dä går int å förklar för en som int begrip.
Vi står för långt från varandra. Djurplågeri=tillbud. Hemmaslakt med samma eller bättre resultat än på stora slakterier=aja baja.
Varför inte söka till polisskolan om du har så stort behov av att utmäta straff och bestämma över oss andra.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #30 skrivet: 19 jun-16 kl 21:08 »
Ajabaja, Tiomilaskogen, inte behöver vi ännu flera poliser av det slaget ...  ;)
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #31 skrivet: 19 jun-16 kl 22:19 »
Skogsvilde
Ingemar Stenmark sa en gång till en journalist: Dä går int å förklar för en som int begrip.
Vi står för långt från varandra. Djurplågeri=tillbud. Hemmaslakt med samma eller bättre resultat än på stora slakterier=aja baja.
Varför inte söka till polisskolan om du har så stort behov av att utmäta straff och bestämma över oss andra.

Bara för att jag inte håller med dig så behöver du inte gå till rena löjligheter.
Tråden handlade inte om vad som händer på slakterier.
Utan om slakta hemma och sälja köttet.  vilket är förbjudet om man inte följer gällande lagstiftning.
Som är bland den hårdaste i Europa.

Det är sådana människor som du som medvetet bryter mot lagstiftningen som finns som gör att det skärps ännu mer. 
Så du gör självhushållningsrörelsen en björntjänst med ditt handlande.


E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #32 skrivet: 20 jun-16 kl 08:25 »
Vad ligger "skicka priset" per kg på gris idag? 6-7 SEK ?

Nä, nu får du nog uppdatera dig lite..   Bäst betalande slakteri betalar vecka 24, 16,80 kr/kg.  ( Ginsten slakteri).

Sen vet jag inte hur långsamt Tiomilaskogen slaktar grisar??   Själva slakten tar en halvtimme, och styckningen ungefär samma.  men säg då  1,5 timme per gris så har vi tagit i för att hinna med en sup och kaffe också.

300 kr/ tim x 1,5 blir 450 kr.   Det ger då ca 80 kg kött. Kostnad per kilo kött alltså 5,62 kr.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 285
    • Dalarna
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #33 skrivet: 20 jun-16 kl 09:57 »
Ex:
Grattis till grispriset. Hoppas att uppstickarna överlever och inte blir uppköpta av de stora.
Du kan inte bara ta arbetskostnaden och slå ut på kilopriset. Det tillkommer veterinärarvode inklusive resor för både levande besiktning och besiktning av slaktkroppen. Kommunen vill ha en slant för tillsynen av lokalen. Prov på vattnet måste analyseras. Du måste också ta med kostnad för själva slakteriet också. Byggkostnad och löpande underhåll. Det kostar också att bli av med slaktavfallet som inte heller får hanteras hur som helst.
En ljusglimt i fackpressen är att Hälsingestintan startat ett mobilt slakteri. Renslakten har länge haft mobila slakteri och jag ser det här som ett modernt alternativ till gamla tidens byslaktare som kom på hembesök.
Skogsvilde:
Trots Europas hårdaste lagstiftning får höra om butikskött med salmonella, listeria mm som återkallas. Hästar blir grisar och nöt på innehållsförteckningen. Inte ens frysta hallon och jordgubbar kan ätas utan kokning. Jag har valt självhushåll för att slippa detta. Att sen en handfull bekanta litar mera på min livsmedelshantering än den offentliga är deras val. De vet att köttet är fritt från antibiotika, hormoner och obesiktigat. Ska de också ha en lusing för medvetet val eller kanske låsas in så de inte väljer fel föda.
Lägg inte mera kraft på att sila mygg och svälja elefanter. Grannen är polis. Han jagar mopedister utan hjälm med stor energi men sjukskriver sig när det är dax för razzia i änglarnas klubblokal. Kanske en vän för dig?

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #34 skrivet: 20 jun-16 kl 10:35 »
Ex:
Grattis till grispriset. Hoppas att uppstickarna överlever och inte blir uppköpta av de stora.
Du kan inte bara ta arbetskostnaden och slå ut på kilopriset. Det tillkommer veterinärarvode inklusive resor för både levande besiktning och besiktning av slaktkroppen. Kommunen vill ha en slant för tillsynen av lokalen. Prov på vattnet måste analyseras. Du måste också ta med kostnad för själva slakteriet också. Byggkostnad och löpande underhåll. Det kostar också att bli av med slaktavfallet som inte heller får hanteras hur som helst.
En ljusglimt i fackpressen är att Hälsingestintan startat ett mobilt slakteri. Renslakten har länge haft mobila slakteri och jag ser det här som ett modernt alternativ till gamla tidens byslaktare som kom på hembesök.
Skogsvilde:
Trots Europas hårdaste lagstiftning får höra om butikskött med salmonella, listeria mm som återkallas. Hästar blir grisar och nöt på innehållsförteckningen. Inte ens frysta hallon och jordgubbar kan ätas utan kokning. Jag har valt självhushåll för att slippa detta. Att sen en handfull bekanta litar mera på min livsmedelshantering än den offentliga är deras val. De vet att köttet är fritt från antibiotika, hormoner och obesiktigat. Ska de också ha en lusing för medvetet val eller kanske låsas in så de inte väljer fel föda.
Lägg inte mera kraft på att sila mygg och svälja elefanter. Grannen är polis. Han jagar mopedister utan hjälm med stor energi men sjukskriver sig när det är dax för razzia i änglarnas klubblokal. Kanske en vän för dig?

Fortsätt at uppmana till brott så ser du vart det leder.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #35 skrivet: 20 jun-16 kl 11:22 »
Det finns en gråskala och mörkertalet är stort. Vem bryr sig på landet om någon granne eller kompis köper via kontakter och får hämta och betala i köket.

Men kör någon i stor skala så är det förstås inte tillåtet. Paragrafryttare och rättshaverister har funnits i alla tider.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #36 skrivet: 20 jun-16 kl 11:29 »
Ex:
Grattis till grispriset. Hoppas att uppstickarna överlever och inte blir uppköpta av de stora.
Du kan inte bara ta arbetskostnaden och slå ut på kilopriset. Det tillkommer veterinärarvode inklusive resor för både levande besiktning och besiktning av slaktkroppen. Kommunen vill ha en slant för tillsynen av lokalen. Prov på vattnet måste analyseras. Du måste också ta med kostnad för själva slakteriet också. Byggkostnad och löpande underhåll. Det kostar också att bli av med slaktavfallet som inte heller får hanteras hur som helst.
En ljusglimt i fackpressen är att Hälsingestintan startat ett mobilt slakteri. Renslakten har länge haft mobila slakteri och jag ser det här som ett modernt alternativ till gamla tidens byslaktare som kom på hembesök.
Skogsvilde:
Trots Europas hårdaste lagstiftning får höra om butikskött med salmonella, listeria mm som återkallas. Hästar blir grisar och nöt på innehållsförteckningen. Inte ens frysta hallon och jordgubbar kan ätas utan kokning. Jag har valt självhushåll för att slippa detta. Att sen en handfull bekanta litar mera på min livsmedelshantering än den offentliga är deras val. De vet att köttet är fritt från antibiotika, hormoner och obesiktigat. Ska de också ha en lusing för medvetet val eller kanske låsas in så de inte väljer fel föda.
Lägg inte mera kraft på att sila mygg och svälja elefanter. Grannen är polis. Han jagar mopedister utan hjälm med stor energi men sjukskriver sig när det är dax för razzia i änglarnas klubblokal. Kanske en vän för dig?u

Att använda påhopp i sin debatt tyder på att ens argument inte håller.
Och eventuellt goda argument tappar sin betydelse.....
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 285
    • Dalarna
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #37 skrivet: 20 jun-16 kl 12:35 »
Gilbert
Som självhushållare på landet blir det mera biologisk mångfald och mindre byråkratisk enfald. Vi hjälps åt, byter och lånar grejor. Att byta älgkött från grannen mot lite fläsk är ingen big deal. Det blir lite Rot och Rut också fast på en annan nivå än i fina villaförorten. Så länge man vill varandra väl och ingen utnyttjar/lurar de andra brukar grannsämjan vara god. När du skrev paragrafryttare och rättshaverist kom jag att tänka på den gamla filmen "Göta Kanal" med Magnus Härenstam i den rollen. Det blir lite samma grej. Rika firman som inte skyr några medel och klarar sig tack vare pengarna, den lilla företagaren som är klurig och sheriffen som njuter när han äntligen kommer i kapp den lilla som han törs ge sig på. Sverige må ha en diger lagstiftning men vi har också en befolkning som oftast struntar stora delar av den. Vi fyndar stöldgods på Blocket, handlar smuggelalkohol och säljer glatt "dolda fel".
Som självhushållare betraktas man som en knepig figur. Antingen jämförs man med Hundra procent bonde eller gröna vågen hippie från 70-talet.
Nu är det dags att lämna debatten. Kycklingarna ska ut för första gången och likaså griskultingarna. Det finns ogräs att rensa och det är dags att se över hässjevirket och slipa liarna. Korna ska in i en ny hage och fårens saltsten är slut. Då hinns det inte med att sitta vid datorn.
Ha det bra och lev gott.

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #38 skrivet: 20 jun-16 kl 13:39 »
Ex:
Grattis till grispriset. Hoppas att uppstickarna överlever och inte blir uppköpta av de stora.


Sämst betalande storslakteri ligger på runt 16,70.   Det går bra för grisbönderna just nu.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #39 skrivet: 20 jun-16 kl 13:48 »
Nä, nu får du nog uppdatera dig lite..   Bäst betalande slakteri betalar vecka 24, 16,80 kr/kg.  ( Ginsten slakteri).

Åh då får jag uppdatera mina vildsvin i frysen, värdet ökar 😄

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #40 skrivet: 20 jun-16 kl 16:11 »
Åh då får jag uppdatera mina vildsvin i frysen, värdet ökar 😄

Ja, eftersom du har levet efter 1970-tals priser, så är det nog dags att uppdatera.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #41 skrivet: 20 jun-16 kl 17:11 »
När man har 90 kg hjort i frysen och man ser att nästan allt kostar mellan 200-300 SEK/kg i butiker som säljer vilt så inser man vad det är värt. 13-15.000 SEK

Jag trodde man försökte utrota den svenska grisbonden på samma sätt som med mjölkbönder. När jag växte upp fungerade 136 mjölkkor och 45 grisar. Men idag ger det inte mycket pengar så att det går att leva på.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #42 skrivet: 20 jun-16 kl 17:16 »
Hur kan då karré och kotlett kosta 39 SEK inkl moms i butiker? För det händer.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #43 skrivet: 20 jun-16 kl 21:42 »
Hur kan då karré och kotlett kosta 39 SEK inkl moms i butiker? För det händer.

Dels för att det finns ett överskott av det industriellt producerade köttet.
För att locka kunder.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Mångsysslare

  • Inlägg: 55
    • Värmland
    • Sörgården
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #44 skrivet: 28 dec-16 kl 23:24 »
Det har gått ett tag sedan någon skrev sist här, men vill ni ha lite fakta från ett småskaligt gårdsslakteri?
Du får ALLTID tillbaka samma gris. Det står slaktnummer på alla djur och ska inte gå att blanda ihop dem.
Grisarna är inte stressade, de kommer nästan alltid kvällen innan och sover oftast när veterinären kommer och besiktigar. De avlivas med bultpistol eller hagelgevär (ja, det är helt och fullt tillåtet) utan att hållas fast det minsta. En del har jag tom avlivat när de legat ned, någon har sovit. Låter det stressat?
Kostnaden för slakten är 650 kr/gris inkl trikinprover. Och den som är så snål och rent dum som slarvar med trikintester på vildsvin eller vid hemslakt får gärna fråga mig så förmedlar jag kontakten till en som blev smittad av påstått trikintestat kött-hon är kock och smakade på den råa färsen för att kolla kryddning- för ungefär tre år sedan. Hon är inte återställd än, och är även opererad.
Styckningen tar vi (om jag minns rätt nu, får väl återkomma om det inte stämmer) 5 kr/kg för. Då ligger det i låda, färsen är mald och det ligger lappar på alla styckningsdetaljer.
Vi flår f.ö. grisarna, då vi ofta slaktar olika djurslag samma dag och inte vill hålla på och dra med skållkaret. Det är dessutom bättre på linderödsgrisar med allt deras borst.
Hjärtslaget kan man givetvis få tillbaka om man vill det.
Ni får gärna fråga om det är något ni funderar på.
60 tackor, en del köttdjur, höns och kaniner, hundar o katt. Skog och mark. Godkänt gårdsslakteri och -butik, och har alltid självhushållning som grundtanke.

tropfrog

  • Inlägg: 1755
    • Västergötland
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #45 skrivet: 29 dec-16 kl 10:31 »
Hälsingestintan har ju också mobila slakterier med återtag. IOFS verkar de bara jobba med nötkött. Men möjligheterna till liknande lösningar är ju öppna.

MVH
Magnus


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

656 gäster, 7 användare (1 dolda)
xaelanar, mikaelmareld, LimJans, von tratt, Jon.b, alternaiv

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser