Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Bygga och renovera / SV: Gjutjärnspisar
« Senaste inlägg av VS skrivet Igår kl. 23:52 »
Jag har en Velox 02 gjutjärnsspis som är 54 cm djup och 58 cm bredd, kokytan är några cm större och den är lik den spisen du menar, min uppvärmningsyta är ca 30 kvm. Men den installerade för några veckor sedan, även om nu är det sommar vissa nätter har varit väldigt kalla och den levererar bra värme. Tanken är att om den inte ger tillfredsställande värme på vintern ska sätta två lagom stora täljsten block på kokytan, som man kan lyfta själv och sätta över på varandra, när man vill laga mat har man då halva kokytan. Å andra sidan lagrar täljsten värme relativt längre än gjutjärn skulle jag tro och ger ca två timmar mer sov tid på så vis men ändå inte mer än ca 6 timmar totalt :'( Sedan kan man också använda kaminfläkt och fördela värmen mer effektivt. Apropå ved åtgången kan man tjäna igen genom att ha två cistern på vardera sida av spisen och värma vatten konstant och lagra det värmda vattnet i flera isolerade sluten kokkärl och använda som varmvatten (ljummet i alla fall). Om stugan är tät och inte så hög avstånd till taket kan en sådan spis duga utan anmärkning skulle jag tro.

Lite mer läsning om vedspis..
https://www.alternativ.nu/index.php?topic=172165.0
2
Hushåll / SV: Tvätta som förr
« Senaste inlägg av aralia skrivet Igår kl. 23:14 »
Hemma hos oss på 50-talet kokade man vittvätt i en jättelik järngryta ute på gården. Sedan använde man en räfflad tvättbräda för att tvätta, mycket effektivt. https://sv.wikipedia.org/wiki/Tvättbräda Alltså tvättbräda var förr i tiden ett bruksföremål, inte som numera magmuskler hos individer som använder sin tid och ork till för att finjustera sin kropp.
3
Bygga och renovera / SV: Gjutjärnspisar
« Senaste inlägg av aralia skrivet Igår kl. 22:57 »
Ja brukar ha en 15 liters kastrull med vatten på spisen när jag ändå eldar. Då lagrar man värme och det finns varmt vatten på morgonen, skönt mycket skönt.
4
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Min första gödningsspridare.. funderingar
« Senaste inlägg av Tjalve skrivet Igår kl. 22:00 »
Jag har aldrig sett en hydrauliskt driven gödningsspridare förr. Verkar behövas ett par dubbelverkande för drivning av tallriken och en enkelverkande för att stänga matningen. På de vanliga pto-drivna ställs kastarlängden in genom att ändra vinklarna på kastvingarna på tallriken. Här kanske längden kan ändras genom att reglera oljeflödet.
5
Hästar sökes / Häst/ponny
« Senaste inlägg av Guran skrivet Igår kl. 21:56 »
Söker ponny A/B eller islandshäst storlek C/D alternativt mindre western/kallblod då vår islandshäst snart blir ensam.
Linda 070 347 3331
6
Grisar sökes / Grisar sökes
« Senaste inlägg av Guran skrivet Igår kl. 21:54 »
Söker max tre stycken grisar för slakt till hösten/vintern.
Bor i Malmberget, Gällivare, och kan åka hyfsat långt för att hämta grisarna.
Linda 0703473331
7
Bygga och renovera / SV: Gjutjärnspisar
« Senaste inlägg av Ett svart får skrivet Igår kl. 21:38 »
Vedspis kan nog värma en hel stuga, om den är liten som torpen var förr. Dagen "palats" kan behöva fler eldstäder, även om de är bättre isolerade. Men en 24kvm stuga värmer man utan vidare med vedspis och man behöver inte elda några stora vedträn ändå på så liten yta. Men jag är ändå nöjd att jag valde en kamin med kokplatta, eftersom den är för värme i första hand och matlagning i andra
8
Bygga och renovera / SV: Gjutjärnspisar
« Senaste inlägg av Trollmor skrivet Igår kl. 20:57 »
Mat måste man ju laga varje dag.   :-[
9
Grönsaker / SV: Gul squash
« Senaste inlägg av christelle skrivet Igår kl. 19:53 »
Det är grön squash från köpta fröer. De har ingen kontakt med jorden och står inte fuktigt. Så fler förslag ???
Men frågan gällde enligt rubriken gul squash? Sniglar kan "gnaga" på fruktämnena så de tröttnar och ruttnar vilket är mitt nästa förslag  ;) ;)
10
Ekonomi / SV: Hyra ut mark till kolonilotter?
« Senaste inlägg av Grow2Tall skrivet Igår kl. 19:34 »
Det är ju inget som jag tänker ska vara någon så vidare inkomst för mig, handlar mer om att få marken använd till något annat än till storjordbruk.
Jo vatten är ju något man måste tänka på. Funderar på att antingen borra en brunn eller att anlägga en damm, modell större i mitten av odlingarna, eller både och!
För min egna överlevnad så är planerna på att delvis ha en liten gårdsbutik för att sälja närproducerat från egna odlingar och från grannskapet. En annan del kommer att vara mitt och min fästmös hantverk, jag på träblås och hon på keramik. Hela raddan med att sköta företag har jag lite koll på då jag fick lära mig det under min utbildning, så där blir det förhoppningsvis inga större problem.

Men tillbaka till det hela så går jag även i funderingar till att kanske få en del av projektet sponsrat av möjligtvis kommun eller olika trädgårsföretag gentemot att jag marknadsför dom i butiken och har deras annoner på en hemsida. Har sett andra som gjort samma sak för att kunna utöka sin verksamhet med goda resultat.

Men men, allt detta är bara tankar som flödar fritt än så länge, så vi får se var man hamnar i framtiden! :P
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

238 gäster, 7 användare
Teresa, hsd, Luffsen, MechaniX, Palle500, Gröfre Slissing, Sana

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser