Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Björn Alsmark skrivet 16 jul-17 kl 14:36

Titel: Förvara färska gurkor
Skrivet av: Björn Alsmark skrivet 16 jul-17 kl 14:36
I mitt grönsaksland har jag några få plantor av Västeråsgurka, som jag skall lägga in, men problemet mitt är att jag vill gärna samla upp så jag får tillräckligt antal att starta min inläggningsprocedur. Det blir inte så många per dag/vecka.
Hur kan jag spara gurkorna på bästa sättet?
Titel: SV: Förvara färska gurkor
Skrivet av: kurt skrivet 16 jul-17 kl 15:07
Inläggningsprocedur? Antingen fermenterar man gurkorna i saltvatten eller så lägger man in dem i skarpsmakande ättika. I båda fallen så kan man har gurkorna i kylen i en vecka i alla fall.

Jag skulle verkligen rekommendera fermenterade gurkor, i stället för ättikan

https://grundligmatlagning.wordpress.com/2013/08/11/gora-egen-mjolksyrad-gurka-och-ata-den-med-smetana-och-honung/
Titel: SV: Förvara färska gurkor
Skrivet av: hon på torpet skrivet 06 sep-17 kl 15:52
Kan man fermentera skivad gurka? Jag har överskott på slanggurka och de är för stora föra att knyckla ner hela burkarna  :-[
Titel: SV: Förvara färska gurkor
Skrivet av: kurt skrivet 06 sep-17 kl 18:20
Ja, det går att fermentera både skivade och hackade grönsaker se t ex surkål!  Man skall bara alltid ha koll så att salthalten blir rätt
Titel: SV: Förvara färska gurkor
Skrivet av: hon på torpet skrivet 07 sep-17 kl 12:07
Tack Kurt! Låter bra, funkar det med samma salthalt som för hela? Enl. receptet 45 g salt p 1 l vatten?