Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Travelerhorses skrivet 24 jan-17 kl 13:26

Titel: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 24 jan-17 kl 13:26
Söker recept på nåt grovt mörkt bröd med mkt smak.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: DennisCA skrivet 24 jan-17 kl 14:03
Typ jälkiuunileipä (efterugnsbröd)? Eller söta limpor (t.ex. malaxlimpan)?
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 25 jan-17 kl 01:57
Que?
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: DennisCA skrivet 25 jan-17 kl 06:55
Undrar vad för sorts bröd du söker och gav två exempel på olika sorters mörka bröd som jag personligen känner till.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: TW skrivet 25 jan-17 kl 09:12
Fälbröd är en annan mörk sötlimpa som inte är lika överdrivet söt som malaxlimpan. Gammaldags sössöbrö från Malax var inte heller lika överdrivet sött som sin fabriksgjorda ättling.

Sedan finns det ju två sorters mörkt rågbröd. Svenskösterbottniskt rågbröd bakat på rågmjöl och jäst och litet kornmjöl och ofta litet vetemjöl och så finnarnas sura rågbröd bakat på rågmjöl och surdeg.
Båda är goda!
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: DennisCA skrivet 25 jan-17 kl 10:54
Oululainens efterugnsbröd är en favorit hos mig, jag har aldrig provat laga eget efterugnsbröd själv.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 25 jan-17 kl 11:16
Typ en doftande smakrik mörk limpa. Inte nåt fröbröd alltså. Dom finska bröden ni refererar till har jag aldrig ätit.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: TW skrivet 25 jan-17 kl 22:12
Här är två olika recept på sössöbrö:

http://brodattbaka.blogspot.fi/2011/08/malaxlimpan.html (http://brodattbaka.blogspot.fi/2011/08/malaxlimpan.html)

Jag skall försöka hitta mammas recept på rågbröd. Påminn mig om jag glömmer det.
Hon brukar också baka en sötaktig råglimpa till jul.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 25 jan-17 kl 22:48
Var hittar man flytande malt?
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: DennisCA skrivet 26 jan-17 kl 08:09
Här är två olika recept på sössöbrö:

[url]http://brodattbaka.blogspot.fi/2011/08/malaxlimpan.html[/url] ([url]http://brodattbaka.blogspot.fi/2011/08/malaxlimpan.html[/url])

Jag skall försöka hitta mammas recept på rågbröd. Påminn mig om jag glömmer det.
Hon brukar också baka en sötaktig råglimpa till jul.


Har även min mammas recept på rågbröd, kanske liknande, ger ett ljust rågbröd:

1 liter ljummet vatten blandas med 1 bit jäst (50 g).
Tillsätt 1,5 msk salt.
Lägg sedan i 400-500 g rågmjöl eller rågsikt,ca 1,5 dl kli av valfri sort.
Lägg sedan i vetemjöl till en lagom deg, ca 400-500 g.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 30 jan-17 kl 21:10
Jag gillar rallarhalvor, någon som har ett recept på något liknande? :)

(http://www.onfos.de/media/catalog/product/cache/2/image/600x600/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/7/3/7314871067004.jpg)
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: TW skrivet 30 jan-17 kl 22:37
De där rallarhalvorna är ganska nära traditionellt finskt surbröd som förr i tiden bakades emellanåt också i svenskbygderna.
Här är två receptexempel men jag är för trött i huvudet för att förstå finska i kväll:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/125385/PERINTEINEN%20RUISLEIP%C3%84/ (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/125385/PERINTEINEN%20RUISLEIP%C3%84/)
https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/ruisleivan-leivontaohje-1760 (https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/ruisleivan-leivontaohje-1760)

Dennis mammas rågbrödsrecept på jäst liknar min mammas men hos oss är det större andel rågmjöl som gäller och ofta litet kornmjöl också. En mer traditionell form av receptet helt enkelt....... och mer smakrik.
Grundprincipen är att ju mer råg ju godare och smakrikare bröd men har man för litet jästbrödsvetemjöl vill det inte jäsa ordentligt och blir stålbakat. Det gäller att experimentera. Stenkvarnsmalat grovt rågmjöl ger smakrikare bröd än valskvarnsmalat rågmjöl.
Förr använde de mest råg och kornmjöl och bara litet litet av det dyrbara vetemjölet.
Man bakar ut brödet till hålkakor och naggar och efterjäser litet och gräddar.
Förr hängde man brödet på brödspett i taket på tork och fick skarpbröd. Skarpbrödet var nästan otuggbart om man inte hade starka käkar och bra tänder. Gammelfolk som hade dåligt med tänder brukade använda en brödhyvel för att få loss hyvelspån av skarpbrödet.
Numera fryser man brödet.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: eco-kalle skrivet 31 jan-17 kl 05:27
, kompact bröd som inte vill jäsa blir  de om  använder förmycket kornmjöl , funkar bra med tunnare bröd typ kavla ut till ca 1 cm elr lite mindre ta ut mått m ett glas funkar elr bara  skära ut önskat mått  elr 6 rundflata bröd på en plåt    (bra också m kavla degen få tex solrosfrö blikvar), tyckersjälv att långsam jäsning kall deg ca 4 -10 timmar elr ett dygn i kylen , anv  1/4, 1/5 del a ett paket jäst ca 6dl degvätska, fördel m lite jäst är att slippa jästsmak& mera tidsoberoende jäsning ,  om tex sätter in brödet direkt ikall ugn , bäst jästa brödet har jag märkt är  75 grader slå från ugnen in m brödet ca 15 min sen 200,
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 03 feb-17 kl 18:51
Typ rallarhalvor o liknande vill jag inte ga. Goda visst men jobbiga att tugga .
Vill ha bröd som är som en limpa fast mörk inuti och ovanpå. Massa smaker utan att vara grov o svårtuggade.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: pirttil skrivet 04 feb-17 kl 06:13
Söker recept på nåt grovt mörkt bröd med mkt smak.

Fazers Rågmust! Ica
Låter som reklam men tyvärr så är brödet iväg ut ur affärerna 🤕
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Fixasjälvkille skrivet 15 jun-17 kl 19:08
Någon gång måste jag lära mig baka bröd. Det är en svår konst. jag hatar att knåda. Jag har kollat på " no Knead" bred , jag tror man stavar så.

Jag tror hon hette Jenny can Cook  på Youtube.,Hon bakade i en gryta med lock. Sen har jag kollat på den babbliga mannen på Garden forks även det på Youtube. han bakade med i en gryta. Men det blir ju inte mycket bröd i en gryta precis.  Det har funkat någorlunda, jag har provat 2 gånger.. Men blir så himla tungt ock kompakt.

Jag tror inte det är bra att köpa en massa Lingongrova till extrapris. Det är väl mycket socker i. Sen lär degen vara färgad. Samma skit som ljust bröd fast det bara är färgat.

Jag tror jag googlade: Är lingongrova nyttigt bröd? Då kom det fram en massa information.  Jag tror det var Danskt rågbröd som var bättre alternativ än Lingongrova. Men det är väldigt tuggigt har jag för mig.

På jobbet äter en del hårt bröd ock de har fått ett synligare mindre omfång av magen.. Så det kanske vore bättre att tugga i  sig hårt bröd.

Någon skrev att bröd är en helggrej att äta . Att man åt det på helgen bara. men vad ska man ha till kaffet då på 09.00 fikat? Att slafsa i sig gröt känns ju väldigt underligt. Det äter jag ju innan jag åker till jobbet.

Mitt tips när det gäller gröt  är att ha i en tesked malen Ingefära i gröten, sen har jag lite solrosfrön, lite kli,krossat linfrö, sen bara en halv dl.havregryn. Sen i med vatten ock låter det stå i micron tills jag startar den på morgonen. Sen  har jag i lite honung i gröten. Men ingen mjölk. Mjölk fanns väl inte på stenåldern, så varför måste man ha det i gröten?  Den där ingefäran har kurerat min mage. Förr hade jag en orolig känslig mage men det försvann efter några veckor.

Vill man ha mjölk hemma till något så funkar torrmjölk tycker jag.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 18 jun-17 kl 20:13
Halvt off topic,

Många bikarbonatbröd går fort och lätt att göra och behöver inte knådas.
En del, tex de med filmjölk (filmjölkslimpor, har aldrig provat baka på vatten, men borde påminna om scones om man gör det tror jag... men jag tror man bör anpassa hela receptet om man inte tål mjölk, inte bar autesluta det, tex skulle jag nog köra litet mer korn och/eller havre då (vilket man kan göra ändå om man önskar ett ljusare bröd som är litet nyttigare än kompakt vetebröd).)) blir lika saftiga och fina som bröd bakat på bakjäst.

Rör i Bikarbonat tillsammans med mjölet torrt först, bäst, men litet mindre nyttigt är om man har i litet vetemjöl även i mörkt bröd om det inte skall knådas eller är surdegsbröd.





Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: SXSC skrivet 10 okt-17 kl 07:14
Oululainens efterugnsbröd är en favorit hos mig, jag har aldrig provat laga eget efterugnsbröd själv.

Vart hittar du detta? Fazer har ju slutst med sitt pörtebröd så behöver desperat en ersättning
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: torbjorn skrivet 10 okt-17 kl 17:39
Om man ska köpa bröd, så dyker ju Malaxlimpan upp då och då även i svenska affärer. Är osäker på om det är Ica eller Willys/Hemköp som tar hem den ibland. Men den brukar vara dyr.

Är man ute efter vanligt enkelt mörkt rågbröd som inte är sötat så är Lidls butiksbakade råg-surdegslimpa intressant, framför allt prisvärd.

Bikarbonat/bakpulverlimpor i all ära, men man bör vara medveten om att de åldras fort. Även om de är saftiga i nybakat skick så blir de torra och tråkiga mycket fortare än motsvarande jäst- eller surdegslimpor.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: DennisCA skrivet 10 okt-17 kl 17:42
Vart hittar du detta? Fazer har ju slutst med sitt pörtebröd så behöver desperat en ersättning

Jag är i Finland så det finns i dom flesta butiker.

Malaxlimpan annars, görs i Vasa nuförtiden.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: SXSC skrivet 10 okt-17 kl 19:08
Jag är i Finland så det finns i dom flesta butiker.

Malaxlimpan annars, görs i Vasa nuförtiden.

Jaha, missade att du var från finland =). Kör med Fazers rallarhalvor i dagsläget vilket är OK men saknar det sega tuggmotståndet som fanns i pörtebrödet.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: SXSC skrivet 11 nov-17 kl 19:07
Som followup tycker jag Hattings osötade rågbitar är rättså bra om man inte vill baka själv...
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: von tratt skrivet 10 jan-18 kl 17:21
Det finns ett isländskt sött rågbröd som är mkt mörkt, som inte knådas. Eller jäser :-). Det gräddas i tex hophäftade mjölkpaket i många timmar. I ugn om man saknar varma källor i närheten ;-) jag kan leta ett recept om intresse.

Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 16 jan-18 kl 12:29
Isländsk bröd låter kul. Ja vill gärna ha recept.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: kurt skrivet 16 jan-18 kl 13:14
Det finns ett isländskt sött rågbröd som är mkt mörkt, som inte knådas. Eller jäser :-). Det gräddas i tex hophäftade mjölkpaket i många timmar. I ugn om man saknar varma källor i närheten ;-) jag kan leta ett recept om intresse.


Bakpulver

http://loly.is/rugbraud-seytt/ (http://loly.is/rugbraud-seytt/)
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: von tratt skrivet 06 feb-18 kl 17:18
Receptet på isländskt rågbröd:

1,5 l rågmjöl
7,5 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
4,5 tsk bikarbonat
1,5 l filmjölk
4 dl sirap

Blanda ihop tills klumpfritt. Jag gjorde i assistent vilket nog var onödigt. Fyll till hälften i mjölkkartonger som häftas ihop. Alternativt i gryta eller plåtburk(!).
Sätt ugnen på 140 grader, sänk till 100 när brödet är inställt. Grädda 10-14 timmar. Svalna i kartongerna.

Såhär i efterhand, nja, jag vet inte. Men jag gräddade för länge som sagt. Bitvis rätt hårt, och håller inte ihop för att göra tunna skivor.
Det är nog bäst alldeles nygräddat, det är ju ett bakpulverbröd... och eftersom det blir en hel del kanske receptet passar till kalas mer än något annat.
Halv, eller kvarts, sats kanske är vettigare egentligen.

Men hittar man rätt är det himla lättlagat och lite annorlunda, antar jag.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 21 feb-18 kl 21:32
Alla tips hittils är ju grova bröd. Jag vill ha en mustigt mörkt smakrikt bröd, typ en sirapslimpa. Inte grova hårda sega bröd.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Kreacon skrivet 17 okt-18 kl 23:33
Bakar ofta bröd med jäst som får jäsa över natten. Rör ihop en deg på kvällen, inget knåda, stå över natten, skrapa ihop degen på mjölat bord och in med degen i oljat gryta. 250 g i 40-50 min. Locket av efter halva tiden. Gott, enkelt och snabbt.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 18 okt-18 kl 07:26
Jag gillar rallarhalvor, någon som har ett recept på något liknande? :)

([url]http://www.onfos.de/media/catalog/product/cache/2/image/600x600/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/7/3/7314871067004.jpg[/url])


Recept på rallarkaka.
Dag 1; Blanda ½ liter vatten,(37grader) med ½ kg grovt rågmjöl och låt stå i 12-18 timmar

Nästa dag
3/4 liter vatten, 50 g jäst, 375 g vetemjöl, 900 g rågmjöl, ½ msk salt
Lös upp jästen i det 37 gradiga vattnet tillsätt salt och mjöl arbeta väl , tillsätt surdegen från dagen innan arbeta ca 10 minuter efter det , jäs 30 min.
Dela degen i 8 bitar och kavla ut kakor med 25 cm diameter
Jäs på plåten och grädda sen i 275 graders ungnsvärme ca 20 min, skär varje kaka horisontellt som du skär tårtbottnar och riv till portionsbitar. När kakorna blivit lite gamla torka dem i ugnen och få hårdbröd typ finn crisp
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 18 okt-18 kl 07:34
Recept på rallarkaka.
Dag 1; Blanda ½ liter vatten,(37grader) med ½ kg grovt rågmjöl och låt stå i 12-18 timmar

Nästa dag
3/4 liter vatten, 50 g jäst, 375 g vetemjöl, 900 g rågmjöl, ½ msk salt
Lös upp jästen i det 37 gradiga vattnet tillsätt salt och mjöl arbeta väl , tillsätt surdegen från dagen innan arbeta ca 10 minuter efter det , jäs 30 min.
Dela degen i 8 bitar och kavla ut kakor med 25 cm diameter
Jäs på plåten och grädda sen i 275 graders ungnsvärme ca 20 min, skär varje kaka horisontellt som du skär tårtbottnar och riv till portionsbitar. När kakorna blivit lite gamla torka dem i ugnen och få hårdbröd typ finn crisp

Oj, så hett och så länge?
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: blomharet skrivet 18 okt-18 kl 10:01
Bakar ofta bröd med jäst som får jäsa över natten. Rör ihop en deg på kvällen, inget knåda, stå över natten, skrapa ihop degen på mjölat bord och in med degen i oljat gryta. 250 g i 40-50 min. Locket av efter halva tiden. Gott, enkelt och snabbt.
Låter perfekt till vardags...Har du något recept på själva degen?
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: DennisCA skrivet 18 okt-18 kl 10:26
No knead bread alltså, man kan göra det nästan hursomhelst. Finns jättemånga recept på nätet, jag har inget recept själv bara blandar ihop en deg, får gärna vara lite på våtare sidan.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 18 okt-18 kl 15:04
Oj, så hett och så länge?

Du kan jämföra tiderna och temperaturen i de länkar som TW la in tidigare i tråden. Andra länken är mest lika. Första temperaturhänvisningen är för limpa om man gör det av degen, den andra är för brödkakorna. Där säger man 225-250 grader i 20-30 minuter för kakorna.
Att det är något högre temp i mitt recept kan ju bero på en äldre och mer sliten ugn?
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Kreacon skrivet 18 okt-18 kl 18:52
Låter perfekt till vardags...Har du något recept på själva degen?

Ett hörn jäst, en liter vatten, en handfull salt och tillräckligt med mjöl för att degen ska binda ihop. Har den gärna lite lös. Men det är lättare att hantera en hårdare deg. Smaksak.
Det fina med att baka i lagom stor gryta är att man får ett högt, runt eller ovalt bröd lite oavsett hur man maisshandlar degen. Började mitt brödbak genom pain de Martin. Googla honom, massa recept och tekniker. Enkelhet i fokus i många fall.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 18 okt-18 kl 22:53
En handfull salt? Går det att äta det brödet sen?
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Kreacon skrivet 18 okt-18 kl 23:38
Nej, antingen dödar jag mördarsniglar med brödet eller så mäter jag upp saltet i ungarnas händer. 🙂

Receptet var mer en fingervisning om att man kan knåpa ihop eget recept. En handfull för mig är inte en snöboll med salt men mer än en matsked. Brukar hälla en hög i handflatan.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Lise skrivet 19 okt-18 kl 16:18
Typ rallarhalvor o liknande vill jag inte ga. Goda visst men jobbiga att tugga .
Vill ha bröd som är som en limpa fast mörk inuti och ovanpå. Massa smaker utan att vara grov o svårtuggade.
Om det ska vara mjukt på det där sättet och åndå är mörkt i färgen så beror nog färgen på maltsirap, sockerkulör eller liknande, inte på fullkornsmjöl.
Att få mycket smak o mustighet och ändå få ett ganska så mjukt bröd kan funka genom att börja med rågsurdeg dag 1 och bygga vidare nästa dag med "mjukt mjöl" som rågsikt och eller vitt vetemjöl. Bakar utan recept så har tyvärr inget.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 19 okt-18 kl 19:11
Du kan prova svensk-öllimpa. Mjukt och lite sött som svensk limpa brukar vara
Receptet kommer från boken bröd till husbehov
50g jäst, 3dl mjölk, 3dl mörkt öl, 2msk mörk sirap, 2tsk salt, 40g pomeransskal (uteslut om du inte gillar det), 1kg graham, 250g vitt mjöl

ljumma mjölken och lös upp jästen rör i resten och knåda, för hand eller i maskin jäs 30 minuter dela sedan och forma två limpor lägg i formar låt jäsa 30 minuter igen
nagga med gaffel och pensla med öl grädda i 45 minuter i 200 grader
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: birgerstenemo skrivet 09 okt-19 kl 13:13
Nedanstående recept har jag för vana att baka ca var annan vecka.

Dag 1:
400 g ljummet vatten
300 g grovt rågmjöl
25 g rågsurdeg grund
Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten.

Skållning
Av vardera grynslag: 100 g råg/vete/korn eller havre (totalt 300g)
600 g kokande vatten slås över kornen/krosset
Låt skållningen stå i rumstemperatur över natten, täck med lock eller folie.

Dag 2
Skållning och surdeg från föregående dag (använd en del vatten nedan för att lösa skållningen om den känns för fast)
1000 g ljummet vatten
800 g grovt rågmjöl
250 g grahamsmjöl
35 g salt (1,5 msk)
75 - 100 g hela linfrön
250 g solroskärnor
(1 – 2 msk snabbkaffepulver och 2 – 3 matskedar kinesisk soja)

Gör så här
Blanda ingredienserna med degen från föregående dag. 
Rör degen väl i ca 10 minuter.
Smörj tre 1,5 liters brödformar och "bröa” dem med grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
Fördela degen mellan formarna och jäs på varm plats i 3 - 4 timmar.
Värm ugnen till 250 grader.
Sätt in formarna och sänk temperaturen till 160 grader.
Baka bröden i 150 minuter. Efter en timma och 45 minuter tas bröden ur formarna för att bakas klart utan form.
Svep bröden i bakhandduk för att kallna. Lägg dem sedan i plastpåsar, förvara dem svalt i 1 - 2 dygn för att mogna.
Skär upp och njut.



Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: borsdorfer skrivet 29 maj-20 kl 09:13
Läs boken Dagligt Bröd av Annelies Schöneck. Syrans förlag.
Den bästa bakbok jag läst.
Boken finns utlagd på nätet för gratisläsning.
Varför vill Du att brödet skall vara mörkt.
Finns många ljusa goda bröd. Exempelvis Barsjabröd i ovanstående bok.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: borsdorfer skrivet 29 maj-20 kl 18:52
Söker recept på nåt grovt mörkt bröd med mkt smak.

Färgen har väl ingen betydelse för smaken.
En del bagerier tillsättes sockerkulör för att få en mörk färg.
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Fikaoscar skrivet 29 maj-20 kl 20:34
Hej har ögnat igenom tråden och fick själv lite idéer jag ska testa, jag får återkomma i morgon, men sen är det nog lite så att smaken kanske inte helt sitter i färgen så utan i råvarorna och jästid osv. Gillar att testa så jag tänkte ta porter, mörk sirap, rågmjöl, vetemjöl och salt så får det jäsa under natten så får vi se om det blir en tegelsten eller brödlimpa😄
Titel: SV: Mörkt mustigt bröd?
Skrivet av: Fikaoscar skrivet 02 jun-20 kl 18:55
Har använt brödsirap som innehåller maltextrakt i rågbröd, lite jäst och jäsning över natten, blir väldigt gott