Varför "kastar du ut lammet så fort som möjligt" när det är extrem kyla?
Jag vill inte ha lammningar förrän det är + grader på dagarna, men ibland har det fötts lamm tidigt och jag har aldrig haft dem ute i extrem kyla.
Jag vet inte vem som 'kastar ut lammet så fort som möjligt' om man inte är säker på att det kommer överleva och att det är bäst för lammet att vara med sin mamma.
Vi som bor här uppe kan tyvärr inte alltid vänta tills det är +grader dygnet runt för då skulle vi inte få lamm förrän i slutet av maj/början av juni.
Och när det är kyligare även inne i fårstallen måste lammen gå med sin mamma och dia om det finns minsta lilla möjlighet att ordna det så, för flasklamm får inte mat tillräckligt ofta för att må toppen. De hinner bli hungriga(på riktigt) mellan varje flaska, mot ett diande lamm som kan snutta lite i tid och otid dygnet runt. Det är trots allt inte möjligt att stå i fårstallet dygnet runt med en varm vällingflaska till en snuttsugen lammunge. Tyvärr, även om vi säkerligen är många som försökt.
Det är vad jag har pysslat med de sista dygnen... Gett flaska och hållit fast tackan så lammet fått dia varje timme(!) till ett lamm som mamman inte var så glad åt.
Det har varit varmare på nätterna sista veckan, men inte så varmt att lammet kunde vara utan mat i 3-4 timmar. Nu har jag lyckats vänja tackan vid lammet och äntligen får jag sova lite på nätterna.