Två år i rad har vi nu kört med kaseinlim, enligt det här receptet:
https://svenska.yle.fi/artikel/2013/04/08/kaseinlim-lim-av-mjolk/Fungerar hur bra som helst. Gött att man kan slicka av fingrarna när man står o kladdar också. Blir möjligen lite surt efter en tid i kylskåp, men fungerar ändå tror jag.
Vi har burkar nu där det suttit i över ett år.
Jag använder gummisnoddar för att få etiketterna att sitta kvar på runda honungsburkar, men redan efter några minuter går det att ta bort snoddarna.
Här är receptet i fulltext, "Johannas hemlagade lim", från Johanna Ahlskog och Leo Gammals:
Material:
kastrull
slev
decilitermått
teskedsmått
tratt
kaffefilter
glaskanna
gaffel eller liten visp
glasburk
pensel
etikett
Limrecept:
3 dl mjölk
1,5 tsk ättika
2,5 tsk bakpulver
3 tsk vatten + eventuellt litet mera vatten
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Ju lägre fetthalten är i mjölken, desto bättre blir kvaliteten på limmet.
Lyft mjölkkastrullen till bänken och rör i ättikan så att mjölken skär sig.
Låt stå tills mjölken skiktar sig i en vit massa och en gulaktig vätska, vassle. Det är den vita massan, kaseinet, som skall bli lim och vasslen är restprodukten. Vasslen kan man baka bröd på, syran gör att brödet får mer surdegskaraktär.
Häll den vita massan i kaffefiltret och låt ännu mer vassle rinna igenom.
Skrapa ner mjölkmassan i en ren glaskanna. Rör ut det i litet vatten.
Rör ihop bakpulvret med vattnet. Rör till sist ihop bakpulverlösningen med mjölkmassan.
När dom två reagerar med varandra kommer det att börja bubbla litet (det bildas koldioxid) och när det bubblat klart är limmet färdigt.
Häll limmet i en glasburk, gör en egen etikett och börja limma.
Hållbarheten är inte den bästa på det här limmet. Det håller sig ungefär lika länge som mjölken skulle ha stått sig.
Förvara limmet i kylskåp.