Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Eldningsolja -> bergvärme. Skillnad i kWh?  (läst 1687 gånger)

symbiosis

  • Inlägg: 49
  • Jojo
Eldningsolja -> bergvärme. Skillnad i kWh?
« skrivet: 02 okt-14 kl 12:19 »
Hejsan!
Jag och min älskling kommer antagligen att köpa ett hus där en energideklaration gjordes 2008-2009, då huset ännu värmdes med eldningsolja. Årsförbrukningen för uppvärmning var då 36000 kWh. 2010 installerades bergvärme, och jag undrar om man kan räkna med samma energiförbrukning, alltså 36000 kWh/år för uppvärmning, eller om man behöver räkna om på nåt sätt. Vi är båda noviser på när det gäller hus, men här inne finns väl många erfarna husägare?
Tack på förhand?

Anders G.

  • Inlägg: 1040
    • -
SV: Eldningsolja -> bergvärme. Skillnad i kWh?
« Svar #1 skrivet: 02 okt-14 kl 14:31 »
Ja, allt annat lika går det åt lika många kWh för att värma huset.
Om verkningsgraden i värmepumpen är bra blir det (exempelvis) 10.000kWh el till värmepumpen och 26.000kWh från borrhålet.

Om man däremot tokisolerar ett hus och sätter in värmeåtervinning i ventilationen etc minskar energiförbrukningen i kWh, huset blir varmt och skönt, men plånboken kanske tunnare initialt.

torbjorn

  • Inlägg: 13745
    • Medelpad
SV: Eldningsolja -> bergvärme. Skillnad i kWh?
« Svar #2 skrivet: 03 okt-14 kl 08:49 »
När det gäller energideklarationer så bör de läsas som fan läser bibeln. Ofta är siffrorna mycket grovt tillhuggna på måfå och den "auktoriserade" person som har gjort deklarationen har kanske aldrig varit närmare huset än att han har bläddrat i en fastighetsmäklares utkast till beskrivning av det.

Men det är en grundläggande regel att för att hålla ett visst hus varmt under en viss tid och vissa väderförhållanden måste man alltid tillföra lika mycket energi till dess värmeelement (i det här fallet sannolikt genom att värma upp det vatten som strömmar genom värmeelementen). Sen är det en helt annan sak hur man gör för att värma upp det där vattnet och hur dyrt och/eller besvärligt man vill och kan göra det.

Man bör inte heller glömma bort att energiförbrukningen för uppvärmning beror kraftigt på vad man har för vanor - vilken innetemperatur man håller, om man ständigt har dörrar och fönster öppna så man vädrar ut värmen, om man håller full rumstemperatur i hela huset eller gör mer eller mindre kallställning av vissa rum eller biutrymmen.

andtol

  • Gäst
SV: Eldningsolja -> bergvärme. Skillnad i kWh?
« Svar #3 skrivet: 03 okt-14 kl 09:11 »
Man bör inte heller glömma bort att energiförbrukningen för uppvärmning beror kraftigt på vad man har för vanor -

Japp.

Och, jag ska bara lägga till, hur mycket varmvatten man använder, till disk, tvätt och bad/dusch. Om varmvattnet också tas från bergvärmen.

Det är stooor skillnad på ensamboende eller en stor barnfamilj med tonåringar. ;)


36000 kWh/år känns ganska ok ändå. Är huset stort? 120 kvm? 200 kvm?

symbiosis

  • Inlägg: 49
  • Jojo
SV: Eldningsolja -> bergvärme. Skillnad i kWh?
« Svar #4 skrivet: 08 okt-14 kl 14:29 »
36000 kWh/år känns ganska ok ändå. Är huset stort? 120 kvm? 200 kvm?

Det är drygt 200 kvm enligt säljaren, 180 enligt taxeringsinformation. Huset har en stor oinredd och oisolerad vind, om man isolerar taket kan man nog dra av många kWh från beräkningen, om den nu överhuvudtaget stämmer någorlunda. Fönstren är gamla också, men där är vi noga med att inte förstöra skönheten genom att sätta in nya fula grejer, som så många gör. Men något kan vi kanske göra. Bra att 36000 kWh/år känns ok! Vad kan den energin för ett år tänkas kosta inkl fasta avgifter?

andtol

  • Gäst
SV: Eldningsolja -> bergvärme. Skillnad i kWh?
« Svar #5 skrivet: 08 okt-14 kl 14:47 »
Bra att 36000 kWh/år känns ok!

Är det 36000 kWh i el eller total värmeåtgång?


Det är drygt 200 kvm enligt säljaren, 180 enligt taxeringsinformation. Huset har en stor oinredd och oisolerad vind, om man isolerar taket kan man nog dra av många kWh från beräkningen, om den nu överhuvudtaget stämmer någorlunda. Fönstren är gamla också, men där är vi noga med att inte förstöra skönheten genom att sätta in nya fula grejer, som så många gör. Men något kan vi kanske göra.

Vårt hus är rejält ombyggt 1947. Dvs tjocka träväggar med tunn isolering. Inte så mycket isolering uppåt. Blir snabbt kallt när man inte eldar, speciellt när det blåser.

Vi blev rekommenderade att inte tilläggsisolera något när vi flyttade hit. Och det tycker jag låter vettigt. Vi eldar delvis för kråkorna men vi har ett friskt hus.

Vi gör av med ca 16-17 000 kWh el varje år. Direktverkande el, luft-luftvärmepump samt kamin och vedspis. Varmvattenberedare med el. 3 personer i hushållet. 140 kvm hus. Ca 20 grader inomhustemperatur. Bor i Småland.


torbjorn

  • Inlägg: 13745
    • Medelpad
SV: Eldningsolja -> bergvärme. Skillnad i kWh?
« Svar #6 skrivet: 08 okt-14 kl 15:15 »
Som mycket grov tumregel kan man räkna med att energi i form av el från det svenska elnätet kostar ungefär 1 kr/kWh. Det kan bli billigare eller dyrare beroende på hur mycket jobb man lägger ner på att hitta en billig elhandlare att skriva avtal med och beroende på hur förhållandena på elmarknaden utvecklar sig. En lång och kall vinter i kombination med dåligt fyllda vattenmagasin och mycket kärnkraftskrångel brukar som bekant leda till att priserna ökar. De fasta avgifterna kan vara mycket olika beroende på vilket nätbolag som äger elnätet på orten, så där måste man ta en titt på just det aktuella nätbolagets abonnemangsvillkor. Som regel varierar de också beroende på vad man har för mätarsäkring.

Eldningsolja tycks för närvarande kosta omkring 13 kr per liter och dess värmevärde är ca 10 kWh/l. Så där kan man räkna med 1,30 kr/kWh. För en jämförelse med elvärme så bör man också ta hänsyn till brännarens och pannans verkningsgrad, om vi antar den till 80 % så blir alltså "jämförpriset" 1,3/0,8 = 1,625 kr/kWh.  Tänk också på att det brukar tillkomma utkörningsavgifter för eldningsolja, och att man gör en ränteförlust i och med att man betalar eldningsoljan vid leveransen, dvs i allmänhet året innan man förbrukar den, medan elenergin som regel betalas månads- eller kvartalsvis i efterskott.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

738 gäster, 2 användare
Hokuspokus, Oskari

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser