Jaha, foderstrupen glömde Du en gång och aldrig mera, jättefint! Nu vet alla som läser tråden det, de tackar Dig!
Knepet med att låta huvudet tynga ner halsen är ju mest kosmetiskt, kanske lite opraktiskt att ha nacken spretande om man ska flytta köttet före styckning. Men det spelar ingen roll för köttkvalitén. Ett annat sätt är att sticka in en kniv och skära av nacksenan, men det blir ju ett hål då, som syns för den som är insatt.
Kul att Du kan använda skinnet även med hål. Hoppas de inte kom för nära mitten. När Du sträcker ut skinnet blir varje hål allt större...
Hål i skinnet, hål på våmmen bara för att Du lyfte i den, tyder på ungt djur! Men bröstbenet?? Ja, ja, vi lär oss alla något nytt hela tiden här på alternativ.nu. I framtiden ska Du se upp för foderstrupen: Den håller INTE för att lyfta i, Du måste lyfta i själva våmmen när Du flyttar den bort från slaktplatsen. Om det är risk för flugor rekommenderar jag att Du flyttar bort magar och skinn från köttet så snabbt som möjligt, och täcker över blodet. Då förlänger Du tiden det tar för flugor och getingar att hitta köttet.
Nej, varför svälta dem den sista stunden? Om Du vill underlätta slakten så försök locka honom att dricka ordentligt några timmar före. En torr kropp är mycket jobbigare att flå.
Om slaktaren går med på det, så låt killingen äta något riktigt gott när han skjuts! Själv njuter jag storligen av att hitta havre i hela munnen och foderstrupen. Jag föreställer mig att killingen dött lycklig. Om det finns höns i närheten kan de få ett fint mål innan Du slänger magpaketet.
Lever till lunch? Låter jättegott! Tunga och hjärta kan kokas samtidigt; de tar ungefär lika lång tid. Efter kokning skalar Du tungan som en potatis. Om Du använder saltat vatten kan Du förvara "korvarna" i kylskåpet tills Du vill skära några skivor till smörgåspålägg.