Hur mycket, hur länge det räcker och hur de förvaras...
Odlar ca 120 kvadratmeter grönsaker och potatis (effektiv odlingsyta, gångarna mellan är inte medräknat). ca 80 olika sorter. Jag är självförsörjande på potatis och grönsaker året om på denna yta. Nästan ett ensamhushåll, dvs jag och en tonnårsson bara ibland. Alla 80 sorter finns såklart inte året om utan en del finns året om och annat bara när det är säsong. Det är en del av tjusningen tycker jag att glädjas över att ohh, nu finns det sparris eller nu är det kålrabbi eller ohh, nu finns det majs. Det som finns året om är potatis, morötter, palsternacka, rödbetor, rotselleri, kålrötter mm ( i jordkällaren) och grönkål, mangold, nya zeländsk spenat, sockerärtor, gröna bönor av diverse sorter, broccoli, stjälkselleri och säkert något mer jag glömd. I säsongen finns de i lannet, resten av tiden i frysen. Tomater finns också året om, men i säsongen juni - okt är de färska resten av året är de frysta och används i matlagning ungefär som krossade tomater/tomatpure. Gurkor finns färska i säsongen och inlagda resten av tiden. Rödbetor finns både färska i jordkällaren och inlagda i burkar året om. Och löken (rödlök, gul lök, charlottenlök, vitlök) finns också året om och förvaras (efter ordentlig torkning) i skafferiet. Brysselkål, persilja och purju får stå i lannet så länge som möjligt och äts helst färsk, men lite finns också i frysen. Timjan, oregano, salvia, mynta mm finns färsk det mesta av tiden och buketter torkade till när det inte finns färsk. Borlottibönor finns året om torkade i en papperspåse i skafferiet, de som inte hinner mogna till torra bönor finns kokta i frysen.
Det jag kan få för mig att köpa i affären är vitkål på senvintern (har inte lyckats nåt bra än med att odla fin lagringsduglig vitkål tyvärr) och ibland får jag nån crush på ruccola mitt i vintern också. Eller nåt lyxpaket med mandelpotatis...Men det är totalt sett ytterst lite jag köper.