Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: annkristin skrivet 04 jan-17 kl 17:17

Titel: Mala havrekorn
Skrivet av: annkristin skrivet 04 jan-17 kl 17:17
Jag lagrar massor av mat och har svårt att lagra mjöl (jag tål endast havremjöl). Det går inte att lagra havregryn eller havremjöl på ett icke frostfritt ställe för då möglar det och när det är plusgrader så blir det ohyra i grynpåsarna.

Jag undrar om jag istället kan lagra havrekorn, då är man väl säkrare att inte få skadedjur eller mögel, tror jag.

Men kan man  mala mjöl av havrekorn???
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: Thomas_ skrivet 04 jan-17 kl 19:06
Men kan man  mala mjöl av havrekorn???

Vad kommer ditt havremjöl ifrån??  ;)
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: Mjölnaren skrivet 04 jan-17 kl 20:19
De går, men är kletigt och klumpar sig lätt för det är mycket fett och stärkelse i havrekärnan. Att skala havren kan också bli krångligt.
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: annkristin skrivet 07 jan-17 kl 13:57
Vad kommer ditt havremjöl ifrån??  ;)
Bra fråga.
Jag har malt från havregryn och tror att mjölet man köper kanske också är det. Men jag har kanske fel. Det vore ju bra om man kunde mala från kornen.
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: annkristin skrivet 07 jan-17 kl 13:59
De går, men är kletigt och klumpar sig lätt för det är mycket fett och stärkelse i havrekärnan. Att skala havren kan också bli krångligt.

Då är det nog inte en bra idé.
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 10 jan-17 kl 01:16
Prova att lagra i glasburkar med lock. Tex i köket på en hylla el dyl.
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: kurt skrivet 22 apr-17 kl 19:51
När man mal havre till mjöl så brukar man ju rosta kärnorna först:

http://stopaforskvarn.se/ (http://stopaforskvarn.se/)
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: Berberis skrivet 23 apr-17 kl 18:23
Jag köper skrädmjöl på stora ICA-butiken i Adolfsberg, Örebro. Det kan finnas i fler stora välsorterade butiker.
Det är ganska dyrt, men oj så gott.

Ibland gör jag ett grovt mjöl av havregryn, för att blanda i något bröd.
Rostar först havregrynen i en torr stekpanna eller långpanna. Mal sedan i matberedaren.

Lagra i glasburkar, som Travelerhorses föreslår, är en bra idé. Det går att lagra gryner och ärtor i glasburkar, t ex konserveringsburkar, nästan var som helst. Det blir riktigt snyggt dessutom, tycker jag.
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: JohannaMaria skrivet 29 apr-17 kl 21:43
Jag mal eget havremjöl av hela havrekorn påmin handkvarn och använder till både bakning och gröt. Blir varken kletigt eller klumpigt och inte behöver jag rosta dem heller😊
Havrekorn från saltåkvarn
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: Berberis skrivet 30 apr-17 kl 17:57
En handkvarn verkar vettig. Ibland har jag funderat på att mala någonting själv. Jag har en hushållsmaskin som heter Assistent, av den klassiska modellen fast den inte är så gammal. Det finns en mjölkvarn som passar till den, som ett extra tillbehör. Funderar på det.
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: kurt skrivet 30 apr-17 kl 20:10
Jag mal eget havremjöl av hela havrekorn påmin handkvarn och använder till både bakning och gröt. Blir varken kletigt eller klumpigt och inte behöver jag rosta dem heller😊
Havrekorn från saltåkvarn

Man måste värmebehandla havre om mjöl eller gryn skall sparas längre än någon vecka, annars härsknar det pga fett och enzymer som finns i havrekornet. Värmebehandlingen stoppar enzymaktiviteten 
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: JohannaMaria skrivet 30 apr-17 kl 23:41
Ok det visste inte jag. Tack för tipset'
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: Berberis skrivet 01 maj-17 kl 16:12
Man måste värmebehandla havre om mjöl eller gryn skall sparas längre än någon vecka, annars härsknar det pga fett och enzymer som finns i havrekornet. Värmebehandlingen stoppar enzymaktiviteten

Tackar också. Det är viktig information i sammanhanget.
(Sen läste jag att Saltå kvarns havrekorn är ångbehandlade.)
I en vegetarisk kokbok läste jag att (skalad) spannmål kan behandlas med dextrinering, en värmebehandling som man också kan göra hemma. På Saltå kvarns hemsida finns en beskrivning.
http://www.saltakvarn.se/recept/dextrinering-av-sad/ (http://www.saltakvarn.se/recept/dextrinering-av-sad/)
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: Anders S skrivet 16 aug-17 kl 20:40
Om havre värmebehandlas, t.ex. ångas, så bryts något ämne ned i havren som är nyttigt för oss. Jag minns inte vilket, men jämför gärna. Havregröt på ångpreparerade havregryn är enligt min uppfattning inte alls lika bra för magen och överhuvudtaget kroppen som gröt på kross eller hela havrekorn. Havre som inte är ångpreparerad bör blötläggas före tillagningen (gäller särskilt kross och hel havre). Den ska inte kokas eller ens sjudas, bara värmas på måttlig värme under 1-2 timmar tills den är klar, gärna med ett uppehåll då den får stå och svälla. Det är inte helt enkelt att få till.

Hel havre eller havrekross håller sig enligt min uppfattning länge utan kännbar härskning.

Havre kan såvitt jag vet krossas och ev. malas på kvarn med lämpliga skivor, troligen av stål eller kanske gjutjärn. Stenkvarnar passar sämre. Vill man mala mjöl brukar man rosta eller dextrinera. Dextrinering är en mild rostning där säden först fuktas.

Lagringsproblemen verkar lite märkliga. Det bör inte mögla om du inte har för fuktig luft. Du behöver skydd mot ohyra. Glasburkar är bra. Annars täta trälådor eller plastlådor. Förvaring i papperspåse i plastlåda bör inte ge mögel om det är tillräckligt torrt.
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: borsdorfer skrivet 29 maj-20 kl 09:19
Jag lagrar massor av mat och har svårt att lagra mjöl (jag tål endast havremjöl). Det går inte att lagra havregryn eller havremjöl på ett icke frostfritt ställe för då möglar det och när det är plusgrader så blir det ohyra i grynpåsarna.

Jag undrar om jag istället kan lagra havrekorn, då är man väl säkrare att inte få skadedjur eller mögel, tror jag.

Men kan man  mala mjöl av havrekorn???

Jag tror att Din Havre har för HÖG fukthalt !
Titel: SV: Mala havrekorn
Skrivet av: torbjorn skrivet 29 maj-20 kl 19:12
Även om havregryn/mjöl är värmebehandlat så härsknar det relativt fort. En påse vanliga fabrikshavregryn klarar högst ett år innan den börjar lukta gammal kvarn.