Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd  (läst 4671 gånger)

eriklundberg

  • Inlägg: 119
    • Skåne
Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« skrivet: 21 apr-14 kl 09:01 »
Hej nu behöver jag lite rådgivning.

Jag har tidigare inte riktigt hållit koll på nedfallet. Men nu blir det bättring på det. I mina samhällen faller det ner 2-6 kvalster per dygn, nu i april. Jag ser inga bin med trasiga vingar eller något sådant. Jag har sett dem hos en kompis och vet hur de skall se ut.

Min varroa bekämpnings historia.

I vintras behandlade jag med oxalsyra ångning i januari. I höstas påbörjade jag en myrsyra behandling men avbröt den direkt för att bina reagerade så starkt negativt på den. I fjol sommaras körde jag flitigt på med drönar utskärning.
2014 övervintrade 8/8 samhällen.

Året innan oxalsyra på vintern, myrsyra på hösten och drönarutskärning på sommaren.
2013 överlevde alla 3/3

Året innan dess apistan på hösten och inget annat. 2/2 dog. Men då blev dom också myr anfallna och fick utsot pga kvarlämnad skogshonung i vinter fodret. Och jag flyttade dem förtidigt. Så det är inte lätt att skylla allt på varroan 2012

Året innan dess apistan på hösten och inget annat. 2/2  överlevde till våren 2011.

Jag har drönar ramar i alla samhällen. Jag skar ut första gången i år den 15/4. Nästa utskärningstillfälle blir alltså 25/4, på fredag.

Jag säljer hälften av mina samhällen till nedskakning i nya kupor. Nya ägarna har andra ramformat. Och deras yngelramarna sätter jag på som skattlådor på mina kvarvarande samhällen. Igår respektive imorgon.

Bör jag göra något mer nu? Typ när jag gör avläggare om ett tag myrsyra behandla yngelramarna?

Tacksam för svar och råd. Är det ett högt nedfall?




Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #1 skrivet: 21 apr-14 kl 12:47 »
Ja du bör göra mer! Allt annat än noll nedfall i april är otroligt högt.
Så behandla med en gång! Myrsyra kan ju fungera nu innan draget kommer igång. Hur du lägger upp det i övrigt beror på hur mycket honung du behöver ha kvar. Det är troligt att du kommer behöva flera olika behandlingar under året.

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #2 skrivet: 21 apr-14 kl 14:25 »
Jag är inte så insatt i när man kan ha vilka nivåer, men det låter extremt högt. Fungerade verkligen din behandling i januari överhuvudtaget?

Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #3 skrivet: 21 apr-14 kl 16:38 »
Väldigt alarmerande med så högt naturligt nedfall så tidigt på säsongen. Man bör överväga om dessa samhällen ska säljas. Det är i alla fall inget för en nybörjare att börja med.

eriklundberg

  • Inlägg: 119
    • Skåne
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #4 skrivet: 21 apr-14 kl 19:34 »
Då tar jag o gör avläggare av bin, drottning och honung respektive ynglet o lite bin imorgon . Med myrsyra på wettex på  yngel ramarna enligt BRFs instruktioner. Korttidsvarianten. Och slår ihopa dom igen typ på fredag.

Några tipps till det?

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #5 skrivet: 21 apr-14 kl 22:38 »
Jag vill inte riktigt släppa frågan om den behandling du gjort. En rätt utförd oxalsyrabehandling lämnar väldigt få kvalster kvar, det är helt enkelt inte möjligt att det faller så mycket varje dag om behandlingen fungerat för då skulle samhället brutit ihop i höstas.

eriklundberg

  • Inlägg: 119
    • Skåne
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #6 skrivet: 22 apr-14 kl 20:02 »
Så där ja.

Nu har jag sorterat ut alla yngelramar från mina 4 samhällen. Det blev 5 fulla lådor. Dom har jag behandlat med myrsyra. 3 ml 65% myrsyra per ram. Ramarna står på LN lådor, två på varandra o en separat på bottnar med varroa inlägg och nätbottnar.
Nerfallet blir strax över 20 st kvalster i de båda dubbla lådorna i den enkla 6 st. Detta är resultat efter 7 timmar. Men vettexen med syra ligger kvar, kan rapportera igen imorgon o övermorgon.

Syran har jag hällt på vettexduk och lagt på inläggen under nätbottnarna. Temperaturen var 25 grader på kuplocket enligt min termometer och enligt DMI mellan 18 och 10 grader i luften enligt DMI.

Låter det bra för er som gjort det här tidigare?

Så till Oxalsyran Olof .En person i min biodlarförening far runt på vintern och ångar in oxalsyran med något som ser ut som en mini mini doppvärmare och en hårtork. Han brukar ha rätt om allt han säger om bin. Du kan ringa till Torna härads bi odlar förening och fråga om du vill ha mer information. Låter det bra?

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #7 skrivet: 22 apr-14 kl 22:07 »
Jag tycker att det låter bra, har själv erfarenhet av den metoden mitt i sommaren en gång, med mycket bra resultat.

Dock - om nedfallet du mätte tidigare stämmer tyder det på väldigt mycket kvalster. Så effektiv är inte myrsyra, så du får räkna med att detta inte kommer räcka för hela säsongen, och det kommer inte räcka med drönutskärning bara heller (om det stämmer, verkar väldigt högt nedfall). Följ kvalstermängden noga under året!

Nedfallet nu under behandling säger inte så mycket. De flesta kvalstren sitter på ynglet och dör även där, men trillar ju inte ner förrän bina kryper ut.

forestman78

  • Inlägg: 262
    • Södermanland
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #8 skrivet: 23 apr-14 kl 09:56 »
Vågar knappt komma med förslaget i detta forum pga tidigare motstånd mot thymol men gör det ändå. Thymol är enkelt och bra att behandla med. Kan ger smak åt honungen men du kan ju inrikta dig på att göra avläggare i år istället för honungsproduktion, komma tillrätta med varroan och ha många fina samhällen att sälja senare...
Vill du inte använda thymolkristaller är ju apiguard som innehåller thymol jätteenkelt att använda! Bara att beställa på närmaste apotek.

Bara en tanke...

Lycka till hur du är gör!!!
Biodlande torpare med hund och gäss.

alvenkrona

  • Inlägg: 8
    • Södermanland
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #9 skrivet: 23 apr-14 kl 13:02 »
Håller med att din oxalsyra ångning inte fungerade, du borde informera den som gjorde behandlingen så att alla som han behandlade kollar sitt nedfall (finns risk att fler än du som är drabbade).

Jag har i år samma problem som du. misstänkte att att det var problem eftersom det blev kallt under de veckor jag behandlade samt att fyra samhällen inte var så birika (samhällena bör ha gott om bin så att ångorna kan fläktas runt ordentligt samt att temperaturen inte är för låg). Jag använder myrsyra långtidsbehandling, Typ krämerplattor.

Bara så du vet så har myrsyra korttidsbehandling dålig effekt på täckt yngel, samt risken för drottningförlust ökar.

Med typ krämerplattor/applikator så får du en lägre dyngsdos som är konstant i drygt en vecka. på så vis så får du bort varroan i ynglet samt risken för drottningförlust uteblir.

Jag gör mina krämerplattor själv av fiberplattor stor nog att få plats i en tre liters fryspåse som jag sen fyller med 2,5dl myrsyra och försluter väl med tejp. fryser sen in dom tills det är dags för användning. skär ut en slits på ovansidan 10cm2 per låda, placerar den fryst i kupan (Viktigt att plasten ligger an mot plattan)

 

eriklundberg

  • Inlägg: 119
    • Skåne
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #10 skrivet: 23 apr-14 kl 20:59 »
Alvenkrona, det där lät ju bra. Vad menar du med fiberplattor. Typ tretex?

plm

  • Inlägg: 92
    • Skåne
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #11 skrivet: 24 apr-14 kl 15:14 »
Det finns en ljus träfiberskiva som "känns som" tretex.
Tretex är väl behandlad på något sätt?

eriklundberg

  • Inlägg: 119
    • Skåne
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #12 skrivet: 04 maj-14 kl 14:54 »
Hej igen.

Nu har det gått lite mer tid. O mina bin verkar inte må bra. Behandlingen dödade många kvalster och där är fortfarande ett stort nedfall. Kan det ha och göra med att det är kvalster som låg i täckta celler som faller ner när ynglena kläcks? Borde i sådanna fall vara så i nästan en vecka till. Skall jag fortsätta och kolla nedfallet, föra statistik och när det gått 21 dgr från att jag behandlade. Då borde där vara en förändring i nedfallet? eller?

Jag gör drönarutskärning och mera kontroll imorgon återkommer med mera då.

Men i alla fall. Jag har hört att ett tecken på virus infektion till följd av varroa är att där yrar runt mycket bin nedanför kuporna. Det gör det här. Jag har lagt pressenning under bänkarna. Det hade jag inte tidigare så det kan ju göra att det syns tydligare. Men jag upplever det som att där är mycket bin på marken. Just nu drar bina på höst raps. Närmaste fält är ekologiskt odlat så jag tänker att det inte kan ha med gift att göra. Men ni som har pressening undrer och tydligt kan se hur mycket bin som yrar. Vad upplever ni som normalt?


Tackar!

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #13 skrivet: 04 maj-14 kl 15:54 »
Jag har ingen presenning under mina kupor, men har aldrig upplevt det normalt att många bin yrar omkring på marken. Med de kvalsternivåer du har skulle det ju vara konstigt om bina inte är hårt påverkade. Sen har du rätt om nedfallet, det kommer successivt när yngel kryper ut.

Som jag skrev tidigare måste du med allra största säkerhet behandla mer, snart. Myrsyra igen på ynglet kan funka, kanske flera omgångar till. Apistan skulle absolut funka om du kan tänka dig det, men ev honung måste isf kasseras. Men bina räddas. Thymol nämnde någon, har ingen erfarenhet av det. Spärrbox är väl också ett alternativ.

Inrikta dig på kvalstren i år och ta det som ett läroår. Hur du än gör är risken stor att du får mycket lite både honung och ev avläggare.

eriklundberg

  • Inlägg: 119
    • Skåne
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #14 skrivet: 06 maj-14 kl 12:09 »
Men det här är ju märkligt. Jag har trediedelsfulla skattlådor på mina tre starka samhällen. O min primitiva drottningodling har ensålänge gett mig två oparade drottningar och ett par som kläcks i dagarna. Så det ser ju bra ut på så vis.

Kanske kan jag göra en till behandling med myrsyra i samband med slungningen? Låta dom stå utan skattlåda i några dagar och samla lite vinterföråd till sig själva. Bina vill ju hälst invintra på juni hånung om jag fattat saken rätt?

drönar utskärning utförd som vanligt.

Apistan känns tråkigt.

Hur fungerar spärrbox?

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #15 skrivet: 06 maj-14 kl 16:14 »
Innan ett samhälle börjar bryta samma blir de ofta mer aktiva och drar gärna honung, så den biten är normal.

Det som skadar bina är inte kvalstren i sig, utan virus som sprids när bina blivit skadade. Så en gissning kan vara att även om det är mycket kvalster så har de inte ännu hunnit bli svårt angripna av virus.

Det med vinterförråd du skriver förstår jag inte riktigt, om du vill ha sommarhonung som vinterfoder måste du lyfta ur ramar och spara dem på något annat ställe. Myrsyrahalten i samhället sjunker inte direkt när du tar bort plattan/förångaren.

Att Apistan känns tråkigt är möjligt, men se för till att göra vettiga och verksamma insatser vad du än gör. Spärrbox kan du googla på, och läs absolut Jordbruksverkets rekommendationer om ekologisk varroabehandling.

addebadde

  • Inlägg: 263
    • Västergötland
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #16 skrivet: 06 maj-14 kl 17:08 »
Hej igen.

Nu har det gått lite mer tid. O mina bin verkar inte må bra. Behandlingen dödade många kvalster och där är fortfarande ett stort nedfall. Kan det ha och göra med att det är kvalster som låg i täckta celler som faller ner när ynglena kläcks? Borde i sådanna fall vara så i nästan en vecka till. Skall jag fortsätta och kolla nedfallet, föra statistik och när det gått 21 dgr från att jag behandlade. Då borde där vara en förändring i nedfallet? eller?

Jag gör drönarutskärning och mera kontroll imorgon återkommer med mera då.

Men i alla fall. Jag har hört att ett tecken på virus infektion till följd av varroa är att där yrar runt mycket bin nedanför kuporna. Det gör det här. Jag har lagt pressenning under bänkarna. Det hade jag inte tidigare så det kan ju göra att det syns tydligare. Men jag upplever det som att där är mycket bin på marken. Just nu drar bina på höst raps. Närmaste fält är ekologiskt odlat så jag tänker att det inte kan ha med gift att göra. Men ni som har pressening undrer och tydligt kan se hur mycket bin som yrar. Vad upplever ni som normalt?


Tackar!

Nedfallet från varroan borde ju minska redan 12 dagar efter behandling, varroan kommer ju in i ynglet i samband med ynglets täckning. Sen är det klart att nedfallet är mycket större vid en behandling än utan behandling. Enl riktlinjerna om det fallit ner mer än 1000 kvalster ska man upprepa behandlingen. Det är ju rätt många det...
Att bin irrar på marken framför flustret är ett rätt allmänt tecken på sjukdom eller annat fel såsom majsjuka (vattenbrist). Men kan ju mycket väl ha med varroan att göra.
Jag tycker inte uppenbart att man ska överbehandla om det naturliga nedfallet minskat. Vi ska ju försöka avla fram samhällen som tål varroan bättre.

eriklundberg

  • Inlägg: 119
    • Skåne
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #17 skrivet: 12 maj-14 kl 17:59 »
Mina bin mår skit dåligt. Det ligger döda bin utanför kupan varje dag. Och dom verkar förvirrade.

En av de erfarnaste herrarna i biodlarföreningen var över och tippsade mig om att droppa ner oxalsyra blandat i sockervatten enligt rekomenderat recept. Så jag satte på bitömmarbottnar och droppade ner oxalsyran.
Han såg det som ett sätt att se vad som behöver göras mer.

I det starkaste samhället föll det ner 105 kvalster, i nästa 65 st i det obehandlade har det fallit ner 5 kvalster på två dagar.

Jag känner mig beredd att göra spärrbox. Ska jag köpa spärrgaller och köra? Eller skall jag vänta och göra en behandling en långtidsbehandling med myrsyra när jag slungat rapsen? Jag är rädd för att använda syror då jag tror att de försvagar binas imunförsvar så att det blir värre med kvalsterna.

Ni som varit med förut?

Magnus_Hammargren

  • Gäst
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #18 skrivet: 12 maj-14 kl 18:41 »
Tror knappast det är enbart Varroa.
Om det är så illa om du beskriver är det hög tid att ta dit en bitillsynsman och titta ordentligt, inte bara låta de "äldste" gissa med den ena behandlingen efter den andra.
Kanske vänja sig vid tanken att förpassa stackarna till de sälla jaktmarkerna. Tyvärr.

Om det nu verkligen är Varroa med så högt tryck, och du prompt vill testa att få dom att överleva, så skulle jag flyttat bort DR tillfälligt, mjölksyraduschat övriga och slagit ner dom i en annan kupa med fräscha ramar och smält ner allt det gamla.

Lita inte på nerfallsräkningen heller för den delen. Mångehanda småkryp kan bära undan varroalik eller blåsten tar dom om du inte oljat in nerfallsbrickan.

Mvh /M

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Reaktion på varroa nedfall i april, tacksam för råd
« Svar #19 skrivet: 12 maj-14 kl 19:30 »
105 på två dagar är visserligen för mycket nu, men vid behandling i november hade det knappast varit alarmerande.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

816 gäster, 1 användare
peterm

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser