Skördade vitlöken igår..o precis som föregående år så är den liten och har inte klyftat sej. Storlek från ett körsbär ungefär.
Vad gör jag för fel??
Har satt dom i dec. Gödslat i maj.
Har du tagit utsäde av vitlök som du odlat själv? I så fall är det lite problematiskt, vädret spelar knappast någon större roll, vitlök tål det mesta. Vet du namnet på vitlöken? Det finns olika typer av vitlök, en del kräver kalla vintrar och tjäle, en del vill inte ha tjäle, men alla måste ha en kall period för att klyftbildningen skall komma i gång. Löken kan också vara virusbelastad och då måste man sluta ta utsäde från den och börja med något nytt.
Har du däremot köpt utsädesvitlök i t.ex. en trädgårdsbutik, så är det inte alls konstigt att löken beter sig som du beskriver. Utsädet kommer söderifrån, från ett annat klimat än vårt, och löken måste få tid att anpassa sig till nya förhållanden. Alltså måste man odla sorten mer än ett år.
Jag brukar köpa vackra, stora vitlökar i vanlig matvaruhandel, under senvintern eller våren. Klyftor från dessa planterar jag ganska sent på våren när jorden har blivit lite uppvärmd. Förhoppningsvis delar sig inte löken i klyftor, utan det bildas stora singlar. Dessa använder jag som sättlök på hösten och resultatet blir nästan alltid enormt stora vitlökar vid skörden nästa sommar. Detta fungerar mer eller mindre bra med alla vitlökstyper, men speciellt bra blir resultatet med Turban-lökar, som är den typ av vitlök som är skördefärdig tidigast. Jag rekommenderar att du planterar dina singellökar till hösten, i alla fall de största, såvida de ser friska ut.
Turban-lökar har blivit allt vanligare i handeln, förut var det Artichoke-lökar som dominerade, och det går att hitta dem fortfarande. Den tredje typen av matvitlök i butikerna är Creole, t.ex. Morado.
Det går bra att använda matvitlök som sättlök, men måste vara observant på eventuella sjukdomar eller skador, löken skall t.ex. inte lukta just någonting. Kinesiska lökar bör undvikas, de är ofta behandlade så att de inte ska gro.