Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Spannmål och foder / SV: Odla betesvall på sandjord - går det?
« Senaste inlägg av Ett svart får skrivet Idag kl. 13:51 »
Problemet med att vattna och att ha en sinande brunn är att bevattningsbehovet är som störst just när det är tillräckligt torrt för att brunnen skall sina. Man får helt enkelt hoppas på en regnig första sommar så gräset hinner få fäste och sedan hoppas på att det skall klara sig i framtiden
2
Spannmål och foder / SV: Odla betesvall på sandjord - går det?
« Senaste inlägg av torpjens skrivet Idag kl. 13:23 »
Om "man" vill anlägga gräs på väldränerad sand och det är ett torrår blir man nog tvungen att vattna för att det ska bli något.


Av den anledningen skulle jag prova att putsa ned hela betet ganska hårt, låta klippet ligga kvar och sedan så glest direkt på klippet och en lätt ytharvning på det. Sannolikt inte något jättebra resultat men ställd inför risken att en plöjd väldränerad sand annars förvandlas till en badstrand utan vatten så skulle jag försöka. Grödor kan konkurrera ut varandra och med extra frön får gräset en fördel.


Gissningsvis har nån här provat och kan säga hur det funkar. Jag har med halvdant resultat (bättre än utan, sämre än nysådd) gjort så i gräsmatta men det är ju en annan sak.
3
Höns finnes / Högvärpare bytes mot ruvare
« Senaste inlägg av sizz skrivet Idag kl. 13:13 »
Någon som vill byta rusande höna mot en äggspruta?  Jag har hönor som värper massor och vill komplettera med någon /några som kan ruva :)
4
Spannmål och foder / SV: Odla betesvall på sandjord - går det?
« Senaste inlägg av Skogsola skrivet Idag kl. 12:47 »
Bevattningsmöjligheter för vallen på "väldigt sandig" mark är nog en viktig förutsättning för att lyckas väl med resultatet. Finns det bara tillgång till vatten och näring, så kan man i princip odla det mesta i ren sand.
Det finns ingen sansad person som vattnar en vall. Potatis och andra värdefulla grödor vattnar man men att vattna för att få lite mer gräs gör man inte.
5
Frukt & bär / SV: Ympa på hur tjock stam?
« Senaste inlägg av The Pink Sheep skrivet Idag kl. 12:34 »
Ja, fast det är noga att du täcker den sågade ytan med vax ordentligt om du vill ta ned hela stammen, det går om man vill att ympa flera grenar på samma stubbe om den är litet grövre, du gör då ockulerings snitt i överkanten på stubben, lindar med band och lägger på ordentligt med vax så att det blir lufttätt. (min praktiska erfarenhet säger att detta är viktigt, så använd frecht vax som verkligen fungerar, annars kommer det att torka och skotten vissnar... (gjorde det misstaget på ett äppelträd förut, men ett skott klarade sig, '(min far, som är utbildad på detta trodde att det berodde på att vaxet krackelerat och släppt in för mycket luft så att ytan dragit ur) resten torkade vilket var mycket förtretligt då man lagt ned så mycket jobb och förväntningar på det... :) )


Ympa på grenarna är lättare, det gör du då med vanliga vinkelsnitt (de skall ha ganska stor kontaktyta och måste så klart passa väl ihop vid barskiktet) Enklast är att helt enkelt klippa upp ett stort gummiband och linda på så att ytorna ligger i spänn mot varandra i korrekt position innan man lägger på vax.

Du kan som tidigare sagts här använda olika sorter.6
Övrigt om odling / SV: Myror i komposten, massor av myror, hur slippa?
« Senaste inlägg av christelle skrivet Idag kl. 12:23 »
Det är svårt att bli av med dem men idogt vattnande och blött om fötterna gillar dom inte så då kanske de flyttar sitt bo nån annanstans. Har här alltid myrbon under plattorna i växthuset och de pinnar iväg med sina ägg och yngel när jag slangvattnar, dock gör de ju ingen större skada mer än underminerar lite? I växthuset är de tom behjälpliga med att hitta sköldlössen åt mig  :D
7
Metall / SV: Hur gjuta Tenn med svärtad relief?
« Senaste inlägg av The Pink Sheep skrivet Idag kl. 12:19 »
Det finns oxideringsvätska till finare arbeten (jag brukar använda det till finare mässingsarbeten ibland, man gör på exakt samma vis med tenn men med vätska som passar tenn, tex svavel lösningar, vätskorna för tenn är dock betydligt trevligare att jobba med än de för mässing... Men tvätta alltid händerna noga (använd gärna gummihandskar) och skölj det färdiga arbetet väl när det är klart om man kör på färdiga oxideringsvätskor.), men som sades ovan så räcker det nog med någon typ av färg till detta.
(eller så kan du bara vänta tills det fyllts med smuts...  ;D )
8
Metall / SV: Hur gjuta Tenn med svärtad relief?
« Senaste inlägg av Poffas skrivet Idag kl. 11:46 »
Tack för tipsen!
9
Nja mycket av värmeenergin förloras i strålningsvärme. Så att man skulle kunna tillgodogöra sig 50-60% värmeenergi av instoppat bränsle finner jag otroligt.
Ok om man har en fossilmotor som man använder till något och vill ta tillvara värmen som blir men att ha en förbränningsmotor som uppvärmning måste vara en av de större resursslöserierna man kan komma på. Kan ju iofs köpa dagstidningar o elda med också, bara för att.

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk

10
Frukt & bär / SV: Ympa på hur tjock stam?
« Senaste inlägg av Thanawart skrivet Idag kl. 11:38 »
Я ищу информацию о Ympa på hur tjock stam вне форума.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser