Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Ekonomi / SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Senaste inlägg av Tjalve skrivet Igår kl. 23:19 »
Ja, inga problem om du får utskänkningstillstånd av din kommun. Behövs godkänt kunskapsprov och tillräckligt varierad matsedel. Däremot hoppas jag du förstår att det är utskänkning som gäller och inte försäljning av alkoholhaltiga drycker, alltså all alkohol öppnas och förtäras inom den ytan som anges av utskänkningstillståndet. Om det är försäljning av alkohol du vill så får vi se hur och om gårdsförsäljning blir tillåtet. Om din kommun inte är extremt liberal i sin tolkning av alkohollagen kommer en meny med pannkakor och sylt inte uppfylla kraven för utskänkning.
2
Biodling / SV: Bästa sättet att röra honung.
« Senaste inlägg av hofboss skrivet Igår kl. 23:08 »
Bra skörd, är det över eller under 200 kg? Ett eller flera kärl?
Själv använder jag en https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=85402382
med en https://www.joelvax.se/biavdelning/houngshantering/omrorning/139/ med m 14 gänga monterad (rostfritt går att löda med slverlod).
fungerar bra på ett begränsat antal kärl.
3
Biodling / Bästa sättet att röra honung.
« Senaste inlägg av Hadoque skrivet Igår kl. 22:22 »
Har precis slungat och fått en bra skörd. Nu är det dags att röra honungen men ju mer honung det blir desto större problem blir det med omrörningen. Började med en omrörningskäpp, förra året lånade jag en omrörare till borrmaskinen men det blir snabbt för tungt för maskinen. Hur gör ni? Vad använder ni för maskiner?
4
Ekonomi / Sälja öl på gårdscafé?
« Senaste inlägg av Kokonari skrivet Igår kl. 21:23 »
Jag går i tankarna att köpa mig en liten gård på landet och bli (delvis) självförsörjande. Detta gör att jag funderar på olika sätt att dra in lite pengar på gården. Eftersom jag är erfaren hembryggare av öl sedan flera år så har jag tänkt på ölbryggning som en av de alternativa inkomstkällor man kan använda sig av. Jag känner såklart till de juridiska hinder som finns mot att sälja öl och debatten om gårdsförsäljning som pågår men jag tror jag har hittat ett kryphål som jag vill dryfta med er.

1. Gårdsförsäljning av alkohol över 2,25% är olagligt.

2. Det är från sedan några år tillbaka tillåtet för caféer att få utskänkningstillstånd.

3. Det är fullt lagligt att sälja egenbryggd öl i egen restaurang med utskänkningstillstånd.

Skulle man inte då för att kunna komma runt problemet kunna starta ett café på gården där man serverar enklare mat gjord på råvaror från den egna gården t.ex pannkakor och sylt eller liknande, och ansöka om utskänkningstillstånd för att kunna servera öl. Därefter borde det inte finnas hinder för att kunna sälja sin egenbryggda öl på den egna gården. Har jag missat något eller skulle det här funka?

P.s
I brist på en juridikavdelning så valde jag att lägga tråden i ekonomi men om mod tycker det finns en lämpligare avdelning så flytta den gärna :)
5
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar / SV: Två mammor
« Senaste inlägg av Livat skrivet Igår kl. 20:19 »
Lite uppdatering: kycklingmammornas separation höll i två nätter sen flyttade de samman igen och har nu bott ihop, trångt, i ur och skur i över en månad. Nu som först har en av hönorna börjat lämna kollektivet för att börja lägga ägg igen. Vilken fantastisk historia vi fick uppleva och vilka mammor!

Postat med Alternativ.nu´s app

6
Bygga och renovera / SV: Renovera badrumsfönster
« Senaste inlägg av Livat skrivet Igår kl. 20:13 »
Stort stort tack för att du orkar förmedla kunskap! Det blir linoljefärg och fönstret är slipat med maskin, nu går det inte att slipa bort mer!
Jag googlade regementet i Växjö. Det var ett antal fönster det!! (Och här våndas jag inför en handfull). Vackra byggnader med!Postat med Alternativ.nu´s app

7
Vatten och avlopp / SV: Träd/buskar nära trekammarbrunn
« Senaste inlägg av Falcao skrivet Igår kl. 19:17 »
Hej och tack för svaret. Just nu växer det aspar, vilka inte borde ha så stora rötter. Däremot oroar jag mig för flera björkar som börjar bli fullvuxna träd. De rötterna går djupare. Anläggningen har många år på nacken och grannen är nästan aldrig där. Hela gräsmattan är full av små aspar.
8
Vatten och avlopp / SV: Träd/buskar nära trekammarbrunn
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 19:06 »
Om trekammarbrunnen är välgjord och tät så är det inga problem med träd och buskar nära den. Däremot kan man behöva se upp med gamla avloppsledningar av cementrör med dåligt tätade skarvar där rötter kan leta sig in, samt med infiltrationen.

Man behöver dock inte oroa sig för alla slags träd och buskar, utan ta hänsyn till hur djupt under mark infiltrationsbädden ligger och hur djupa eller ytliga rötter respektive träd- och buskslag brukar hålla sig med.
Om infiltrationen ligger på gott och väl frostfritt djup (2 m under markytan eller så), och det rör sig om trädslag vars rötter sällan går mer än en halvmeter djupt, så behöver man nog inte bekymra sig.
9
Meka / SV: Skillnad på y och d koppling
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 19:02 »
Just det. En motor med 230 V lindningsspänning ska D-kopplas för ett 3 x 230 V -nät (t ex vissa nät i USA, Norge och Spanien, i en del specialfall även i Sverige), men Y-kopplas för 230/400 V som numera är det vanligaste i Sverige och större delen av världen.

Om man ska köra med Y/D-start i Sverige så ska motorn ha 400 V lindningsspänning, och vara märkt för 400 resp 690 V på typskylten (eller 380 resp 660 V om det är en äldre motor).

Om man är mycket mån om att en trefasmotor ska gå tyst och ha små tomgångsförluster, och kan acceptera att bara ta ut en tredjedel av märkeffekten, så är det inget som hindrar att man kör den Y-kopplad fastän den egentligen borde gå D-kopplad på den nätspänning man har till hands. Typiskt fall är en motor som ska vara igång i tomgång hela dagarna och bara gå belastad korta stunder då och då.
10
Vatten och avlopp / Träd/buskar nära trekammarbrunn
« Senaste inlägg av Falcao skrivet Igår kl. 18:30 »
Hej!
Min grannes tomt, där vi har vår gemensamma trekammarbrunn, är igenväxt med massa buskar och träd. Jag börjar bli orolig då anläggningen är gammal. Hur nära anläggningen får det växa träd/buskar?
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser