Hej!
Vi har använt oss av både KLS i Kalmar och Scan i Linköping och varit rejält missnöjda med båda och kan absolut inte rekommendera något av dom.
Däremot finns ett mindre gårdsslakteri utanför Rimforsa som heter Basunda gård, som vi funderar på att testa nästa gång (
www.basunda.se).
Jag tror också att Glada Utegrisar i Brantestad utanför Vimmerby slaktar lamm, de har i alla fall haft tillstånd för det (
www.gladautegrisar.se).
Det byggs också just nu ett gårdsslakteri utanför Berga mellan Oskarshamn och Högsby, men det kanske är för långt söderut.
Blå kustens slakteri finns också i Valdemarsvik, men de ville inte ta emot så små leveranser som vi hade (ca 20 st). KLS och Scan tog emot den mängden men under mycket, mycket gnäll, suck och stön.
KLS styckar inte, utan vi fick ombesörja kyltransport till en styckare vi hittade i Virserum som var helt fantastisk! Han styckade, packade och körde hem det till oss i fina lådor.
För att sälja köttet "vitt" får inte kylkedjan blivit bruten, dvs köttet måste styckats, packats och märkts korrekt i en godkänd lokal, och sedan fraktas i kylbil, eller på annat sätt där man kan bevisa att man inte brutit kylkedjan. Om du fraktar själv i bil kan du använda vanliga kylväskor med termometer i där du skriver upp hur kallt du har det. Då har du dokumenterat det hela. Man behöver också kolla med kommunen om man vill sälja kött. Oftast om det är små mängder behöver man inte registrera sig som livsmedelsföretag, men det kan ändå vara bra att kolla för säkerhets skull.
De stora slakterierna kan mot en avgift skicka skinnen till berederiet. Vi betalade hos Scan ca 1.100 kr för att de skickade våra skinn till Tranås, inte helt gratis. Det hade varit betydligt billigare att köra dit dom själv.
Hoppas du hittar något du är nöjd med!