Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Era Cider recept  (läst 3981 gånger)

Sågaren

  • Inlägg: 604
    • Medelpad
Era Cider recept
« skrivet: 11 dec-17 kl 15:06 »
Är det någon som vill bidraga med Cider recept både med hela äpplen och av must, som ni tycker är bra och använder er av själva.
Med många kulörta lyktor jag gick mig i världen ut. De slocknade - ljudlöst och oförmärkt,
och så tog det vackra slut...

karsan

  • Inlägg: 1895
    • Södermanland
SV: Era Cider recept
« Svar #1 skrivet: 11 dec-17 kl 19:24 »
Jag har en råsaftcentrifug, och låter äppelsaften självjäsa.

Processen i mer detalj:  Äpplena sköljs,  borstas om det behövs, jag skär bort angripna och fula bitar.  Delas, dels för att alltför stora bitar inte går ner i maskinen, men också för att kolla att de är kärnfriska.  Skal och kärnhus åker med i centrifugen.

Det som kommer ut är rätt  grumligt  med skum, så sedan får det gå genom en silduk.

Resultat brukar bli en fantastisk dryck.  Vi dricker det som juice. En del blir till cider, då låter jag det självjäsa, tar några dar innan det sätter igång i rumstemperatur.  Då håller man på flaskor med skruvlock, som tål  tryck.  Såna där till soda stream t.ex.  Sen fortsätter det att jäsa till allt socker (äpplenas naturliga socker) är borta.  Går snabbt i rumstemp, långsammare i kylskåp, ett par veckor till en månad.  Godast är ju cidern innan allt sockret är borta, men mindre alkohol då. Det kan bildas ett väldigt tryck i flaskorna, så det är viss konst att öppna. Man måste öppna lite, lite och släppa ut  koldioxid och snabbt stänga igen och sedan upprepa proceduren tills det går att öppna utan att allt flyger ut.

Inte alla äpplen funkar i råsaftcentrifug. T.ex. Transparent blanche och Oranier är för lösa i köttet så det blir snabbt stopp i centrifugen. Fasta äpplen som Ingrid Marie och Signe Tillisch är bra.


 

Sågaren

  • Inlägg: 604
    • Medelpad
SV: Era Cider recept
« Svar #2 skrivet: 13 dec-17 kl 14:31 »
om man låter det jäsa ut blir det surt eller torrt, är föresten surt och torrt samma sak? själv bryggde jag 12 liter äpplemust från egna träd körda genom press och tillsate vinsvavla 1 gram på 12 liter, lät det vila 2 dagar i med 1 paket mangrove jacks cider yeast lät det jäsa ut  tappade om till glasdamejanger tillsatte jästtopp för att kunna eftersöta, färdigt resultat ett riktigt surt vin med klar äppelsmak. inte särskilt gott enligt mig.
Med många kulörta lyktor jag gick mig i världen ut. De slocknade - ljudlöst och oförmärkt,
och så tog det vackra slut...

karsan

  • Inlägg: 1895
    • Södermanland
SV: Era Cider recept
« Svar #3 skrivet: 13 dec-17 kl 18:33 »
Jag har ingen särskild vinspecialist kunskap, men mitt intryck att torrt vin är det samma som att det inte är sött.  Syran framträder mer då förstås.  För mig är skillnaden mellan cider och vin att cider är bubbligt och har lägre alkoholhalt, typ öl.   Bubbligt för att det fortfarande jäser, antingen för att det fortfarande finns socker kvar att jobba med, eller för att man har stängt in koldioxiden.  Det är därför jag använder flaskor med skruvlock som tål tryck.

Det jag vill kalla vin är när äppelsaften har slutat att jäsa för att alkoholhalten har blivit så hög att jästsvamparna dör därav.  Jag gör äppelvin också ibland, men eftersom jag inte räknar med att mina äpplen ska vara tillräckligt söta sätter jag då till socker, vanligt strösocker. Jag gör bara en eller ett par liter. Använder en karaff tillstängd med plastfolie och gummisnoddar så att koldioxiden kan komma ut med lite övertryck, men luft inte kommer in.  När det helt och hållet har slutat att bubbla (någon månad i rumstemp) häller jag upp det på en återanvänd vinflaska med sparad kork. Förvarar liggande i matkällaren, oftast ett halvår, till midsommar eller så.  Sötman varierar okontrollerat från år till år.

Alla som har fått smaka min cider eller vin är tyckt att det var jättegott. Det tycker jag också. Inga garantier för att de har varit artiga och att jag själv har haft positiva fördomar.
Att öppna ciderflaskor som bara vill spruta förhöjer partystämningen rejält, och sen smakar det gott och bubbligt, fast ibland inte särskilt sött och med en viss jästsmak.

Jag var ambitiös ett tag och köpte vitvinsjäst för att få bättre vin. Gjorde två varianter samma år. Men det som hade börjat med att självjäsa blev bättre.


jordtradition

  • Inlägg: 23
    • Skåne
SV: Era Cider recept
« Svar #4 skrivet: 19 dec-17 kl 20:46 »
Såhär gör jag.

10kg äpplen (jag använde oskadad fallfrukt från olika sorters vildäpplen)
10L vatten
en stor rengjord balja

tvätta äpplena och skär dom i kvartar. lägg alltsammans i en stor balja.
koka upp vattnet och häll det över äpplena i baljan.
täck med handduk och låt stå hyfsat varmt (22-25grader) i en vecka.
Sila och tappa upp på damejeanne. (sätt på vattenlås men behövs ej, funkar med att plasta över öppningen) låt mogna 3 månader i rumstemp.
Sedan är det dags för buteljering. Då tillsätter man 7-10 gram ekologisk honung per liter äppelcider. Sen tappar jag upp det på flaskor och ställer svalt/kallt för eftermognad och kolsyreutveckling. Detta blir supergod naturcider utan en massa tillsatser.



javill

  • Inlägg: 11355
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Era Cider recept
« Svar #5 skrivet: 05 jan-18 kl 10:45 »
Intressant tråd! Jag har precis kommit över Ciderboken som jag letat efter ett bra tag och hoppas kunna göra egen cider framöver. Dessvärre har det varit väldigt dåligt med äpplen de senaste åren pga gröna larver som äter upp både blommor och blad på träden. Tidigt i höstas satte jag klisterremsor på alla träden och hoppas att det blir en del äpplen i år i alla fall.

Frågan är om ni har några speciella cideräppelsorter? Eller vilka sorter har ni?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

javill

  • Inlägg: 11355
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Era Cider recept
« Svar #6 skrivet: 04 sep-18 kl 00:06 »
Dammar av den här tråden och undrar om det är någon som har cider på gång?
I år får jag äntligen äpplen på träden så nu tänkte jag försöka mig på lite cider. I ovan nämnda Ciderboken står att en bra tumregel är att använda två delar söta äpplen, två delar syrliga äpplen och en del bittra äpplen. Jag har ett träd med bittra äpplen (snudd på oätliga) så det är löst, men jag är lite osäker på hur jag skiljer söta och syrliga från varandra. Tycker de sorter vi har är både söta och syrliga på samma gång om det ens går.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

simon.arvestrand

  • Inlägg: 774
    • Östergötland
SV: Era Cider recept
« Svar #7 skrivet: 04 sep-18 kl 06:13 »
Det är ju bara att testa utan en massa teori. Borde du inte kunna se vilken som när sötast om du gör lite saft av båda och gör ett ogtest.
  Det som jag tycker är roligast med bryggning är att man kan göra som man vill och ibland få fram saker som man aldrig kunnat ana hur det skulle bli. Bitteräpplen låter lite som att lägga till humlen i ölen .

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: Era Cider recept
« Svar #8 skrivet: 04 sep-18 kl 07:34 »
Har också en cidersats på gång för första gången, och en till som ska börja lagas genast vi får musten från musteriet. Den första satsen vildjäser, i den andra tänkte vi ha ciderjäst.

Tänker att de söta äpplenas funktion främst är att tillföra socker – kanske kan du javill mäta sockerhalten i saften och se om den verkar vara i skick? Om äpplena ni har smakar både sött och syrligt, är de kanske syrliga? Så försökte jag tolka det i alla fall när jag gick runt stan och plockade äpplen (finns mycket träd här), de som smakade sött plockade jag som söta, de som smakade sött och syrligt blev de syrliga, och frösådda vildäpplen samt prydnadsäpplen fick agera beska :)
Ingen människa är illegal

javill

  • Inlägg: 11355
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Era Cider recept
« Svar #9 skrivet: 04 sep-18 kl 08:09 »
Tack för bra svar!
Ogtest vad är det? Antar att det är något man kollar sockerhalten med på något sätt.
På jobbet har vi ett träd med massor av Cox Orange så de tänkte jag använda när de mognat (de ligger bara och ruttnar annars) och de tror jag räknas som söta.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

340 gäster, 7 användare (1 dolda)
Adels, xaelanar, Niklas Nyström, Westerbergarn, MickeMård, Oskari

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser