Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mörkt mustigt bröd?  (läst 3589 gånger)

SXSC

  • Inlägg: 7
    • Östergötland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #20 skrivet: 10 okt-17 kl 19:08 »
Jag är i Finland så det finns i dom flesta butiker.

Malaxlimpan annars, görs i Vasa nuförtiden.

Jaha, missade att du var från finland =). Kör med Fazers rallarhalvor i dagsläget vilket är OK men saknar det sega tuggmotståndet som fanns i pörtebrödet.

SXSC

  • Inlägg: 7
    • Östergötland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #21 skrivet: 11 nov-17 kl 19:07 »
Som followup tycker jag Hattings osötade rågbitar är rättså bra om man inte vill baka själv...

 

von tratt

  • Inlägg: 120
    • Skåne
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #22 skrivet: 10 jan-18 kl 17:21 »
Det finns ett isländskt sött rågbröd som är mkt mörkt, som inte knådas. Eller jäser :-). Det gräddas i tex hophäftade mjölkpaket i många timmar. I ugn om man saknar varma källor i närheten ;-) jag kan leta ett recept om intresse.


Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #23 skrivet: 16 jan-18 kl 12:29 »
Isländsk bröd låter kul. Ja vill gärna ha recept.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

kurt

  • Inlägg: 3493
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #24 skrivet: 16 jan-18 kl 13:14 »
Det finns ett isländskt sött rågbröd som är mkt mörkt, som inte knådas. Eller jäser :-). Det gräddas i tex hophäftade mjölkpaket i många timmar. I ugn om man saknar varma källor i närheten ;-) jag kan leta ett recept om intresse.


Bakpulver

http://loly.is/rugbraud-seytt/

von tratt

  • Inlägg: 120
    • Skåne
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #25 skrivet: 06 feb-18 kl 17:18 »
Receptet på isländskt rågbröd:

1,5 l rågmjöl
7,5 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
4,5 tsk bikarbonat
1,5 l filmjölk
4 dl sirap

Blanda ihop tills klumpfritt. Jag gjorde i assistent vilket nog var onödigt. Fyll till hälften i mjölkkartonger som häftas ihop. Alternativt i gryta eller plåtburk(!).
Sätt ugnen på 140 grader, sänk till 100 när brödet är inställt. Grädda 10-14 timmar. Svalna i kartongerna.

Såhär i efterhand, nja, jag vet inte. Men jag gräddade för länge som sagt. Bitvis rätt hårt, och håller inte ihop för att göra tunna skivor.
Det är nog bäst alldeles nygräddat, det är ju ett bakpulverbröd... och eftersom det blir en hel del kanske receptet passar till kalas mer än något annat.
Halv, eller kvarts, sats kanske är vettigare egentligen.

Men hittar man rätt är det himla lättlagat och lite annorlunda, antar jag.

Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #26 skrivet: 21 feb-18 kl 21:32 »
Alla tips hittils är ju grova bröd. Jag vill ha en mustigt mörkt smakrikt bröd, typ en sirapslimpa. Inte grova hårda sega bröd.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Kreacon

  • Inlägg: 129
    • Övriga världen
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #27 skrivet: 17 okt-18 kl 23:33 »
Bakar ofta bröd med jäst som får jäsa över natten. Rör ihop en deg på kvällen, inget knåda, stå över natten, skrapa ihop degen på mjölat bord och in med degen i oljat gryta. 250 g i 40-50 min. Locket av efter halva tiden. Gott, enkelt och snabbt.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1188
    • Ångermanland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #28 skrivet: Igår kl. 07:26 »
Jag gillar rallarhalvor, någon som har ett recept på något liknande? :)




Recept på rallarkaka.
Dag 1; Blanda ½ liter vatten,(37grader) med ½ kg grovt rågmjöl och låt stå i 12-18 timmar

Nästa dag
3/4 liter vatten, 50 g jäst, 375 g vetemjöl, 900 g rågmjöl, ½ msk salt
Lös upp jästen i det 37 gradiga vattnet tillsätt salt och mjöl arbeta väl , tillsätt surdegen från dagen innan arbeta ca 10 minuter efter det , jäs 30 min.
Dela degen i 8 bitar och kavla ut kakor med 25 cm diameter
Jäs på plåten och grädda sen i 275 graders ungnsvärme ca 20 min, skär varje kaka horisontellt som du skär tårtbottnar och riv till portionsbitar. När kakorna blivit lite gamla torka dem i ugnen och få hårdbröd typ finn crisp

LimJans

  • Inlägg: 6205
    • Dalarna
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #29 skrivet: Igår kl. 07:34 »
Recept på rallarkaka.
Dag 1; Blanda ½ liter vatten,(37grader) med ½ kg grovt rågmjöl och låt stå i 12-18 timmar

Nästa dag
3/4 liter vatten, 50 g jäst, 375 g vetemjöl, 900 g rågmjöl, ½ msk salt
Lös upp jästen i det 37 gradiga vattnet tillsätt salt och mjöl arbeta väl , tillsätt surdegen från dagen innan arbeta ca 10 minuter efter det , jäs 30 min.
Dela degen i 8 bitar och kavla ut kakor med 25 cm diameter
Jäs på plåten och grädda sen i 275 graders ungnsvärme ca 20 min, skär varje kaka horisontellt som du skär tårtbottnar och riv till portionsbitar. När kakorna blivit lite gamla torka dem i ugnen och få hårdbröd typ finn crisp

Oj, så hett och så länge?

blomharet

  • Inlägg: 107
    • Östergötland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #30 skrivet: Igår kl. 10:01 »
Bakar ofta bröd med jäst som får jäsa över natten. Rör ihop en deg på kvällen, inget knåda, stå över natten, skrapa ihop degen på mjölat bord och in med degen i oljat gryta. 250 g i 40-50 min. Locket av efter halva tiden. Gott, enkelt och snabbt.
Låter perfekt till vardags...Har du något recept på själva degen?

DennisCA

  • Inlägg: 1561
    • Finland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #31 skrivet: Igår kl. 10:26 »
No knead bread alltså, man kan göra det nästan hursomhelst. Finns jättemånga recept på nätet, jag har inget recept själv bara blandar ihop en deg, får gärna vara lite på våtare sidan.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1188
    • Ångermanland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #32 skrivet: Igår kl. 15:04 »
Oj, så hett och så länge?

Du kan jämföra tiderna och temperaturen i de länkar som TW la in tidigare i tråden. Andra länken är mest lika. Första temperaturhänvisningen är för limpa om man gör det av degen, den andra är för brödkakorna. Där säger man 225-250 grader i 20-30 minuter för kakorna.
Att det är något högre temp i mitt recept kan ju bero på en äldre och mer sliten ugn?

Kreacon

  • Inlägg: 129
    • Övriga världen
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #33 skrivet: Igår kl. 18:52 »
Låter perfekt till vardags...Har du något recept på själva degen?

Ett hörn jäst, en liter vatten, en handfull salt och tillräckligt med mjöl för att degen ska binda ihop. Har den gärna lite lös. Men det är lättare att hantera en hårdare deg. Smaksak.
Det fina med att baka i lagom stor gryta är att man får ett högt, runt eller ovalt bröd lite oavsett hur man maisshandlar degen. Började mitt brödbak genom pain de Martin. Googla honom, massa recept och tekniker. Enkelhet i fokus i många fall.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1188
    • Ångermanland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #34 skrivet: Igår kl. 22:53 »
En handfull salt? Går det att äta det brödet sen?

Kreacon

  • Inlägg: 129
    • Övriga världen
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #35 skrivet: Igår kl. 23:38 »
Nej, antingen dödar jag mördarsniglar med brödet eller så mäter jag upp saltet i ungarnas händer. 🙂

Receptet var mer en fingervisning om att man kan knåpa ihop eget recept. En handfull för mig är inte en snöboll med salt men mer än en matsked. Brukar hälla en hög i handflatan.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser