Jag åt en strålkonserverad konserv från 1985 har jag för mig för något år sedan, inget fel på den.
Men det måste vara strålbehandlade om det skall fungera.
Så det går i princip enbart med kronans äldre konserver.
Det går inte med vanliga civila konserver, de håller bara ett par år.
(ca 4 år för helkonserver)
Just militära konserver och motsvarande är även gjorda så att maten skall ha ett skyddande fetthölje runt sig som skall förhindra att luft tränger in och skapar grogrund för bakterier om burken blir punkterad. (Delvis därför allt dryper av fett (ute i fält är det meningen att man skall få med ett paket torkade kex eller ett par brödbitar så att kroppen kan tillgodogöra sig maximalt med energi ur fettsoppan. Sedan kan det om man har tur simma omkring några suspekta köttbitar i botten för smakens skull...
).
Men skadade burkar håller inte så länge efter att innehållet kommit i kontakt med luft så skadade burkar bör man kassera.
Nyligen öppnade burkar håller någon vecka kanske i kylen tror jag.