Receptet, för 10 liter
15 augusti: Jag har 3 byttor:
* 3 liter grovt hackad gurkört lade jag i 3 liter kokhett vatten.
* 500 gram mörk spraymalt och 300 gram medium spraymalt kokades i 3 liter vatten med 1 gram tannin i 15 minuter. Saften av 2 lime hälldes i och allt fick svalna. (Det är spraymalt utan humle.)
* en förkultur med öljäst, lite vatten och 1 matsked fruktsocker
16 augusti: Hällde gurkörten och maltet genom en silduk i en hink. Tillsatte förkulturen, 1 tsk flytande pektolas och 1 gram Wyeast jästnärsalt. Täckte med en handduk. Rörde om flera gånger om dagen.
18 augusti: Nu flyttar jag brygden till ett jäskärl på 10 liter. Tillsätter 760 gram socker och sätter på jäsrör. (Året innan gjorde jag samma dryck och räknade då ut sockermängden med hydrometer och Oechslegrader. Nu tar jag bara samma mängd.) När jäsningen kommit igång igen, fyller jag på med vatten ända upp.
6 september: Jäsningen har upphört. Det smakar lite för surt. Jag tappar om. I botten på nya jäskärlet finns en liten lag med 70 gram socker och 12 sötningstabletter. Tillsätter även 2 matskedar av bottensatsen. Försiktig omrörning och buteljering.
Lite över 30 glasflaskor, men 2 av flaskorna är av plast: 33 cl med skruvlock. Omedelbar transport till jordkällaren.
27 januari: Efter en ovanligt lång väntan är drycken färdig. Hur vet jag det? Jo, jag har gått och nypt i de där plastflaskorna varje gång jag hade ärende till källaren. Nu går det knappt att nypa längre, då flaskorna är alldeles hårda och spända.
Provsmakning, godkänt, gott till smörgåsar och annat nyttigt.
Hållbarheten brukar vara begränsad. Jag räknar med att servera alltihop under de närmaste 4-5 månaderna.