Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vallning med vit herdehund  (läst 16314 gånger)

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
Vallning med vit herdehund
« skrivet: 16 aug-12 kl 02:43 »
Nu har jag precis blivit med valp!
Det är en vit herdehund och min förhoppning är att hon ska hjälpa till att valla gårdens djur när de ska flyttas runt mellan olika hagar och in och ut ur stall.
Hon är bara 11 veckor men har redan bekantat sig med hönsen som går fritt i trädgården, och hästarna och getterna. Hästarna är hon jätterädd för, de är ju jättestora och farliga. men getterna har hon fått vara med och tagit in och ut ur hagen och har fått "hjälpa till" lite. Först var hon lite försiktig och feg i närheten av getterna också, men med lite uppmuntrande ord har hon fått självförtroende att hjälpa till att fösa dem framåt, och till det är hon inte svårbedd! Hon verkar tycka det är otroligt stimulerande och självförtroendet stiger som attan. Mycket tacksamt för mig då det kan vara lite svårt att få dem att vilja komma ut i hagen på morgonen!
jag inser dock att man borde vänta med att träna vallning tills hunden blivit lite äldre, och att man även har tränat mer lydnad innan man börjar träna på allvar, så att hunden lyssnar på kommandon även i stundens hetta.

Men jag är nybörjare, och allt det här med vallning är ju nytt för mig. Just nu agerar jag bara på "sunt förnuft" och försöker se till att valpen, som är lite vek och feg av sig, utvecklar självförtroendet i närheten av getterna, får henne att tro att getterna är lägre i rang och uppmuntrar o berömmer henne när hon visar framåtanda och pondus mot dem. Det går bra så länge hon är bakom röven på en get  ;D
Jag märker att hon gärna drar efter dem när de springer iväg och hon hakar gärna på första bästa get och nafsar i hasorna om hon får möjlighet. Jag försöker vara med och styra upp det hela så att hon håller avståndet när getterna går fint, och inte samlar på sig dumma vanor, men inte så himla lätt att hålla styr på alla djuren samtidigt då getterna, som bara är två stycken, gärna sprider ut sig och springer kors och tvärs åt olika håll, medan valpen bara siktar in sig på en av dom, företrädesvis den geten som jag håller i koppel. Om en get vänder sig om och blänger på valpen så har hon inte nerver att stå kvar och mota tillbaks. Inte så konstigt, hon är inte ens hälften så stor som getterna än, lilla valpen :)
Jag hade tänkt att låta henne få vara med i stallet och runt djuren, men jag undrar om det är farligt att också låta henne vara med och fösa dem när jag tar in getterna nu när hon är så liten, eller ska jag vänta med dessa saker tills hon blir lite äldre?



EDIT:
har nu läst lite från tråden "vallhundsträning med min nya BC" och inser att det finns mycket att lära i detta ämne..... men det blir för mig att gå kurser med vovvan när hon blivit lite större. Men tar gärna emot tips på vilka saker som är lämpliga att börja smygträna på redan nu på lilla valpen. jag har förstått att det är mycket som kan gå fel när man ska syssla med vallning, och många moment som ska sitta för att hunden ska bli komplett, så jag vill inte förstöra framtida träning genom dumma nybörjarmisstag... Getterna jag har är väldigt tröga och okänsliga, de kan stångas om de känner sig trängda och har stöd av en människa. Därför är jag noga att förebygga att valpen blir skrämd av dem. Som tur är har de inga horn.
Har också märkt att valpen har "smyg" i sig. Hon har använt detta på både getterna och katten. Hon blir liksom stel i kroppen och stirrar på "bytet", men hon gör inga utfall av det hela, bara smyger sig på. Har detta nåt med vallningsinstinkt att göra?
« Senast ändrad: 16 aug-12 kl 03:17 av Hippievagnen »

Erica

  • Inlägg: 422
    • Gästrikland
    • alsjöbergets kennel
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #1 skrivet: 16 aug-12 kl 06:12 »
Jag är inte alls van med vallning men har grundtränat en BC och tipset jag fick från Bobby Dial (? stavas) när jag gick kurs var att ha alltid lina på hunden om du känner dig osäker! Den ska inte komma i lägen så den gör fel. Det tror jag du skulle ha nytta av, för hunden ska inte lära sig att den kan bita, ialla fall inte nu när den är så ung. En äldre hund som vet om/hur den ska bita ifrån i vissa lägen kan vara ok, men inte nu. Eftersom du skriver att valpen drar iväg efter en get o nafsar så skulle jag absolut ha lina så du slipper bli arg på valpen som har lite dåligt självförtroende. Då kan du styra den o slipper hamna i fellägen o kan stötta o berömma mest.
Säkert kan du få fler o bättre tips av nån mer van vallare, men lycka till!
Gift, två barn,
Gotlandskaniner G 677, Svensk Pälskanin G 45, Mellerudskaniner M677
Gestrikefår G 1720 samt dvärgvädurar

Lina W

  • Inlägg: 353
    • Ångermanland
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #2 skrivet: 16 aug-12 kl 11:52 »
11 veckor  :o det är ju bara en pyttevalp  ;D
Ta det lugnt med valpen och låt den växa upp lite grann mer innan de får "flytta" på djuren speciellt då verkar vara lite osäker. Getter är dessutom bland det svåraste att valla eftersom de inte flockar sig och gärna tar emot istället. En enda hård knuff från en get kan göra så att den inte alls vill vara bland djur igen. Då är hönsen mycket mer lämpliga att flytta på. Tänk på att det är en brukshund och troligen senare kommer att ha lättare att dåna emot djuren och kan använda tänderna när den blir äldre.

Vit herdehund är visserligen ursprungligen en vallhund men de flesta har tyvärr inte så mycket vall i sig idag utan är en mildare schäfer som passar som brukshund men tyvärr springer de flesta bara vänstervarv...  :-\

Ta hjälp av en duktig vallhundstränare så kan du få många god råd, leta helst upp en som mer van vid andra vallhundar än border och WK eftersom de vallar på olika sätt.

Söt valp förresten och lycka till  :-*
Lappgetter, Värmlandsfår, Dv Kochin, Vaktlar och en riktig bruksschäfer.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #3 skrivet: 16 aug-12 kl 12:09 »
Söt som attan!  :-*  Lycka till, men getter är i regel ganska  "tunga" att valla.  I den åldern gäller det att stärka självförtroendet och få hunden att bli god vän med både getterna och dig.  Vänta med jobbet, hon är ju bara ett barn!
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #4 skrivet: 17 aug-12 kl 07:51 »
Tack för era tips!

Det är lätt att bli lite för ivrig....  :P


vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #5 skrivet: 17 aug-12 kl 18:40 »
Du har ju en vallhundsinstruktör (20 års erfarenhet) inom gångavstånd.... ;D :-[

Du får väl komma upp till mig och få lite hjälp!!!! ;D ;D
Visserligen håller jag på med BC, men vallning som vallning... Jag är bra på att läsa av djuren i allafall ;D
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Gullregn

  • Gäst
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #6 skrivet: 17 aug-12 kl 18:51 »
Har tre "vitingar" :)
Använde dom som vallare när jag bodde down under.





Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #7 skrivet: 17 aug-12 kl 23:04 »
Du har ju en vallhundsinstruktör (20 års erfarenhet) inom gångavstånd.... ;D :-[

Du får väl komma upp till mig och få lite hjälp!!!! ;D ;D
Visserligen håller jag på med BC, men vallning som vallning... Jag är bra på att läsa av djuren i allafall ;D

Jaså minnsann! Instruktör o allt! :) Jag antar att det är dig själv du syftar på? Gångavstånd är väl lite att ta i... jag har ju en god bit till kinna :P


Jag skulle gärna vilja försöka få lite praktisk vägledning i detta ämne när det blir dags för träning av valpen/unghunden! :D
« Senast ändrad: 18 aug-12 kl 10:46 av Hippievagnen »

Vargerik

  • Gäst
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #8 skrivet: 17 aug-12 kl 23:23 »
En vit herdehund är ju inget annat än en schäfer som inte tillåts heta schäfer av oförklarliga själ. Och en schäfer kan man ju ha till allt, bara man lyckas förklara vad man vill den skall göra. :) Men det var väldigt länge sen den var en regelrätt vallhund så förvänta er inte BC-klass.. I Tyskland ska det visst finas alt schäfer - orginalschäfern som den en gång var. Lycka till med er fina våvvevarg, ni kommer få kanontrevligt vare sig den vallar eller ej!

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #9 skrivet: 17 aug-12 kl 23:26 »
Har tre "vitingar" :)
Använde dom som vallare när jag bodde down under.

Vad roligt!
Hur skulle du beskriva deras sätt att valla på? Hur skiljer det sig från andra raser? Vore väldigt intressant att höra jämförelser!

 Något säger mig att vovven har vad som krävs för att valla...vet inte varför, men den som lever får se.... :)
Är i allafall imponerad av vissa egenskaper hon har jämfört med tidigare valpar jag har uppfostrat (jämför med schäfer, golden retriever, några olika blandisar och leonberger). Till skillnad från schäfern så är hon inte het på att jaga precis allt som rör sig, hon kollar först, tänker en stund och sen funderar hon lite till... hon är cool och lugn och kan konsten att koppla av, ändå är hon vaksam och uppmärksam på saker, hon springer inte fram till okända, hon håller sig självmant kvar på tomten har till och med redan lärt sig tomtgränsen "osynligt staket" (något som t.ex Leonbergern aldrig riktigt fattade, hon var för kär i grannarna). och hon är tillräckligt självständig för att vilja ligga kvar ute på gården själv och kolla läget medan jag gör andra grejor(sover gärna inne i stallet på dagarna), samtidigt är hon väldigt förig och samarbetsvillig och är mottaglig för beröm, dessutom otroligt lättlärd(ja, man får vara steget före hela tiden!) vilket ju inte Leonbergern var(mycket svårmotiverad). Även om hon inte blir en utpräglad vallhund i slutändan så är jag hittills i alla fall nöjd att ha en så följsam och okomplicerad hund, passar utmärkt som bästa kompis/följeslagare/motionskompis/väktare/gårdshund :)
Vi får se om jag är lika lyrisk när hon blir en strulig tonårshäxa som inte vill lära sig någonting alls... ;)

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #10 skrivet: 17 aug-12 kl 23:34 »
En vit herdehund är ju inget annat än en schäfer som inte tillåts heta schäfer av oförklarliga själ. Och en schäfer kan man ju ha till allt, bara man lyckas förklara vad man vill den skall göra. :) Men det var väldigt länge sen den var en regelrätt vallhund så förvänta er inte BC-klass.. I Tyskland ska det visst finas alt schäfer - orginalschäfern som den en gång var. Lycka till med er fina våvvevarg, ni kommer få kanontrevligt vare sig den vallar eller ej!

Schäfer och Vit Herdehund är så olika att jag inte heller skulle vilja kalla dem för samma namn. en gång i tiden har det varit samma ras, men aveln har sedan början på 1900-talet (årtal?) gått skilda vägar. Det MÄRKS på temperamentet! Kolla bara på MH-resultaten... jag utgår från de hundar jag har haft, och sett till rasstandard så ställer man också helt olika krav på hundarna när man avlar. Därmed inte sagt att det inte finns vita herdehundar som påminner mer om Schäfrar i temperamentet och tvärtom.... Man får kolla vilka linjer som finns i stamtavlan. Jag valde medvetet bort en Vit Herdehundsvalp som hade "okänd" i sin stamtavla längre bak, där uppfödaren talade om att det troligen rörde sig om en vit schäfer som inte blivit godkänd. Hade jag velat ha Schäfer-linjer i stamtavlan hade jag valt att köpa en hund från en riktig Schäferuppfödare istället! Jag ville ha en så "renavlad" vit herde som möjligt.

Gullregn

  • Gäst
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #11 skrivet: 18 aug-12 kl 08:54 »
En vit herdehund är ju inget annat än en schäfer som inte tillåts heta schäfer av oförklarliga själ. Och en schäfer kan man ju ha till allt, bara man lyckas förklara vad man vill den skall göra. :) Men det var väldigt länge sen den var en regelrätt vallhund så förvänta er inte BC-klass.. I Tyskland ska det visst finas alt schäfer - orginalschäfern som den en gång var. Lycka till med er fina våvvevarg, ni kommer få kanontrevligt vare sig den vallar eller ej!

Första schäfrarna var framtagna för att vara brukshundar-vallning.
Att man sen avlat i flera generationer utan at valla betyder ju inte att vallningen försvinner.

Alternativ schäfer`Är det rasren schäfer så är det schäfer och samma beskrivning.

Om man sedan i olika huindorganisationer, läs SKK, beskriver den som vakthund då den använts inom vakthundsuppdrag det förändrar inte deras vallningsinstinkt.

Inte för at argumentera utan mera berätta hur jag uppfattar det :)

Gullregn

  • Gäst
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #12 skrivet: 18 aug-12 kl 09:03 »
Schäfer och Vit Herdehund är så olika att jag inte heller skulle vilja kalla dem för samma namn. en gång i tiden har det varit samma ras, men aveln har sedan början på 1900-talet (årtal?) gått skilda vägar. Det MÄRKS på temperamentet! Kolla bara på MH-resultaten... jag utgår från de hundar jag har haft, och sett till rasstandard så ställer man också helt olika krav på hundarna när man avlar. Därmed inte sagt att det inte finns vita herdehundar som påminner mer om Schäfrar i temperamentet och tvärtom.... Man får kolla vilka linjer som finns i stamtavlan. Jag valde medvetet bort en Vit Herdehundsvalp som hade "okänd" i sin stamtavla längre bak, där uppfödaren talade om att det troligen rörde sig om en vit schäfer som inte blivit godkänd. Hade jag velat ha Schäfer-linjer i stamtavlan hade jag valt att köpa en hund från en riktig Schäferuppfödare istället! Jag ville ha en så "renavlad" vit herde som möjligt.

Samma ras??!!
Schäfer startades med vita OCH bruna hundar.
Dom avlades under samma hatt i sverige til på 70 talet.
I andra länder som tex england så reggar man fortfarande schäfer efter färg men i samma avelsnamn_-schäfer.
I sverige avlades det och reggades i SKK under beteckningen schäfer tills på 70 talet.
det är SAMMA hund!
Om du tar en brun schäfer och åker till USA och avlar i några generationer utan att blanda in nån europeisk brun schäfer så är det smma ras.
Det är ursprunget ur rasen schäfrar och en handfullhundar som startade denna ras.
Än i dag förds det vita schäfervalpar ur färgade schäfrar och det är inte fint utan dessa avlivas ofta och det tystas ner.
Bruna schäfrar bär vita anlag gnskla ofta och det försvinner inte bara för att man tar bort vita valpar ur en kull.

Vita schäfrar som ju döpts till vit herdehund i sverige kan inte få bruna valpar då det vita tar över.

I andra länder när man belsutat att ta en ras för vita o en för bruna så heter det wss white swiss shepherd.
Distinction gjord för att bruna är tyska och vita schweitsiska pga att schweitz var fäörsta landetr som startade med enbart vita schäfrar i en rasgrupp för sej.
I sverige skulle det heta vita schweitziska schäfrar,,men men men
vissa brun schäfer männsikor ansåg att det inte skulle heta schäfer längre och därför är sverige enda landet i världen där det heter herdehund istället för shepherd.
Mina vita schäfrar är vita schäfrar i utländsk kennelklubb.

men exakt samma jyckle som vit herde då dom avlats under samam hatt till på 70 talet i sverige och fortfarande tillsamans i vissa länder.

skriver snabbt har brådis,,förklarar gärna mera,,kan ha skrivit något svammlig  :) bara fråga.





Gullregn

  • Gäst
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #13 skrivet: 18 aug-12 kl 09:06 »
Jag har läst på om denna ras ordentligt :)

det fins brun schäferägare som säjer at vita aldrig funnits.
det finns vit herdehundsägare som påstar detta är en helt annan hund,,förklaar detta då det är samma hundar som startat rasen och inget vitt har blandats in.

Vita herdar i dag som är krit kritvita har oftast varit vita i kanske 2-8 generationer men det är ju bara färgen och inte hunden eller kroppen eller lynnet :)

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #14 skrivet: 18 aug-12 kl 09:26 »
Jaså minnsann! Instruktör o allt! :) Jag antar att det är dig själv du syftar på?
Jag skulle gärna vilja försöka få lite praktisk vägledning i detta ämne när det blir dags för träning av valpen/unghunden! :D
Det är jag som är instruktören... Förlåt att jag var otydlig!
« Senast ändrad: 18 aug-12 kl 11:22 av vallhunden »
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #15 skrivet: 18 aug-12 kl 11:08 »
Jag har läst på om denna ras ordentligt :)

det fins brun schäferägare som säjer at vita aldrig funnits.
det finns vit herdehundsägare som påstar detta är en helt annan hund,,förklaar detta då det är samma hundar som startat rasen och inget vitt har blandats in.

Vita herdar i dag som är krit kritvita har oftast varit vita i kanske 2-8 generationer men det är ju bara färgen och inte hunden eller kroppen eller lynnet :)

Jag förstår... men jag anser fortfarande att det är olika raser, även om de är sprungna ur samma linjer ursprungligen (lite liknande situation råder ju mellan bruksschäfer/utställningsschäfer i dagsläget). Anledningen är att dessa två hundar blivit så olika i temperamentet, annars tycker jag inte det är befogat att dela upp dem i två raser, färgen skiter jag ju i. Men man kan göra mycket stora skillnader på en hunds lynne på bara 8 generationer!  Själv kan jag tycka att det vore ganska praktiskt att ta in bruna schäfrar i aveln på vit herdehund, eftersom jag tror det kunde förbättra vissa egenskaper som många vita herdar verkar sakna, och avelsmaterialet är ju ganska tunnt här i sverige. De vita herdar som jag har tittat på (har plöjt en del MH-resultat nu) har t.ex totalt saknat kamplust, en detalj som jag tycker kan vara mycket användbar vid all slags träning av hund. Dessutom verkar det vara vanligare med vissa rädslor, t.ex ljudrädsla, och det är ju bara ett bekymmer att ha en skotträdd eller åskrädd hund...

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #16 skrivet: 18 aug-12 kl 11:22 »
Det är jag som är instruktören... Förlåt att jag var otydlig! Jag bor inte i Kinna utan på Öresten.

:) Jo det vet jag! Vore såklart toppen för mig att få lite vallhundsträning så småningom med den lilla vita damen :)

Nu har jag henne i koppel när jag ska ut och in med getterna. Hon tycker det är skitkul att vara med, men jag låter henne inte hålla på och fösa dem, det får vi vänta med tills hon blir större.
 Hon har fattat i allafall att man inte ska jaga hönsen i trädgården. Men jag undrar hur det blir om hon nu lär sig att hönsen är AJA BAJA, om jag längre fram i hennes vallhundsträning kanske vill ha hjälp att även valla hönsen? kommer hon inte bli förvirrad över att det helt plötsligt är OK att springa efter de där hönorna?
Eller kommer det tvärtom blir svårt att få henne att "stänga av" att valla hönsen och det blir svårt att ha dem lösa ihop i trädgården sen? Har hört att vissa vallhundar har svårt att stänga av när det inte är arbete, och vill flytta runt på djuren i tid och otid...

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #17 skrivet: 18 aug-12 kl 11:53 »
Schäfrar användes som "Gränsvallare" dvs de vaktade en gräns av betesmarken. Såg till att inga djur gick ut i grannens havreåker t ex. Herden visade hunden var fåren skulle gå (eller inte fick gå) och sedan skötte hunden jobbet. Istället för staket, alltså...

Det är nog den egenskapen som gör att schäfrar nuförtiden används till att vakta andra saker också...
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #18 skrivet: 18 aug-12 kl 12:18 »
Hmmm, och BC är använd som hämtare av får?  Och BC-folket anser att "Valla gräns" är bland det mest avancerade man kan ge sig på med en vallhund?  Min BC gjorde det ganska bra, och jag tyckte den var en Einstein.

  Är detta alltså en av skillnaderna mellan olika vallhundsraser?  Mycket intressant.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Vallning med vit herdehund
« Svar #19 skrivet: 18 aug-12 kl 13:09 »
Citera
Nu har jag henne i koppel när jag ska ut och in med getterna

Jag föredrar 15 meters spårlina i polyuretan eller nylon. Träna dej på att hantera den, och hunden på att aldrig sträcka den. Om När hunden sträcker, håll bara linan stilla och låt hunden slacka, beröm. Som en alternativare ;) öppnar sina kurser: INGA JÄVLA RYCK I KOPPLENA PÅ MINA KURSER!
Du styr hunden med ljud och ord, samt tecken.
Korrigering: kort skarpt nej helst när hunden tänker göra fel, senast innan hunden tagit 2-3 steg, sen är det för sent.
Beröm: gulla med pipig röst och långa vokaler, OOoooouuuuuuuuuu duuuuuuuuuuuuuuuuuktig.
Inkallning: högt och glatt KOM!! En samtidigt höjd hand som hunden vet innehåller en godis är ytterst förstäkande. Inkallning precis i början med liten valp kan förstärkas av att du lägger dig på knä och gulligullar samtidigt som du klappar i marken.
Gräla om hunden VET den gjort fel: Ett grovt mullrande läte, som åska ungefär. MOMMELMOMMELMOMMEL....2-5 sekunder
För att visa hunden hur den ska följa dej: Peka med hela armen men fippla med fingrarna, de som brukar hålla godiset. Fot och sånt skit används bara i täta folksamlingar, då är det bra om den även kan "före" och "efter"
Om hunden vill smita eller jaga något när du inte har spårlina: Hojta till kort och spring åt andra hållet utan att se dej om göm dej om du kan!

Spårlinan ska alltså bara va en säkerhet och sällan har hunden under inlärning så lång ifrån dej som 15 meter att göra. Hunden lär sig lätt att känna hur mycke lina som finns tillgänglig.
Det är på detta sätt jag gjort och på bara någon halvtimma lärde en av iver vibrerande JRT gå i slakt koppel i folksamling. Han är 6 år gammal och har levt hela sitt liv i ett spikrakt koppel.
Hangarhundsämnet tittades det skeptiskt på vid L-testet men det uppskattades väldigt av andra. Försvaret tog ingen hund den dagen men Estell var inte svårsåld!

Glöm aldrig att hunden ska tycka att du hela tiden är det mest intressanta i världen!

« Senast ändrad: 18 aug-12 kl 13:16 av TiB »
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

515 gäster, 3 användare (2 dolda)
alternaiv

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser