Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt om bygga & bo / SV: Ett problem gällande fönster.
« Senaste inlägg av x-lab skrivet Idag kl. 22:11 »
de färger som innehåller akrylat eller akryl kallas i dagligt tal för plastfärger. de har alla samma svagheter och är en ren katastrof för trä och andra organiska ämnen.
trodde du jobbat i färgbranschen? en liten lucka i utbildningen även här?

det är fel
Myterna är plötsligt många när man börjar diskutera färg. ”Att måla huset med akrylatfärg är som att packa in det i plast”, hörs från den ena sidan, medan den andra sidan kontrar med ”lacknafta fördärvar träets eget skydd”. Men vilka påståenden är egentligen sanna? Vi har undersökt 15 av de mest seglivade myterna om den lacknaftabaserade alkydfärgen och den vattenspädbara akrylatfärgen. Svaren blir extra intressanta när de relateras till den s.k. VOC-bestämmelsen utfärdad av EU. Av denna framgår att färg inte längre får innehålla så mycket organiska lösningsmedel som förr. Reglerna infördes 2007 och de skärptes den 1 januari i år, och omfattar nu också lacker och fogmassor. Färgindustrin och träbranschen anser att de nya reglerna slår ut alkyd- och oljefärger som innehåller lacknafta och andra organiska lösningsmedel. Bara det att reglerna kommer att skärpas igen, får utvecklingen av dessa färger att bromsas kraftigt eller upphöra. Utvecklingen av vattenspädbara färger går desto snabbare, och de får flera av oljefärgernas egenskaper. Man tillsätter t.ex. olja för att de ska fästa bättre på gammalt trä.
2
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av x-lab skrivet Idag kl. 22:11 »
du gör alltså av med 496 kWH per Månad,  jag snackar årsförbrukning. dagens byggregler avseende energi sätter gränsen vid 4500 kWh per ÅR. det blir 375 i månaden,du gör av med 496 + ved som alltså också skall räknas in.
Räknar du på 60Kwh så ligger du ännu risigare till,då får du göra av med högst 3000 om året dvs 250 i månaden,vilket gör 8 om dagen. Du har dubbelt så hög förbrukning + veden du använder. Nu gäller det ju inte ditt nuvarande hus då reglerna endast gäller nybyggen men det är dessa siffror du får räkna på i ditt byggprojekt.

Reglerna gäller inte för ved och flis utan bara el/olja och fjv (dvs det som kommunen bekostar sas)
3
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av ensamhet skrivet Idag kl. 22:08 »
med dagens regler,ja . med de nya reglerna efter 2020 gäller 12000.


Har kört el ett år i huset och då gick det ca 20 000 kWh totalt med allt inklusive motorvärmare ibland.
Går det med en spånkåk med 2 glasfönster och taskig källardörr i Norrland, så borde det inte vara så svårt att bygga ett nytt hus som uppfyller kommande krav.
4
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av x-lab skrivet Idag kl. 22:07 »
Det spelar faktiskt ingen roll, då TS hus rimligtvis inte kan vara byggt efter 2020. Frågan som är mer relevant är huruvida TS lyckas bygga sitt hyreshus innan 2020, för efter tolkar jag det som omöjligt. Innan dess bara nästan.

Mvh
Magnus

Om jag kommer till det stadiet, så kommer lite grovt räknat räcka med att ha en hund lekande i lgh för att behålla värmen på ca 20-22 C. om jag bara sitter och läser i vårt hus höjer jag temp med 1 grad (tack vare min kroppsvärme. jag vet det funkar inte så... men men jag vet och ser det varje dag jag sitter i stora rummet så. hur otroligt det än låter. Grovt virke håller värme flera ggr bättre än annat tjafs
5
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 22:04 »
Hur kommer fjärrvärmeproducenterna se på det här? Finns det någon anledning över huvud taget att ansluta sig till fjärrvärmen om man knappt skall förbruka något alls?
i dag finns ingen anledning att ansluta sig till fjärrvärme. det är nästan lika dyrt som direktverkande el men billigare än olja. bättre att investera i en bergvärmeanläggning  eller en vattenburen luftvärmepump men givetvis beror det på var i landet man bor. Själv kör jag enbart en luft/luft som täcker mitt behov året runt med både värme o kyla.
skulle det bli enormt kallt,-20 o lägre en längre period finns vedkamin att ta till. de nya luft/luft pumparna klarar ner till -35 ,antar att det även gäller vattenvarianten.
framtiden avseende värmesystem går ju mot egna anläggningar.producerar du egen el är ju värme gratis förutom investeringskostnader/avskrivningar.
det var bara ett fåtal som anslöt sig i mitt kvarter när man byggde fjärrvärme för några år sedan. Det eldas med flis från sågen men försvinner den blir det bränsleproblem.
jag avstod när jag såg kostnaden,min pump kostade 14000 installerad o klar,bara anslutningen till fjärrvärme skulle kosta 40000 + installation av radiatorer m.m. Så det beslutet var lätt.
6
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av x-lab skrivet Idag kl. 22:02 »
Siffrorna som haglar hejvilt här om kWh/m2, hur räknar man ut m2?
Är det huset yta på marken?
Våningsplan?
Källare?
Boyta?
Eller vad är det?

Boyta, dvs alla ytor som du anv varje dag i huset (inkl garderober, källare osv) gör  de enkelt ( 1-plan l*b, 1½ l*b+summan av första *,75 (vid sadeltak) *,5 vid facverk), sen vid källare är det liknande beroende på om det är hela eller bara del av huset
7
Övrigt om bygga & bo / SV: kyla på sommaren!?
« Senaste inlägg av BjörnBjörn skrivet Idag kl. 21:55 »
Tack för jättebra svar!
Känns som jag vet på rätt spår helt enkelt!

här är en artikel från 2016 där de gör något sådant i Bangladesh
 https://www.expressen.se/omtalat/livet/plagas-du-av-varmen-sa-fixar-du-miljosmart-och-billig-ac/

"så klipper man en pet-flaska mitt itu och monterar sedan flera stycken på en stor bräda med hål. Skillnaden i lufttryck som uppstår när luften kommer in genom den större delen av flaskan och sedan ut genom den mindre är det som kyler ned luften. Eco-coolern behöver alltså ingen elektricitet för att fungera. Det är inga revolutionerande temperaturväxlingar som resultat, men när temperaturen sänks från 30 till 25 grader märks ändå en stor skillnad"

fast å andra sidan så kan man nog uppnå den temperaturskillnaden (30 till 25 grader) enbart genom att täcka fönstret med en stor bräda ... ?

här är en Quora-artikel där de räknar på det https://www.quora.com/How-does-the-Bangladeshi-Eco-cooler-work där de i princip kommer fram till att flaskorna inte kyler luften nog mycket för att det ska märkas... men konstaterar också "This device maximizes the airflow into a window while minimizing the amount of light that can come in. Basically, you get the benefit of having an open window while also getting the benefit of being in the shade.".... dvs du får ett öppet fönster utan att solen skiner in i huset - vilket givetvis ger en lägre inomhustemperatur jämfört med att ha ett vanligt fönster eller inget fönster alls [i ett plåtskjul]
8
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 21:51 »
Om jag använder de här siffrorna, blir det här rätt då?

Jag har ca 200m2 uppvärmt och då kan jag göra av med upp till 18 000 kWh/år till värme och varmvatten?

I ett nytt hus
med dagens regler,ja . med de nya reglerna efter 2020 gäller 12000.
9
Hej !
Jag söker hus med renoveringsbehov eller torp med el och vatten ! Maila mig om ni kan tänka er till att sälja som hyrköp !  ;)
10
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av tropfrog skrivet Idag kl. 21:10 »
Det spelar faktiskt ingen roll, då TS hus rimligtvis inte kan vara byggt efter 2020. Frågan som är mer relevant är huruvida TS lyckas bygga sitt hyreshus innan 2020, för efter tolkar jag det som omöjligt. Innan dess bara nästan.

Mvh
Magnus
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser