Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Ekonomi / SV: Bokföra utan kvitto
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 17:07 »
På jobbet brukar vi köra med s k dubbelattest när ett kvitto saknas. Man skriver helt enkelt på ett papper datum, utlägg si och så, så många kronor osv, skriver under det, och så får en kollega också skriva under och intyga att det stämmer.
I det här fallet borde man ju kunna ta en bild av automatens display där belopp och antal liter syns, och bifoga den med dubbelattesten.

När jag råkar på bensinmackar med trasig kvittoskrivare så brukar jag ringa bolagets felanmälan och påpeka det, som regel fungerar då skrivaren nästa gång man kommer till samma mack.
2
Övrigt om odling / SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Senaste inlägg av kurt skrivet Idag kl. 16:41 »
Dels så vet du inte alls om de fermenterar eller ej. De allra flesta mjölksyrabakterier kan ju t ex både fermentera och respirera om syre finns tillgängligt (och det gör det ju i de flesta komposter). Dessutom är ju både många mjölksyrabakterier och framförallt många andra anaeroba mikroorganismer från en kompost så syrekänsliga att de aldrig överlever förvaring i strömaterialet, de dör så fort de kommer i kontakt med syre. Alltså begränsar man utbudet av mikroorganismer till bara någon promille av de som ursprungligen fanns i komposten. Det är alltså mycket bättre att ta material från en väl fungerande kompost och tillsätta det i stället.
3
Getter sökes / Sökes! Bock att låna/hyra för betäckning omgående.
« Senaste inlägg av groonsgard skrivet Idag kl. 15:36 »
Vi söker en bock att hyra/låna några veckor nu i höst för att betäcka några av våra getter. I första hand söker vi en boer, men då vi är sent ute är även lantras /göinge av intresse. Det gäller betäckning av 5-6 getter (lantras/göinge). Vi fick nämligen en överraskningskilling (bock) i augusti och gröna som vi är trodde vi att han skulle hinna bli könsmogen i höst och kunna betäcka innan vi ska kastrera honom och låta honom bli "gårdsbock". Sen insåg vi att så inte var fallet och nu söker vi alltså något att låna så att vi ändå kan ta killingar. Vi vill helst inte köpa då vi inte har praktiska möjligheter att ha kvar en "icke-kastrerad" bock i flocken efter att han gjort sitt.
Våra getter går på lösdrift i kuperad hage med bra möjligheter att vara inne vid dåligt väder. Ej CEA (?) -status, men friska och glada av vad vi kan bedöma.

Helst småland/norra skåne/blekinge. Vi bor mellan Växjö och Älmhult.

Vi håller tummarna!
Hälsningar Mimmi
4
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar / SV: Konstig ruvhöna
« Senaste inlägg av simon.arvestrand skrivet Idag kl. 15:34 »
Märkligt nog ligger hon fortfarande kvar och ruvar. Jag har till och med tagit bort alla fejkägg så hon ruvar utan att ha något att ruva och har gjort så i en vecka nu.


Skickat från min SM-G935F via Tapatalk

5
Du ska lysa äggen.
Det står inte att det var 25 ägg,  men eftersom de låg utanför hönan ibland så var det i alla fall för många. Cirka 12 ägg brukar vara lagom.
6
Mjölkgetter / SV: Hur ofta mjölkar ni?
« Senaste inlägg av Nina W skrivet Idag kl. 14:50 »
Jag känner en som hade några getter till husbehov. Hon använde en smal bock med ett par "spröt" framtill som geten stack ned huvudet mellan och en foderbytta nedanför. Den var så smal för då akter sig getterna för att trilla ned åt sidan utan står stilla. Kanske smart att ha två olika? En sådan jag beskriver här till pigga, smidiga getter och en som Trollmor beskriver till de som behöver det.
7
Övrigt om odling / SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Senaste inlägg av Be skrivet Idag kl. 14:36 »
Bokashi består av mikroorganismer isolerade från kompost, som odlas separat och blandas i strö som säljs. Problemen är det är mycket få av mikroorganismerna i komposten som man kan odla och få att överleva på detta sätt, och som sedan dessutom överlever i det torra ströet.

Det är alltså mycket bättre att  blanda i lite av en gammal kompost (eller låta bli att tömma komposten helt varje gång), och sedan blanda i vanligt strö.

Såvitt jag vet är det inte bara kompostmikroorganismer i ströet, utan specifikt sådana som fermenterar avfallet. Bokashi i sig är ju inte kompost utan jäsning, det är först när man blandar den fermenterade massan med jord som materialet börjar brytas ner av organismer som finns i jorden man blandar i.
8
Men vad innehåller brunnen i praktiken? Om gödselplattan är tom så är det ju bara vatten. Volymen vet jag inte men den fylls med regnvatten, överblivet vatten från vattenhinkar och städning på ett halvår. Hur stor volym fastgödsel ska ligga på plattan för att vattnet ska räknas som flytgödsel? Jättekonstig frågeställning kanske. Borde kanske bygga tak över gödselplattan?


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
9
Övrigt om odling / SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Senaste inlägg av Gille skrivet Idag kl. 14:10 »
Inte dyrt (man behöver inte köpa hink med kran), och många gånger mer praktiskt (särskilt på vintern) än vanlig kompost. Min sk jordfabrik ger mig finare jord än mina vanliga trädgårdskomposter. Men det ena utesluter inte det andra utan jag har båda och är mycket nöjd.
10
Ekonomi / SV: Bokföra utan kvitto
« Senaste inlägg av Kengus89 skrivet Idag kl. 13:42 »
Tankar traktorn på Qstar i närheten, varpå jag har kortet kopplat till min E-post. Får kvittot på E-post, så en gång per år skriver man ur kvittona, otroligt smidigt... Behöver aldrig hålla reda på papperslapparna.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser