Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: Caligari skrivet 17 maj-17 kl 16:26

Titel: Blötlagd helsäd eller kross?
Skrivet av: Caligari skrivet 17 maj-17 kl 16:26
Någon tipsade om att blötlägga helsäd, som alternativ till krossat foder. Skulle det ge samma näringsutbyte för grisen? Det vore ju enklare och billigare för mig...

Titel: SV: Blötlagd helsäd eller kross?
Skrivet av: Lobbebubbe skrivet 19 maj-17 kl 22:10
Vet inte om det fungerar rent näringsmässigt men låter ganska bökigt att hålla på att blötlägga. Förr gav man ju gröpe till grisar men med dagens krav på ständig tillgång på vatten är det enkelt att bara ge kross.
Titel: SV: Blötlagd helsäd eller kross?
Skrivet av: Caligari skrivet 19 maj-17 kl 22:44
Det är näringsutbytet jag undrar över. Idag köper vi helsäd av grannar och krossar själva i en ganska långsam foderkvarn. Sedan blandar vi krosset med vatten, till gröpe. Vore det lika bra för våra tre linderödsgrisar med blötlagd helsäd skulle det spara mig massor av tid och en del elpengar.
Titel: SV: Blötlagd helsäd eller kross?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 19 maj-17 kl 23:22
Ingen expert, men jag tror man skall tänka på att grisarna är rätt lika oss i magen så det som är bra för oss är bra för grisen.

Här är lite om blötläggning:  Hittat på http://www.cikoria.org/receipt/blaparatlacurrenggning (http://www.cikoria.org/receipt/blaparatlacurrenggning)

" Blötläggning

I sädeskornet har en livsprocess kommit till ro. Den behöver tid på sig för att vakna till liv igen, så att den kan omvandlas till något nytt i den mänskliga organismen.

Blötläggning av helkorn och helkornsmjöl är den viktigaste delen i beredningen.Olika enzymer börjar då bli verksamma och det innebär att säden när den är kokt blir mer aromatisk och lättare att smälta. Blötläggningstiden ska dock inte vara längre än 10 timmar, ty då sätter groningsprocessen igång.

Men blötläggningen är viktigt också ur en annan synvinkel. Det hela kornet är rikt på mineraler som inte utan vidare är tillgängliga för kroppen. De bindas av ett ämne som kallas fytinsyra. Detta ämne förekommer i alla sädesslag, koncentrerat till skaldelarna och grodden. Mjölkärnan däremot har ytterst lite eller praktiskt taget ingen fytinsyra alls.

I sädeskornet finns det också ett enzym, fytas som kan bryta ner fytinsyra. Fytasen behöver som många enzymer fukt och värme för att kunna bli verksam. Därför är det viktigt att blötläggningsvätskan är tillräckligt varm. Fytasen utvecklar sig bäst i en temperatur på 55 grader. Vid 60 grader blir den inaktiv. En sur vätska påskyndar fytasens möjlighet att bryta ner fytinsyran så att mineral- och spårämnen frigörs.

Skalad säd som hirs, havre och korn förlorar en del fytinsyra genom skalningsprocessen. Det pågår i dag en omfattande forskning kring fytinsyran. Men människans individuella förmåga att bryta ned sin näring tas dock sällan med i beräkningen. Måltidens sammansättning är också av betydelse. Gröna blad, sura produkter i form av mjölksyrade grönsaker och sura frukter stimulerar nedbrytningen.

I Arbetskretsen för näringsforskning i Unterlengenhardt i Tyskland har man arbetat med olika beredningsformer för säd i flera år. Där har man konstaterat att det är nödvändigt att en nedbrytningsprocess av fytinsyra har inletts innan säden kokas eller bearbetas vidare.

Blötläggningspraktik:

För att lättare få igång fytasverksamheten tillsätts en liten skvätt sur vätska som mjölksyrat spad, äppelcidervinäger, vassla eller Kannes bröddricka. Blötläggningsvattnet bör vara ca. 50 grader.

Helsäd som vete, korn, råg och havre blötläggs i 8-10 timmar i den vattenmängd som anges i de olika grundrecepten. Därefter kan säden kokas i samma vatten. Ska säden värmebehandlas efteråt, fuktas den i en mindre mängd vatten, 1-1½ dl vatten till 5 dl säd.

Flingor blötläggs i 3-5 timmar.

Helkornsmjöl blötläggs i 1-3 timmar.

Råris blötläggs 8-24 timmar.

Quinoa och hirs blötläggs 4-5 timmar.

Ref: Säd i daglig kost, Annelies Schöneck

© Säd i daglig kost
"
Titel: SV: Blötlagd helsäd eller kross?
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 20 maj-17 kl 16:05
Det finns ett försök från SLU med grisar i ekologisk odling där man utfodrar med en blandning av helsäd, ärtor och havrekross.

Man blandar hela ärtor och hel havre som blötläggs över natten och vid utfodringen så mixas det med torr havrekross.
Den färdiga mixen har samma näringsvärde som de vanliga köpefodren vilket göt att de gamla utfodringskorten fungerar att gå efter och i äldre litteratur om svin kan man hitta dagsmängderna för växande grisar eller avelssvin.

Här går det att läsa lite om detta http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/forskningsnytt/FLN99-08/FLN99-08D.HTM (http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/forskningsnytt/FLN99-08/FLN99-08D.HTM)
Titel: SV: Blötlagd helsäd eller kross?
Skrivet av: Lotta78 skrivet 22 maj-17 kl 09:35
Kör blötlagd kross till mina Linderödare. De gillar det och det är skonsammare för magen.