Jag läste i boken Slow Gardening av Alys Fowler att hon använde gödselvatten gjord på vallört.
Det skulle vara mycket bättre än nässelvatten.
Enligt uppgifter som jag har läst: Vallört som en biodynamisk närings ackumulator levererar spår av dessa ackumulerade näringsämnen vid nedbrytnings: Kväve, kalium, kalcium, magnesium, järn och kisel. Nässlor som en biodynamisk närings ackumulator levererar spår av dessa ackumulerade näringsämnen vid nedbrytnings: Kväve, kalium, kalcium, svavel, järn och koppar. Så en jämförelse av deras ackumulerade näringsämnen visar att de kommer både leverera kväve, kalium, kalcium och järn ... samtidigt skiljer med spårmängder av kiseldioxid för vallört och koppar för nässlor. * Inte mycket skillnad totalt sett.
Men nästa år kommer jag att försöka en närings te slurry med en kombination av nässlor, vallört, mosade ekologiska sockerbetor och kompost med en luftare. De mosade sockerbetor kommer att leverera socker till foder bakterierna för exponentiell tillväxt. Detta bör förbättra biodynamiska livet i jorden också. Jag fick denna idé från tidigare kunskaper och en nyligen You-Tube video jag sett.
* Källa:
”Gaia’s Garden” av Toby Hemenway © 2009