Författare Ämne:  Ister  (läst 419 gånger)

Håkan B

  • Inlägg: 13
    • Värmland
Ister
« skrivet: 14 feb-17 kl 22:59 »
Hur gör man bäst ister för långtidsförvaring ?

Karlsdotter

  • Inlägg: 996
    • Ångermanland
SV: Ister
« Svar #1 skrivet: 15 feb-17 kl 08:32 »
Smälter det så det går att rena från hinnor, blodkärl och andra föroreningar. Sedan hälla det i formar och förpacka för frysen

 

Håkan B

  • Inlägg: 13
    • Värmland
SV: Ister
« Svar #2 skrivet: 15 feb-17 kl 14:15 »
Tack för svar. Ja uttryckte mig lite dåligt ja syfta på att långtidsförvara utan kyl .  Kan konservering fungera ?

Luffsen

  • Inlägg: 505
    • Medelpad
SV: Ister
« Svar #3 skrivet: 17 feb-17 kl 20:31 »
Ister... fett.
Ju fetare produkt, desto kortare hållbarhet.

Det sägs ju att fet fisk kan frysas tre månader, fett fläsk kanske ett halvår,  men ister?

Rent fett...

Fett har ju egenheten att härskna,  oavsett fryst eller kylt. Konservera fett... kan man göra det öht?

Du får prova dig fram kanske?

Gör som föreslås i föregående inlägg, sen  förvara det så kallt du kan ha det utan frys.

Sen får du lukta, smaka lite,känna efter...  o lita på din egen känsla.

Är det dåligt så lär det märkas.
Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?

Nettus

  • Inlägg: 2649
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Ister
« Svar #4 skrivet: 19 feb-17 kl 19:11 »
Ursäkta om jag kapar tråden lite, men tyckte det var onödigt att starta en ny tråd om ister.
Till att börja med, hur länge kan man förvara späck i kylskåp?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Karlsdotter

  • Inlägg: 996
    • Ångermanland
SV: Ister
« Svar #5 skrivet: 20 feb-17 kl 07:58 »
Späck håller bara några dagar innan det börjar ruttna. Förvara i frys.

kurt

  • Inlägg: 2947
SV: Ister
« Svar #6 skrivet: 20 feb-17 kl 08:57 »
Späck innehåller protein och vatten, det ger sämre hållbarhet, i sämsta fall samma som rått kött. När man smälter ned det till ister, så avlägsnas vatten och proteiner.

https://griskindspatrik.wordpress.com/2009/08/08/sa-gor-man-ister/

Nettus

  • Inlägg: 2649
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Ister
« Svar #7 skrivet: 20 feb-17 kl 12:19 »
Tack för svaren!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Håkan B

  • Inlägg: 13
    • Värmland
SV: Ister
« Svar #8 skrivet: 20 feb-17 kl 13:32 »
Tack Kurt . Så då kanske det går att konservera ?

Nettus

  • Inlägg: 2649
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Ister
« Svar #9 skrivet: 24 feb-17 kl 11:38 »
Nu har jag gjort lite ister, men är lite skum på doften. Trodde att ister inte skulle lukta speciellt mycket... Visserligen använde jag späck från lamm, det kanske inte var så lyckat...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

fredde e

  • Inlägg: 271
  • Det finns inget omöjligt, det tar bara längre tid
    • Hälsingland
SV: Ister
« Svar #10 skrivet: 24 feb-17 kl 16:18 »
Det med förvaringstiden i frys beror jättemycket på temperaturen. Jag har drygt 20 gr i mina frysar och fläsk håller sig helt utan bismak minst ett år. Vid 18 grader bara ca ett halvt år. Samma fet fisk. Julskinkorna som blir ihopsparade hela året fram till jul lagras i nästan 40 minus.
Man sitter alltid fast i skiten. Det är bara djupet som varierar. Och häng aldrig med huvudet, när den når upp till hakan.


 


* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser