Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Arga bin  (läst 10116 gånger)

matshell

  • Inlägg: 32
    • Södermanland
Arga bin
« skrivet: 14 maj-17 kl 11:08 »
Har tre kupor bredvid varandra varav ett samhälle är otroligt ilsket, öppnar jag locket bara väller dom fram och far runt mig. De andra två är snälla och rara. Visserligen är det ilskna också det mest mest produktiva men jag står inte ut med dom. Tror även drottningen är ung 3 år så det är ju dags att göra något. Är det en ide att leta reda på drottningen och knipa henne och ställa de två lådorna uppepå de andra två andra, alltså en låda per kupa, med tidningspapper emellan?  ::)
Mycket larver i de två lådorna, kanske även läge med spärrgaller emellan?
Vad kommer att hända?
Andra, bättre lösningar?
Bara ta bort samhället - bensin?
/Mats

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Arga bin
« Svar #1 skrivet: 14 maj-17 kl 12:35 »
Det händer att det enda vettiga är att ta bort ett samhälle men det hör verkligen till ovanligheterna. Om det är så ilsket att du inte ens kan gå ner i yngelrummet så hade jag gjort så här: Först letat upp plats för en ny bigård (i samma församling) där det garanterat inte stör någon människa och flyttat det dit direkt. Därefter hade jag bara låtit det vara och satt på skattlådor och skördat honung med bitömmare, då behöver du överhuvudtaget inte göra något i yngelrummet mer än eventuellt kolla att de är friska. Det går att trixa lite för att förstärka avläggare med dragbina genom att flytta runt i det i bigården men det är rätt mycket jobb. Och precis som du skriver kan du stjäla bin från en skattlåda men det är tveksamt om det är värt det.

Kan du däremot komma ner i yngelrummet kan du stjäla bifria yngelramar till nya avläggare, bara du ser till att de inte föder upp en drottning från dem.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #2 skrivet: 14 maj-17 kl 13:51 »
Jag går ju lite motvalls så när jag hade ilskna och rent aggressiva bin så tog jag bort den äggläggande visen genom att slå ut alla bin och sen låta dem (Spärrgaller i bottnen) gå in och dra upp en ny vise på de larver som den arga lagt. Fast då var det ju så att den arga drottningen var köpt utifrån och inte parad lokalt och med det hittade hon inte ens in i kupan utan blev sittandes på duken med sitt hov.  Bina är inte det minsta arga nu, använder möjligen lite vatten för att få ner dem när jag ska slå igen kupan men inte rök öht.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

matshell

  • Inlägg: 32
    • Södermanland
SV: Arga bin
« Svar #3 skrivet: 14 maj-17 kl 17:55 »
Tack för svaren, kul med olika infallsvinklar men också förvirrande!
Olof: Församlingen heter Hägersten i Stockholm, svårt att enkelt hitta en plats... Om jag förstår dig rätt så rekommenderar du mig inte att sätta en låda ilskna bin med yngel etc på en annan kupa? Vad kommer att hända?
Christelle/Olof: Om jag gör en avläggare av det ilskna, kommer det också att bli ilsket. Kan man säga att det du beskriver Christelle är en slags avläggare, snälla verkar dom ha blivit i alla fall.
/Mats

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #4 skrivet: 14 maj-17 kl 19:00 »
arga bin smittar de andra, det är min erfarenhet. brukar slå ihjäl de argaste efter ett tips o det funkar till viss del. Mina har ett korttidsminne på 3 eller 4 dar (efter att jag rotat i kuporna) o ett långtidsminne på... ingen aning. de blir iaf argare för varje gång jag öppnar kuporna (som jag gör så lite som möjligt), sedan är de ganska lugna igen på våren. om jag öppnar den argaste kupan först blir de i andra kupan också aggressivare. därför skulle jag inte stoppa agressiva bin i en lugn kupa. på klubben sa de att det finns en chans att de fortsätter vara agressiva även med en ny avlad snäll drottning. Men att de lika väl kan bli snälla allihopa. Bara att testa dig fram :).

Postat med Alternativ.nu´s app


christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #5 skrivet: 14 maj-17 kl 20:25 »
Om du tycker att ilskan smittar mellan samhällena så prova att skölja/skrubba av händer/handskar och alla verktyg med rent vatten innan du ger dig in i nästa kupa.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Arga bin
« Svar #6 skrivet: 14 maj-17 kl 21:05 »
...Om jag förstår dig rätt så rekommenderar du mig inte att sätta en låda ilskna bin med yngel etc på en annan kupa? Vad kommer att hända?...
Det går utmärkt. Men du måste leta igenom för att inte få med gamla drottningen, förena med t.ex. tidningspapper mellan, gå igenom ytterligare en gång efter ca 7-8 dagar och riva ev. nödceller i den tillsatta delen. Det är även risk att det sammanslagna blir för starkt om man gör det nu och de kommer att vilja svärma efter en månad. Å andra sidan kan du ju lätt dela det rakt av efter 10 dagar när det bara är den snälla drottningens ägg och larver i det.

Citera
Om jag gör en avläggare av det ilskna, kommer det också att bli ilsket.
Det beror ju på var den nya drottningen kommer ifrån. Kommer drottningen utifrån eller från det snälla så blir de normalt inte ilskna alls efter ett tag. Ilskenheten på de gamla bina minskar i tre steg, först när de får del av den snälla drottningens feromoner, sedan när de gamla bina dör ut och sist det kollektiva ilskenhetsminnet som hänger i några månader efter en kraftig störning.

matshell

  • Inlägg: 32
    • Södermanland
SV: Arga bin
« Svar #7 skrivet: 14 maj-17 kl 22:55 »
Bra svar! Problemet blir väl att hitta drottningen, har alltid svårt för det. Och spec när dom är just så ilskna!


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu

hofboss

  • Inlägg: 428
  • Centrala Skåne
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #8 skrivet: 15 maj-17 kl 00:51 »
Det är oftast dragbina som är mest aggressiva, flytta kupan och ställ en låda med tomma ramar och en yngel ram där istället och dela resten i två eller tre  avläggare, efter en vecka så letar du upp i vilken låda drottningen går i och tar bort henne.
då har du tre till fyra avläggare och slipper att slåss med dom.

ägg och yngel ramarna tar du från ett snällt samhälle.

Ylven

  • Inlägg: 959
  • Ena foten i jorden och andra i datarymden!
    • Småland
    • Min blogg
SV: Arga bin
« Svar #9 skrivet: 15 maj-17 kl 12:55 »
Jag hade ett mycket ilsket samhälle med en omärkt drottning som jag inte hittade. Det var naturligtvis birikt också... För att hitta drottningen gjorde jag som så att jag delade samhället och såg i vilken del de drog upp nödceller. Det fick en köpe-drottning och blev snälla som lamm. Den kvarvarande delen av samhället delades ännu en gång och de som var utan drottning förenades med den nya drottningen istället. Eftersom jag fortfarande inte hittade den elaka drottningen hade jag ihjälp hela den delen av samhället,

(De var verkligen ilskna! Inte nog med att de vällde upp när jag öppnade, de följde med mig drygt 100 meter efteråt och anföll alla människor som kom i närheten, drygt 10 meters avstånd!)
Om får, biodling, småbruk, husrenovering och tankar om världen omkring:

http://ylven.blogspot.com/

Hanna H

  • Inlägg: 54
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #10 skrivet: 03 jun-17 kl 18:09 »
Jag fick erfara mördarbin för tre år sedan. Jag skulle flytta till min nya sambo och inför flytten fick mina buckfast inspekterade av en man som var ytterst imponerad av mina otroligt snälla bin. Sommaren kom på det nya stället, bina drog upp nya drottningar och jag tänkte "toppen, nu får jag en kupa till". Det hade ju redan gått en gång på förra stället så det borde funka igen. De nya bina blev ilskna, men hanterbara. Året efter delade de på sig igen. Min tanke var att nu har de lokala gener med och kanske blir de snälla. Men de blev mördarbin. Gick man ner i kupan så flög man snabbt ur den igen, skrek till familjen att fly inomhus och sedan kunde man inte vara ute på minst en timme utan att bina anföll. De kuporna fick gå hädan. Fann en dansk sida som förklarade för mig att buckfast är väldigt känsliga för felavel. För att få snälla buckfast så skall man hålla sig inom "familjen" så att säga. På förra stället där man praktiskt taget bytte bin med varandra och drog upp drottningar tillsammans var ju sannolikheten att drottningarna parades med "familjen" större vilket gav de fantastiska egenskaper som hade avlats fram. Men när mina familjebin beblandade sig med utomsocknens bin på min nya adress så blev det en avart utan dess like. Nu är jag på mitt tredje boplats och skall börja en ny bigård här, denna gång med carnicabin i topplistkupor i en paviljong. Blir att köpa in drottningar förstås men i jämförelse med ilskna bin så gärna för mig.

Har funderat på om man inte hade kunnat kontrollera parningen lite genom att gemensamt i ett större område enas om att sina pojkar inlåsta vissa dagar för att öka chansen för renparning hos  egna drottningar och genom det få snälla bin. Men drönarna lär väl täppa igen eventuella spärrgaller så att dragbina varken kan flyga in eller ifrån kupan.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Arga bin
« Svar #11 skrivet: 03 jun-17 kl 19:21 »
Med många kupor på samma ställe och ilskna bin så kan det gå illa

https://www.nrk.no/urix/nordmann-dode-etter-angrep-av-bisverm-i-spania-1.13544023

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #12 skrivet: 03 jun-17 kl 21:24 »
Det var på kvällen det hände. Jag slarvar ibland med slöjan om jag bara ska göra något litet, men inte när det börjar skymma. Det lärde jag mig en gång.

matshell

  • Inlägg: 32
    • Södermanland
SV: Arga bin
« Svar #13 skrivet: 10 jun-17 kl 22:39 »
Återkoppling: Följde råden, ffa olofs och hofboss, dvs flyttade kupan, hittade drottningen och knipsade henne och delade samhället på de två snälla kuporna med spärrgaller och tidningspapper. Flyttade även ett av de snälla dit där det arga stått. Och nu två veckor senare verkar allt ha gått bra! Fortf lite täckt yngel kvar men det ser ut som att det är mer och mer honung ovanför spärrgallren. Inget röveri, ingen svärmtendens. Och i båda kuporna är de nu så snälla så snälla. Gjorde en genomgång idag inkl drönarvaxskärning - inga problem! Skönt!!
Men sannolikt gick nog honungsproduktionen ner med hälften eftersom de ilskna också var oerhört produktiva. Men det är det värt!
Tack.

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #14 skrivet: 17 jun-17 kl 21:57 »
Imorgon ska jag kolla utrymme i kuporna (mkt bärblommor i skogen). Nu blir de ju väldigt aggressiva som håller i sig i några dagar. Kuporna står nära grannens tomt (grannen flyttade in när jag redan hade kuporna med förra grannens samtycke. Den nya är dock inte så glad för allt som flyger). När de flyger över häggen går de upp i höjden, så det har inte varit nåt problem. Men imorgon blir det mkt varmt och grannen är glad för att solbada. Inga krockrisker finns det, men är ändå rädd att de ska jaga henne :S. Finns den risken även om de brukar flyga högt där?

Postat med Alternativ.nu´s app


Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #15 skrivet: 17 jun-17 kl 23:34 »
Men sannolikt gick nog honungsproduktionen ner med hälften eftersom de ilskna också var oerhört produktiva. Men det är det värt!
Tack.

Att honungsbins avsaknad av fromhet skulle vara sammankopplat med deras förmåga till god honungsproduktion är en gammal och felaktig skröna. Min mångåriga erfarenhet är nära nog raka motsatsen; Ju frommare bin, ju mer energi läggs på honungsproduktionen.

Det man däremot kan sammankoppla är svärmlust, ilskna bin och bekymmer med Drottningbyten till höger och vänster. Själv avskyr jag om samhällena bjuder på överraskningar då man öppnar dem för genomgång. Biodling är ju som bekant en bedömningssport som går ut på att alltid ge bina bästa möjliga förutsättningar i varje situation. Dessa bedömningar underlättas avsevärt om man har bin som är lättskötta.
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #16 skrivet: 17 jun-17 kl 23:54 »
precis, därför ska jag ju byta drottning nästa vecka. behöver ändå sköta dem fram till dess.

Postat med Alternativ.nu´s app


Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #17 skrivet: 18 jun-17 kl 07:45 »
Hej

Vilka belägg finns det att svärmlust och ilskna bi skall hänga ihop?
Det är väl snarare ännu en skröna verkar det som.

Googling på "vetenskapliga artiklar svärmlust ilskna bi" gav bla föjande resultat:

I vetenskapliga artiklar redovisar forskare sina resultat. Innan artiklar publiceras i vetenskapliga tidskrifter ska de genomgå en ingående granskning av innehåll ...
Saknas: svärmlustilsknabin

Sökning på tyska och engelska gav inte heller några resultat!

Själv har jag nu fjärde generation svärmande samhällen och än är dessa lammfromma.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #18 skrivet: 18 jun-17 kl 09:00 »
Arga bin får behålla mer av/hela sin skörd jämfört med vänliga bin - inget röveri eller försök att röva öht från den kupa här som tidigare idkade ett starkt och aggressivt försvar. Det är kanske därför det uppfattas som att de arga ger mer honung, vilket de ju gör  ;)
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #19 skrivet: 18 jun-17 kl 09:59 »
Googling på "vetenskapliga artiklar svärmlust ilskna bi" gav bla föjande resultat:

I vetenskapliga artiklar redovisar forskare sina resultat. Innan artiklar publiceras i vetenskapliga tidskrifter ska de genomgå en ingående granskning av innehåll ...
Saknas: svärmlustilsknabin

Prova hellre t ex alla eller kombinationer av orden Honey bee Apis mellifera swarm defensive behavior guard

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #20 skrivet: 18 jun-17 kl 10:12 »
inte ens cellkoppar har jag sett i år än så länge. men hade inga utbyggda ramar heller, så dem har haft att göra :)

Postat med Alternativ.nu´s app


Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #21 skrivet: 18 jun-17 kl 10:16 »
Hej Små

Tack...

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #22 skrivet: 18 jun-17 kl 10:21 »
Hej

En puzzelbit på plats: http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.3896/IBRA.1.53.2.06

Jag tog mig friheten att markera några bitar...

"Our results also show a significant interaction between genotype and location, since colonies of local origin were considerably less defensive than introduced ones.
This could indicate that the non-local genotypes expressed stronger defensive reactions due to the lack of adaptation with environmental conditions, such as higher or lower temperatures than in their local range, or the presence of different predators (Arechavaleta-Velasco and Hunt, 2003; Breed et al., 2004).
The lower defensiveness of local bees could also be a consequence of the management adaptation to local bees, where, for instance, the testers may have more experience in managing the local bees and use techniques disturbing the bees to a lesser extent. (Southwick and Moritz, 1987; Breed et al., 2004)."

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #23 skrivet: 18 jun-17 kl 13:10 »
Hej

nu har jag tittat på en hel del rapporter men ingenstans förs det upp ett samband mellan svärmande bi och aggression...
« Senast ändrad: 18 jun-17 kl 15:41 av Kap Horn »

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #24 skrivet: 18 jun-17 kl 14:17 »
kan tänka mig att när de inte trivs i området, att de blir sura och svärmar ;)
jag har nu använt rökpusten. fick tända den 4 ggr. men det blev mkt bättre så! de arga välde fortf upp dom ett moln, men de stacks mindre.
det där med arga bin och mer honung: dessa arga bin är riktigt kass på att samla in honung. undrar verkligen vad de håller på med hela dagen, för flyga gör de... hade tänkt sätta på extra skattlåda men skippat det. I fjol var det dem som var snällast och drog i mest honung...
det var förresten flera cellkoppar (heter det så?), typ 1 på varje ram i nedre yngellåda. 2 med lite vätska i, men inga ägg om jag såg rätt...

Postat med Alternativ.nu´s app


christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #25 skrivet: 18 jun-17 kl 15:58 »
Bin svärmar för att det är bins sätt att reproducera sig.
De svärmar inte för att de är arga, för lata för att samla honung, för trötta på omgivningen, inte har annat att göra - och inte ens för att djävlas med biodlaren.
Bina svärmar när bina (inte biodlaren) bedömt att de är starka nog att för att en drottning och en del av bina ska kunna lämna kupan och dessförinnan ha säkrat sin avkommas uppväxt och fortlevnad.



The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #26 skrivet: 18 jun-17 kl 16:01 »
det tror jag med.

Postat med Alternativ.nu´s app


Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #27 skrivet: 18 jun-17 kl 16:59 »
Bina svärmar när bina (inte biodlaren) bedömt att de är starka nog..
Ja, men biodlaren kan även i starka samhällen påverka de faktorer som gör att bina bedömer att de ska svärma. 

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #28 skrivet: 18 jun-17 kl 17:06 »
Hej Små

...eller försöker påverkar de att de inte skall svärma!
Så gör h.n exempelvis en avläggare...medan jag låter bisamhället friheten att sätta ett nytt samhälle i världen.
Och nej, det är inte svärmen (det är bara den gamla drottningen med sitt "eget följe". Det är det gamla samhället med alla sina arvsanlag).

Det nya samhället är det som bildas i den gamla kupan med en ny drottning och de nya arvsanlag som kommer att finnas och genomsyrar samhället när hon är parat.

Det tål att fundera över.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #29 skrivet: 18 jun-17 kl 17:27 »
Ja, men biodlaren kan även i starka samhällen påverka de faktorer som gör att bina bedömer att de ska svärma.
Ja, till viss del kanske, skära bort viseceller, öka utrymmet, avla fram bin som tappat sina nedärvda överlevnadsinstinkter, dela sh etc
Men att hävda att svärmandet på något vis har att göra med något annat än binas nedärvda instinkter är bara att sätt för biodlaren att hävda sin rätt att på olika sätt manipulera och styra bina till att anpassa sig till människans behov.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #30 skrivet: 18 jun-17 kl 17:46 »
biodling är väl för människans skull? för att vi vill komma åt honungen på ett relativt snällt sätt? annars räcker det väl med ett insektshotell?

Postat med Alternativ.nu´s app


Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #31 skrivet: 18 jun-17 kl 18:35 »
Hej Bilou

Det är upp till varje biodlare att ta ställning till tycker jag.
För min del är svaret på din fråga glasklart: jag odlar bi för biets skull.

Honung får jag så att det räcker i alla fall och om inte, så ger jag fullständigt blanke f.n i det.

Bara mina samhällen klarar sig!

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #32 skrivet: 18 jun-17 kl 20:39 »
Hej

nu har jag tittat på en hel del rapporter men ingenstans förs det upp ett samband mellan svärmande bi och aggression...

Är dina bin läskunniga? Mina är inte det...
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #33 skrivet: 18 jun-17 kl 21:22 »
Hej Thomas

nej, mina bin är inte det heller...men jag är det...undrar hur det står med dig själv? ;)

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #34 skrivet: 18 jun-17 kl 21:44 »
Hej Thomas

Jag igen...det var inte illa menat, du kanske inte är lika slängt i engelskan som jag (var mitt yrkesspråk till sjöss)
...men det finns Google översätt som helt klart ger någon som är lika insatt i frågan som du tillräcklig med hjälp.

Länken finns här:https://translate.google.se/ bara kopiera och klistra in...

och resultatet ser ut som så:

Our results also show a significant interaction between genotyp"e and location, since colonies of local origin were considerably less defensive than introduced ones.
This could indicate that the non-local genotypes expressed stronger defensive reactions due to the lack of adaptation with environmental conditions, such as higher or lower temperatures than in their local range, or the presence of different predators (Arechavaleta-Velasco and Hunt, 2003; Breed et al., 2004).
The lower defensiveness of local bees could also be a consequence of the management adaptation to local bees, where, for instance, the testers may have more experience in managing the local bees and use techniques disturbing the bees to a lesser extent. (Southwick and Moritz, 1987; Breed et al., 2004)."



Våra resultat visar också en signifikant växelverkan mellan genotypen och platsen, eftersom kolonier av lokalt ursprung var betydligt mindre defensiva än de introducerade.
Detta kan indikera att de icke-lokala genotyperna uttryckte starkare defensiva reaktioner på grund av bristen på anpassning med miljöförhållanden, såsom högre eller lägre temperaturer än i deras lokala intervall eller förekomsten av olika rovdjur (Arechavaleta-Velasco och Hunt, 2003; Breed et al., 2004).
Den lägre defensiviteten hos lokala bin kan också vara en följd av förvaltningsanpassningen till lokala bin, där testerna exempelvis kan ha mer erfarenhet av att hantera de lokala bina och använda tekniker som stör småbina i bina. (Southwick och Moritz, 1987; Breed et al., 2004). "

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #35 skrivet: 18 jun-17 kl 21:55 »
hade inte jag sammanfattat det? :D (vet inte hur man klistrar in text)

Postat med Alternativ.nu´s app


Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #36 skrivet: 18 jun-17 kl 21:56 »


kan tänka mig att när de inte trivs i området, att de blir sura och svärmar ;)
Postat med Alternativ.nu´s app


har jag lärt mig nåt nytt ikväll


Postat med Alternativ.nu´s app


Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #37 skrivet: 18 jun-17 kl 21:59 »
kap horn, är seriöst nyfiken varför du valt att hålla på med honungsbin? självklart får alla göra som de vill. det var egentligen min poäng. tycker alla dömer så mycket här. samtidigt är det roligt att läsa era diskussioner :D

Postat med Alternativ.nu´s app


Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #38 skrivet: 19 jun-17 kl 03:11 »
Hej Bilou


Svaret är enkelt: för att försöka att komma underfund med varelsen...

matshell

  • Inlägg: 32
    • Södermanland
SV: Arga bin
« Svar #39 skrivet: 30 jun-17 kl 23:03 »
Det var värst vad denna tråd drog iväg! Kul! Men när jag skrev att min ilskna bin drog in mycket honung och dom snälla inte gjorde det så menade jag inte att var ett givet samband. Det var bara en iakttagelse av just dessa två samhällen. Kan tänka mig att det finns alla varianter. Det var i alla fall väldigt intressanta synpunkter som kom från olika håll.
Ska slunga i helgen, då visar det sig om de varit lata eller inte.
/Mats

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #40 skrivet: 01 jul-17 kl 21:42 »
Det var värst vad denna tråd drog iväg! Kul! Men när jag skrev att min ilskna bin drog in mycket honung och dom snälla inte gjorde det så menade jag inte att var ett givet samband. Det var bara en iakttagelse av just dessa två samhällen. Kan tänka mig att det finns alla varianter. Det var i alla fall väldigt intressanta synpunkter som kom från olika håll.
Ska slunga i helgen, då visar det sig om de varit lata eller inte.
/Mats

Ett av mina avelssamhällen bjöd på 71 kg honung vid första skattningen, i början av juni i år... Bina i kupan sitter stilla på ramarna och tittar knappt upp, även om det blåser halv orkan och ösregnar, då man öppnar kupan och arbetar i den. "Mycket honung" är kanske ett relativt begrepp?  ;)
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

matshell

  • Inlägg: 32
    • Södermanland
SV: Arga bin
« Svar #41 skrivet: 02 jul-17 kl 00:03 »
Grattis! Snälla OCH produktiva är naturligtvis att föredra!


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu

Fundersam

  • Inlägg: 348
    • Västmanland
SV: Arga bin
« Svar #42 skrivet: 03 jul-17 kl 09:09 »
Flera av mina samhällen med sämre humör har varit väldigt produktiva, men det har även några av mina snällaste. Jag ser dock alltid till att plocka bort drottningarna i de ilskna samhällena för att ersätta dem med nya drottningar med förhoppningsvis snällare anlag.

Torkel

  • Inlägg: 256
    • Uppland
SV: Arga bin
« Svar #43 skrivet: 07 jul-17 kl 20:09 »
Tack för svaren, kul med olika infallsvinklar men också förvirrande!
Olof: Församlingen heter Hägersten i Stockholm, svårt att enkelt hitta en plats... Om jag förstår dig rätt så rekommenderar du mig inte att sätta en låda ilskna bin med yngel etc på en annan kupa? Vad kommer att hända?
Christelle/Olof: Om jag gör en avläggare av det ilskna, kommer det också att bli ilsket. Kan man säga att det du beskriver Christelle är en slags avläggare, snälla verkar dom ha blivit i alla fall.
/Mats

Får man vara nyfiken och fråga hur du har lyckats hitta en uppställningsplats för bikupor i Hägersten? På ett hustak?

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #44 skrivet: 07 jul-17 kl 20:53 »
...i början av juni i år... Bina i kupan sitter stilla på ramarna och tittar knappt upp, även om det blåser halv orkan och ösregnar, då man öppnar kupan och arbetar i den.

Hej Thomas

Seriöst jobbat att öppna kupan i halv orkan och ösregn.
Du verkar verkligen bry dig om dina bin oavsett vädret.

Siljansringen

  • Inlägg: 41
SV: Arga bin
« Svar #45 skrivet: 07 jul-17 kl 23:12 »
Finns flera metoder.
En nykläckt drottning släpps på flusterbrädan, hon går in i kupan och efter
några dygn så dödar hon den gamla drottningen.

Byt plats med ett snällare samhälle så blir det enklare att finna drottningen
som skapar de arga bina.

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #46 skrivet: 08 jul-17 kl 11:43 »
Seriöst jobbat att öppna kupan i halv orkan och ösregn.

Odlar man drottningar måste man gå efter ett schema, inte efter vädret. När du börjar vet du ju inte vilket väder det kommer vara om två veckor.

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #47 skrivet: 08 jul-17 kl 16:45 »
Hej Små

Visst...men här var det frågan om skattning om du läser bidraget.
Skattning i snålblåst och regn?

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #48 skrivet: 08 jul-17 kl 17:20 »
Jag läste inte inlägget som du, jag tolkar det som att kupan gav 71 kg, och att de sitter stilla även om man öppnar och jobbar lite i dåligt väder. Inga bisamhällen sitter helt lugna när man skattar, och absolut inte i oväder. Möjligen kan man undgå rabalder om man är erfaren och också använder bitömmare.

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #49 skrivet: 08 jul-17 kl 18:40 »
Jag läste inte inlägget som du, jag tolkar det som att kupan gav 71 kg, och att de sitter stilla även om man öppnar och jobbar lite i dåligt väder. Inga bisamhällen sitter helt lugna när man skattar, och absolut inte i oväder. Möjligen kan man undgå rabalder om man är erfaren och också använder bitömmare.

Naturligtvis handlar det om Drottningodlande, inte om skattning i omnämnda typen av väderlek. "Seglaren" är som vanligt ute och seglar fullständigt. Kan skörbjuggen ha satt sig på synen?  ;D

För övrigt förstår jag inte vad ett ingrepp på ett par minuters tid i en kupa i blåst skulle betyda att man inte vill värna sina bin?
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #50 skrivet: 10 jul-17 kl 22:15 »
Ett av mina avelssamhällen bjöd på 71 kg honung vid första skattningen, i början av juni i år... Bina i kupan sitter stilla på ramarna och tittar knappt upp, även om det blåser halv orkan och ösregnar, då man öppnar kupan och arbetar i den.

Du kanske behöver lära dig att uttrycka dig mera noggrann?

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #51 skrivet: 11 jul-17 kl 19:06 »
Du kanske behöver lära dig att uttrycka dig mera noggrann?

Du menar noggrant, eller? Nästintill alla som läst tråden har uppfattat det rätt, men icke du.
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #52 skrivet: 11 jul-17 kl 20:04 »
Hej Thomas

Ja, jag menade just det..med eller utan "t"et.

Alla? Det var väl Små som gav dig en "hjälpande hand".

Oavsett det...tror det eller ej, men jag tycker det är bra att vi inte är överens!


Det krävs en slipsten för att vässa en kniv! ;)

matshell

  • Inlägg: 32
    • Södermanland
SV: Arga bin
« Svar #53 skrivet: 12 jul-17 kl 09:08 »
Får man vara nyfiken och fråga hur du har lyckats hitta en uppställningsplats för bikupor i Hägersten? På ett hustak?
I en koloniträdgård!

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #54 skrivet: 01 aug-17 kl 21:43 »
Efter att mitt samhälle med inte de snällaste bin har utsatts för röveri har det urartat... min man tycker de ska borta senast imorgon. De har nämligen börjat terrorisera även grannens trädgård efter ett försök till gräsklippning. Om jag inte hittar nånstans dit jag kan flytta dem vill jag ta bort dem... Har ringt bitillsynsmannen som sade att jag skulle låta dem vara, men det går ju inte i ett villaområde? Eller är era erfarenheter att aggressiviteten alltid avtar efter några dagar? Min man vill iaf inte avvakta. De anfaller även när man inte är nära kupan. Grannbarnet har blivit stucken i ansiktet idag och jag är rädd att det var ett bi...

Alla tips och synpunkter är välkomna!!!

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #55 skrivet: 02 aug-17 kl 08:04 »
Tror, men bara av egen erfarenhet, att aggressiva bin är mer vibrationskänliga än snälla bin, det aggressiva sh som stod här visste när jag skulle komma eftersom ytterdörren smäller igen hårt.
Testade x flera att stänga dörren tyst och smyga fram till sh och då var de lugna  ::) Samma sak gällde med gräsklippare och grästrimmer som förmodligen ger vibrationsvågor i marken. Arga sh är oxå mer försvarsbenägna så det är extra viktigt att rengöra verktyg etc så inte andra sh doftämnen triggar igång dem i onödan.
Jag bytte drottning (till den ilsknas egen avkomma)och sen har det varit lugnt.

The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Znibban

  • Inlägg: 1407
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #56 skrivet: 02 aug-17 kl 08:51 »
Efter att mitt samhälle med inte de snällaste bin har utsatts för röveri har det urartat... min man tycker de ska borta senast imorgon. De har nämligen börjat terrorisera även grannens trädgård efter ett försök till gräsklippning. Om jag inte hittar nånstans dit jag kan flytta dem vill jag ta bort dem... Har ringt bitillsynsmannen som sade att jag skulle låta dem vara, men det går ju inte i ett villaområde? Eller är era erfarenheter att aggressiviteten alltid avtar efter några dagar? Min man vill iaf inte avvakta. De anfaller även när man inte är nära kupan. Grannbarnet har blivit stucken i ansiktet idag och jag är rädd att det var ett bi...

Alla tips och synpunkter är välkomna!!!

Med risk för upprepning, för jag har inte läst alla inlägg...
Byt ut drottningen!

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #57 skrivet: 02 aug-17 kl 08:55 »
Så sent som nu?

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #58 skrivet: 02 aug-17 kl 09:18 »
Så sent som nu?
Ja, en parad drottning. Problemet i ditt fall är väl att hitta visen med såpass arga bin.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #59 skrivet: 02 aug-17 kl 09:50 »
Oftast finns det en anledning till aggressiviteten. Det kan t.ex vara drottninglöst, eller så är näringsläget rubbat. Finns det vatten, ge dem lite drivfoder.

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #60 skrivet: 02 aug-17 kl 10:09 »
De har ju utsatts för röveri. Sedan var jag rädd att de skulle svälta ihjäl sig så jag öppnade kupan i förgår och fick titta i yngelrummet eftersom jag precis hade skattat dem, men där fanns det gott om honung på varje ram (ovanför ynglet). Dessutom en del nyindragen honung i skattlådan. Men det ingreppet var liksom droppen. Innan röveriet hade jag behandlat dem med myrsyra, men det var ingen bra idé. Det blev varmare än förväntat och för hög avdunstning. I fjol hade jag hela tiden motsatt problem... Men det var iaf början av stressen: skattning-myrsyra-röveri. Dessutom kan man ju undra om drottningen överlevt myrsyrebehandlingen.

Jag jobbade igår hela dagen men min man hade försökt plocka lite bär i trädgården fast det gick inte. Det är mest han som är stressad pga att han inte kan vistas i trädgården och pga grannarna. Själv vill jag gärna avvakta några dar. Tänkte att de är nog stressade pga det förminskade flustret med, så det har jag precis öppnat. Inte ett enda bi som blev aggressivt. Ljungen har börjat blomma nu så hoppas de lugnar ner sig nu att de blir sysselsatta med det.

Vågar inte ens byta drottningen nu. Då blir det ju bara värre. Tänkte låta dem vara ifred, skatta ljunghonungen med bitömmarbotten, ge sockerlösning och byta drottning till våren. Låter det klokt?

Ska nog klippa gräset åt grannarna med bidräkt på...

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #61 skrivet: 02 aug-17 kl 10:53 »
Vid den här tiden är bisamhällen mer inställda på att försvara sina förråd än tidigare, och det finns relativt sett fler vaktbin och äldre sysslolösa bin. Om ni inte kan vara i trädgården så skulle jag minskat flusteröppningen så det blir trängsel, lättare att försvara, och gett foder. Att det finns täckt honung påverkar inte så mycket, det är flödet som är för litet, hungriga bin blir arga bin.
Vad gäller myrsyra och drottningförlust så tror jag inte det är någon risk, det har visserligen blivit lite varmare de senaste dagarna men ingen i landet har väl haft över 25 grader, vilket är maxgränsen för när man ska behandla.

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #62 skrivet: 02 aug-17 kl 11:06 »
Så sent som nu?

Att byta till ny Drottning nu är inte alls för sent om Hon är äggläggande, och man sköter sin drivfodring ordentligt. En tredjedel av alla Drottningar som vi säljer är beställda till månadsskiftet juli/augusti...
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Arga bin
« Svar #63 skrivet: 02 aug-17 kl 11:21 »
Tack för svar! Brukar ni alltid stödfodra nu? Hade ju satt tillbaka skattlådan och samma dag hade dem börjat fylla på fler ramar. Det brukar vara bra drag här fram till oktober (vid fint väder). Har sett dem på ljung vid skogen nu.
Ska kolla om det går att få tag i parad drottning. Är bara tveksam om det inte  skulle förvärra allt nu. Blir ju mkt stress igen. Då tänker jag att det är bäst att göra det på våren. Eller?

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #64 skrivet: 02 aug-17 kl 15:36 »
Mina tankar är att om du bara har ett samhälle så är det en risk att byta drottning nu, särskilt om samhället är stort. Men å andra sidan så är det svårt att hitta drottning på våren, kring början på juni blir det nog.

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #65 skrivet: 02 aug-17 kl 17:42 »
Tack för svar! Brukar ni alltid stödfodra nu? Hade ju satt tillbaka skattlådan och samma dag hade dem börjat fylla på fler ramar. Det brukar vara bra drag här fram till oktober (vid fint väder). Har sett dem på ljung vid skogen nu.
Ska kolla om det går att få tag i parad drottning. Är bara tveksam om det inte  skulle förvärra allt nu. Blir ju mkt stress igen. Då tänker jag att det är bäst att göra det på våren. Eller?

Har man ljungdrag behöver man inte stödfodra om det är bra väderlek. Själv flyttar jag inte till ljungen, och stödfodrar alltid de sex kritiska veckorna då vinterbina bildas, ca 20/7 - 31/8.

Skicka ett PM om du vill köpa en äggläggande Drottning. Jag kan ge råd om hur ni lyckas med tillsättningen...
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #66 skrivet: 02 aug-17 kl 17:43 »
Mina tankar är att om du bara har ett samhälle så är det en risk att byta drottning nu, särskilt om samhället är stort. Men å andra sidan så är det svårt att hitta drottning på våren, kring början på juni blir det nog.

För nybörjare brukar det vara exakt raka motsatsen. Nu då det är starka samhällen är det svårare att finna igen Drottningen, men på våren brukar det vara som allra lättast för nybörjaren att hitta Henne.
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #67 skrivet: 02 aug-17 kl 18:43 »
Nej, jag menade hitta som i köpa

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #68 skrivet: 02 aug-17 kl 19:06 »
Aha, nu är jag med. Vi brukar övervintra reservdrottningar, men de kostar nästan sin vikt i guld i april...  ;)
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #69 skrivet: 02 aug-17 kl 22:05 »
Oftast finns det en anledning till aggressiviteten. Det kan t.ex vara drottninglöst, eller så är näringsläget rubbat. Finns det vatten, ge dem lite drivfoder.

Hej

Det kan även vara hur man håller och "umgås" med sina bin...

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #70 skrivet: 02 aug-17 kl 23:42 »
Jo, men i det här fallet så räckte det bara att vara i närheten, så ska det inte vara.

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Arga bin
« Svar #71 skrivet: 02 aug-17 kl 23:44 »
Att vara i närheten är det det kanske handlar om...?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

265 gäster, 1 användare
xaelanar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser