Hej på er!
I somras så startade jag två krus med surkål (var i rötmånad om det kan ha betydelse).
När det enligt min tidsplan var klart och jag skulle till och burka det hela, så till mitt stora förtret var det alldeles slemmigt i krusen, båda två.
Jag satte dem båda samtidigt och använde samma redskap utan att diska dem emellan.
Det smakade eller luktade inte illa, förutom att det var en slemmig konsistens.
Fick rådet att inte äta det, då det kan röra sig om slembakterier.
Någon av er kloka som vet någonting mer?
Får inga direkta kloka träffar när jag googlar förutom möjligen det här, men det säger inget om att det vore bra eller ej att äta.
"En defekt som kan uppkomma hos surkålen är att den blir slemmig. Defekten kan orsakas av att Leuconostoc mesen- teroides producerar dextran, detta är en polysackarid med slemmig konsistens. Detta är dock ett övergående problem då dextranerna kan brytas ner av andra mjölksyrabakterier i ett senare skede av fermentationen. Slemmigheten kan också orsakas av pectinolytiska enzymer, denna slemmighet blir däremot permanent."
Väldigt tacksam för råd!
Antingen har jag massor med surkål att smaska i mig, eller lika mycket att kasta bort..
Lovisa