Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Jakt och fiske / SV: vildsvin
« Senaste inlägg av fredde e skrivet Idag kl. 00:04 »
@ skogaliten. Vad är intressant på min uppfattning om priset på jakt. Jag skrev att jag har pratat med bönder som klagar på svinen och vill bli av med dom. Men samtidigt vill dom ha 800 natten. Det har ju inget med arrende att göra. Tyvärr är jag so långt i norden, so här finns inga svin. Men jag ingår med min mark i ett jaktvårdsområde på 4500 ha. Det krävs eget innehav av 150 ha eller man betalar på 6,- ha upp till 150 ha. Pengarna kommer i en pott och delas ut bland markägarna. Bra lösning. Jag jagar för nån hundring på 4500 ha. Å andra sidan har vi ju mycket mindre vilt här an söderut. Rådjursavskutningen är tex max 5-6 djur efter att Lon har etablerat sig. Förr var det flera.
2
Bygga och renovera / SV: Kapa betongrör
« Senaste inlägg av Rubbe skrivet Igår kl. 23:57 »
Har kapat en del betong med motorkap och rekommenderar dig att hyra en bra motorkap, brukar inte vara någon större kostnad att hyra såna maskiner
3
Bygga och renovera / SV: Kapa betongrör
« Senaste inlägg av Ett svart får skrivet Igår kl. 23:07 »
4
Jakt och fiske / SV: vildsvin
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Igår kl. 22:45 »
Befinner du dig i norr? 50kr/ha är något man bara kan drömma om här, billigaste är nog 150.
man kanske kan komma ner något men då ställer markägaren krav på grisskjutning.

800kr för en grisjakt är långt ifrån ovanligt. givetvis så är det marker med bra skötta åtlar med stor skjutchans. ( finns säkert dåliga också), vet välskötta sådana ställen som är mer eller mindre fullbokade halva året.

känns lite som du inte har en aning om hur jaktsverige fungerar eller är det bara nättrolling??
finns inte en chans i världen för mig att kunna jaga i närområdet här , ena marken på 2000 ha här kräver att man har minst 30ha mark för att få vara med och ingen vill sälja. andra sidan 700ha jagar bara inom familjen.

liknande fenomen på marker inom en 10 mils cirkel.

Skulle jaktkortet bara gälla i hemkommun så får jag antingen flytta eller så kan jag sälja mina vapen.

Jag befinner mig i samma län som dig, i den glesbefolkade nordvästra delen.

Drygt 10 mil till Linköping, 5-6 mil till Norrköping, men med relativt långa restider med bil, p.g.a. små slingriga grusvägar.

Men nu pratar du ju om de där välskötta åtlarna som man eventuellt kan ta betalt för, du pratar säljjakter, inte arrende.

Varör skulle jag sköta en åtel åt andra, jag har redan ett jobb, som bonde.

Och som du säger, stora marker kan man ta betalt för, inte för de små markerna, längre bort med usla kommunikationer.

Jag tvivlar på att du verkligen lyckats undersöka inom 10 mils radie, men jag vet att de allra flesta i mina trakter inte vill arrendera ut. Endera vill man jaga själv, eller så vill man att grannar eller familj ska sköta jakten. Vi är nog främlingsfientliga så fort det kommer folk över sockengränsen eller nåt >:D

En granne med rejält med egen tar hem några väl utvalda betalande jaktgäster på en organiserad hjortjakt två gånger per säsong, annars får man kvala till något av jaktlagen genom att ha rimligt  med egen mark, eller jaga enskilt på egen mark, för att kunna jaga här.

Den där sidan du länkar till, har du insett att den får sin statistik från dem som väljer att rapportera till sidan?
Den är alltså totalt otillförlitlig.
Kolla Jägareförbundets statistik istället t.ex.

Vill du jaga, varför det nu är så viktigt för dig, så lär du få du hosta upp ett antal miljoner för att köpa mark i ditt närområde (i synnerhet om det är i Linköpings kommun lär det kosta multum), eller så får du flytta till en plats där det enklare och billigare.

Man kan inte räkna med att bo i staden och kunna jaga precis intill, det räcker inte markerna till.

Att ditt närområde, din kommun, skulle bestå av endast två fastigheter, alternativt en fastighet och ett jaktlag, summa 2700 hektar, kan inte stämma. Det finns inte någon såpass liten kommun till ytan i Sverige.
Jag antar att du menar att du anser att du ska få lov att arrendera mark nära där du bor. Men finns det många jägare utan mark, och lite mark, så blir det svårt och dyrt.

Det har blivit för många jägare utan mark, som bor i områden där jaktmark är en bristvara. Men lugn, häng i bara, på 1980-talet var det trendigt att åka utförsåkning och vindsurfa, på 1990-talet så var det istället golf som var trendigt och det byggdes golfbanor överallt, nu har jakt varit trendigt ett tag, och det lugnar nog ner sig snart, precis som andra trendiga sysselsättningar, då blir nog jaktarrendena billigare igen.

Och som sagt, jag anser att viltvård innebär att man ska anpassa mängden vilt efter vad marken kan bära naturligt. Ska man bedriva viltvård, så behöver man vara i det närmaste dagligen i markerna, året om, för att observera och sedan vidta lämpliga åtgärder. Det är ett huvudskäl för varför jag anser att man ska bo nära sin jaktmark, och nära de grannar som bedriver jord- och skogsbruk på intilliggande marker.

Tyvärr så ger jägarutbildningarna en märklig bild av viltvård. Det är mycket skrivit om hur man ska öka stammar, det är föga beskrivet vad man ska göra för att minska stammar...

Vill du utveckla det där med att påstår att jag skulle trolla? Du säger att jag inte vet "hur det går till"? Vad menar du med det?

Hur länge har du jagat? Har du någonsin haft en egen skogsfastighet eller bedrivit jordbruk?
5
Höns: Utfodring / Havre.
« Senaste inlägg av sonja på slätten skrivet Igår kl. 21:56 »
Jag har  länge utfodrat mina höns  med havre som huvudingrediens. De mår bra av havre,  älskar det när de väl vant sig, får fast och torr avföring och glansig fjäderdräkt.Men JAG är mindre nöjd med havre. Ibland i alla fall. Det är ofta så mycket oätligt i havren, tomma korn, alltså som bara består av agnar. Jag måste  rensa  havren i vinden, annars ligger det en massa kvar som är ratat i hönsfodertrågen. Jag kan förstå  om det är på detta viset om man köper direkt på gård. Men även den jag köper i butiker är sådan, om än inte lika mycket.
Är det så för er andra också?
6
Jakt och fiske / SV: vildsvin
« Senaste inlägg av simon.arvestrand skrivet Igår kl. 21:50 »
I vilket del av Sverige är "här"? Nära en storstad?

Här kostar en helgjakt med guide och hela konkarongen  12000 kr på något av de stora godsen.

Att någon skulle betala 12000 för 5 hektar i mina trakter är en utopi...

Om det gick, skulle jag gärna hyra min grisåtel i ett bra hörn av fastigheten för vildsvins och hjortjakt, inklusive omkringliggande 3-5 hektar.

Förutom att jag anser att man inte ska jaga enskilt  på så liten areal som 5 hektar annat än som skyddsjakt förståss. Det blir för mycket gränsdragningsproblem, risk att komma in på annans mark, och risk för eftersök på annans mark.

Befinner mig i östergötland , inte så nära stan , priserna i östergötland enligt statistik är ligger medianprisnivån på ca 90-150 men av det jag sett så är det lågt . tackade nej till ett erbjudan på 50ha stollen ville ha 240/ha

https://www.hittajakt.se/prisstatistik-jaktmarker
7
Jakt och fiske / SV: vildsvin
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Igår kl. 21:32 »
I vilket del av Sverige är "här"? Nära en storstad?

Här kostar en helgjakt med guide och hela konkarongen  12000 kr på något av de stora godsen.

Att någon skulle betala 12000 för 5 hektar i mina trakter är en utopi...

Om det gick, skulle jag gärna hyra min grisåtel i ett bra hörn av fastigheten för vildsvins och hjortjakt, inklusive omkringliggande 3-5 hektar.

Förutom att jag anser att man inte ska jaga enskilt  på så liten areal som 5 hektar annat än som skyddsjakt förståss. Det blir för mycket gränsdragningsproblem, risk att komma in på annans mark, och risk för eftersök på annans mark.
8
Jakt och fiske / SV: vildsvin
« Senaste inlägg av Bösahusarn skrivet Igår kl. 21:26 »
Utbud och efterfrågan....det är det gamla vanliga.

Jag personligen är "lyckligt" lottad med att få jaga på grannens 6 ha...gratis. Inte för att där rör sig flockvis med vilt men åkrarna har fått vildsvinsskador och bockarna brukar sola sig där så möjligheterna finns.
Men nu är ju inte jag sån som har en massa tid till att fodra eller ens lust att "bjuda" in grisarna. Så jag jobbar ju i motvind då det finns åtlar i närheten.

Så är det i min del av Skåne.
9
Jakt och fiske / SV: vildsvin
« Senaste inlägg av simon.arvestrand skrivet Igår kl. 21:26 »
fredde e:

Du har en intressant uppfattning om vad det kostar att arrendera jaktmark, eller att få jaga enstaka dagar.

Det må vara så att den siffra du nämner är relevant där du bor (var det nu är).

Där jag finns får man kanske 50 kr/hektar, men, ingen vill arrendera en markplätt som det inte kan släppas hund på på bra sätt, så alla som har fastigheter där den jaktbara delen understiger, låt säga 100 hektar, kan glömma att få någon intresserad jägare att ta sig an marken alls.

Jag har 70 hektar, skog och jordbruksmark, men av det är 20 hektar mark som det inte är lämpligt att låta ingå i ett jaktarrende.

50 hektar x 50 kr =2.500 kr. För de pengarna är jag inte intresserad av att ha några stadsbor som kommer med "jakthundar" som inte varit utanför asfalten på ett år, och som har svårt att skilja mina tama får från de vilda mufflonfåren, eller en häst från en älg, irrande omkring i markerna med laddade bössor.

Ingen här i trakten skulle heller vilja betala 800 kr för en natt, möjligtvis om markägaren har organiserat med en bra åtel, redan sett till att locka grisen, och skapat lämpliga gömslen att skjuta ifrån. Max en timmes bilfärd från en storstad så skulle det gå att betalt på det sättet, men inte annars.

Grimbart:

Om du kollar hur stora de vanligaste jord/skogsbruksfastigheten är i Sverige, så ligger medianfastigheten 30 hektar, men de som arrenderar ut jaktmarker eller ordnar säljjakter är stora gods eller stora skogsbolag.
Det är inte intressant vare sig att arrendera ut, eller att hitta vettiga jägare till de små markerna, vilka är de vanligaste.

Här organiserar bönderna/markägarna ihop sig för att jaga i jaktlag och vi gör så gott vi kan, men de stora överskottet på vilt, kommer ifrån närliggande gods/bolagsskogar där man utfodrar vilt, som ett medel att tjäna pengar på helgjakter med mera...

Som det blivit idag, med snabbutbildade "jägare" utan lokalförankring, som söker sig till säljjakter eller arrenden från storgods eller bolag, så borde rätten att få jaga inskränka sig till det egna boendets geografiska närområdet på något fiffigt sätt.

Man kan inte ta ansvar för viltvård (viltvård = lagom mycket vilt per ytenhet, för att inte utgöra onödig trafikfara eller orsaka skador för jord- och skogsbruk)) om man inte nästan dagligdags uppehåller sig markerna.

Kanske jaktkortet skulle vara knutet till hemkommun enbart?

Befinner du dig i norr? 50kr/ha är något man bara kan drömma om här, billigaste är nog 150.
man kanske kan komma ner något men då ställer markägaren krav på grisskjutning.

800kr för en grisjakt är långt ifrån ovanligt. givetvis så är det marker med bra skötta åtlar med stor skjutchans. ( finns säkert dåliga också), vet välskötta sådana ställen som är mer eller mindre fullbokade halva året.

känns lite som du inte har en aning om hur jaktsverige fungerar eller är det bara nättrolling??
finns inte en chans i världen för mig att kunna jaga i närområdet här , ena marken på 2000 ha här kräver att man har minst 30ha mark för att få vara med och ingen vill sälja. andra sidan 700ha jagar bara inom familjen.

liknande fenomen på marker inom en 10 mils cirkel.

Skulle jaktkortet bara gälla i hemkommun så får jag antingen flytta eller så kan jag sälja mina vapen.
10
Ankor och myskankor / SV: Klumpig drake eller
« Senaste inlägg av bakmoran skrivet Igår kl. 21:13 »
Det förklarar ju saken, jag har bara en hona . Jag får nog skaffa en eller två honor till då.
Tack för tipsen
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

131 gäster, 1 användare
renthal89

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser