Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av ensamhet skrivet Idag kl. 17:01 »
Du kommer att frysa arslet av dig när solen inte visar sig mitt i vintern ;D Tur för Norrmännen att de inte är med i EU så de kan elda i Nordnorge :)

Med andra ord var malarmasters påstående inte seriöst, då jag har mycket svårt att tro på något, som gör att det inte ska gå att bygga nya bostäder i Norrland
2
Övrigt om bygga & bo / SV: kyla på sommaren!?
« Senaste inlägg av Camaro1969 skrivet Idag kl. 16:40 »
Ta uteluft genom ett nergrävt rör några meter i marken, då kyls uteluft ner innan det kommer in


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
3
Övrigt om bygga & bo / SV: Ett problem gällande fönster.
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 16:37 »
det som oftast bryter ner en yta är fukt och UV-ljus. det är därför man målar ytan. Sitter ett fönster någorlunda skyddat behövs faktiskt ingen behandling. har ju själv fönster på verkstaden som sitter under ett stort skärmtak. Obehandlade sedan 20 år och ser helt nya ut. Fönstren i sig är dock sedan 50-talet men renskrapade till rent trä. Blev aldrig målade pga tidsbrist men det spelar ju ingen roll då varken regn eller väder kommer åt dem.Det handlar i detta fall bara om kosmetik.
Kommer ihåg ett stort renoveringsjobb,fönster från 1804 lämnade åt sitt öde sedan 60-talet. En stor herrgård som köptes in av en kund,fruktansvärt förfallen med gånget tak o stora hål i timmerväggarna.Mitt ansvar blev fönstrena. Helt gråa,all färg utvändigt hade sedan länge flagat,kittet borta.Alla trodde det var kört.
Av över 50 fönster var det ett som behövde lagas. Under gråträet var de kärnfriska. efter renslipning gick det utmärkt att gå på med linolja. äe nog 20 år sedan jag gjorde det jobbet men kör förbi herrgården ibland. Nu restaurerat till orginal och en stilig byggnad. Fönstren är målade en gång utvändigt sedan jag renoverade dem och man ser givetvis över dem årligen avseende kitt,bättringar m.m.  De håller nog ytterligare 200 år med rätt skötsel. Det är vad jag kallar miljöarbete och tillvaratagande av resurser. Fönsterbyte har ju blivit ett mode och fullt fungerande fönster slängs pga ägarnas lathet. Brukar titta i fönsterkontainern på återvinningen och man blir beklämd.Inte bara för fönstren men på att gammalt glas,handblåst värderas så litet av ägarna. de skulle veta vad glasmästaren tar för det!
Ett välskött träfönster med rätt tätning är det mest ekonomiska i längden,det finns det massor av uträkningar på.
4
Kontakter / SV: Ensamhet
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Idag kl. 16:18 »
Jag har varit deprimerad ett par gånger och tagit medicin för det, medicinen har hjälpt mej komma i balans igen. När jag varit deprimerad har ingenting varit roligt, allt som varit har jag hittat fel på. Då har jag också känt mej ensam fast jag har sambo och fina vänner. Nu när jag är i balans år livet roligt igen.
5
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 16:18 »
Det är möjligt. Men idén om hus med självdrag kommer att vara uteslutet.

Förresten....finns det några exempel på fungerande nollhus? Några som finns i massproduktion?

Mvh
Magnus
det finns många nollhus byggda,även flerfamiljshus. Men jag vet inte om det finns i massproduktion i sverige. problemet är att det krävs en mycket noggrann byggfirma då det gäller att få väggar,golv o tak helt täta. Man överisolerar helt enkelt så att ingen energi  lämnar huset. Inget som är problemfritt och som kräver en viss teknologi för värmeåtervinning och lagring av värme. Läst om flera enfamiljshus och några flerfamiljhus i sverige men i Tyskland,Schweits är de desto vanligare,då ekologiskt byggda.
senaste projektet jag läst om var i schweitz,ett stort flerfamiljsprojekt som är helt avknoppat från yttre energi. Man lagrar vatten i tankar under huset som lagrar solenergi,man tar till vara på regnvatten till toa o bevattning,elceller och solpaneler överallt integrerat i väggar o tak och överisolerat. Värmeåtervinning på ventilation och tillvaratagande av allt toa o BDT vatten till växthus efter rening. husen som är flervåningshus har inbyggda vinterträdgårdar med balkonger mot gården som är inglasad.
Ett liknande projekt planeras i sverige,då som 55+ boende.
Problem som kan uppkomma i husen är snarare överhettning beroende på hur många som bor där,utkylning kan bero på att ingen är hemma då kroppsvärmen fungerar som element.Gäller alltså att ha viss teknik för att hålla jämn temp. vissa problem har visat sig i att det funnits läckor. Kan leda till mögelproblem,därför oerhört viktigt att diffspärr är absolut tät.
tror knappast att det blir några problem i norrland eller kallare klimat,det är väl snarare så att elproduktionen måste förbättras i dessa hus.Kanske i form av bränsleceller i kombination med solceller och ev. vindkraft.
6
Hemberedskap / SV: Hemberedskap
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Idag kl. 16:08 »
Skriv gärna TW det vore intressant att veta. Far eller andra då levande, vet kanske.
7
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 15:54 »
Vad innebär det här?
Någon länk som förklarar när det gäller och hur ett sådant hus fungerar?

Du kommer att frysa arslet av dig när solen inte visar sig mitt i vintern ;D Tur för Norrmännen att de inte är med i EU så de kan elda i Nordnorge :)
8
Övrigt om bygga & bo / SV: Ett problem gällande fönster.
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 15:50 »
På tal om ytbehandling och hållbarhet. Jag satte upp ett litet öppningsbart nytt träfönster med en tvåglaskassett i i köket för 25 år sedan, köpt på billigaste stället då. Det glömde jag ytbehandla, och så ser det ut idag med, men det är hur friskt som helst.
9
Glödande kol är inte aska.
10
Bygga och renovera / SV: Hur lär jag mig mura ett stenhus?
« Senaste inlägg av lallas skrivet Idag kl. 15:20 »
Vilka fina arbeten du gör Stenhuggarn!  ;D Väldigt roligt att se! Mycket imponerande kunskaper.

Sten är verkligen ett härligt material!

...och jodå. min smedja skall bli klar. Bara så att man drar på sig massa andra grejer. :( Fritiden krymper. Men jag ska göra mig av med lite tidstjuvar under 2018 så kanske jag kan få lite fart på bygget.

 
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser