Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Brödpåse?  (läst 7010 gånger)

MagnusH

  • Inlägg: 219
    • Västergötland
Brödpåse?
« skrivet: 18 mar-13 kl 19:35 »
Jag bakar ganska mycket bröd (tycker jag själv  :) ) och ett bröd håller kanske 2-3 dagar innan det är uppätet. Förvarar brödet i plastpåsar, men
tycker det känns slösaktigt. Inte för att det är särskilt stor kostnad, men i alla fall.

Vad finns det för alternativ?

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
SV: Brödpåse?
« Svar #1 skrivet: 18 mar-13 kl 19:37 »
Surdegsbröd funkar att linda in i några handdukar, annars kan man ju göra knäckebröd  :)
Landsflykting i storstan...

Lottarosa

  • Inlägg: 39
  • Lycka!!
    • Västmanland
SV: Brödpåse?
« Svar #2 skrivet: 18 mar-13 kl 20:57 »
Jag använder brödpåse sydd av gamla kökshanddukar, eller lindar in brödet i en kökshandduk. Brukar baka skållat bröd (inte surdeg), tycker att brödet håller sig bra. Det får en torrare, knaprigare skorpa efter nån dag, men det är ju bara gott! I plastpåse blir bröden liksom sega och slappa och om man glömmer bort don, mögliga tillslut. Men bröd i handduk blir bara snustorrt, bortglömda bröd kan man mixa till ströbröd.  ;)
Här på gården Liljedal finns man och jag, sex barn, jämtgetter, åsenfår, jerseykor, hästar, hund, katter och säkert ett och annat småknytt! Odlar, gillar självhushållning, hantverk, strävar bort från konsumtionssamhället. Är optimist!

hon på torpet

  • Inlägg: 1702
    • Uppland
SV: Brödpåse?
« Svar #3 skrivet: 19 mar-13 kl 06:26 »
Om man vill hålla brödet mjukt utan plastpåsar så funkar det ju också med någon typ av burk... Man kan hitta fina brödburkar/ -lådor på loppis, secondhand eller auktioner.  I plåt, trä eller -om du har riktig tur- näver! (finns nya med... men kostar ju en slant).
(Har man stora hygienkrav går det alltid att linda in i ren brödduk först...  :) )
Tala ut människa!!!

Doris och Börje

  • Inlägg: 3736
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Brödpåse?
« Svar #4 skrivet: 19 mar-13 kl 07:25 »
Man kan även skaka ur smulorna ur brödpåsen och använda den rätt så många gånger :)
Blir iallafall lite mindre plastpåseåtgång.
Bor på min lilla gård med min stora familj!

MagnusH

  • Inlägg: 219
    • Västergötland
SV: Brödpåse?
« Svar #5 skrivet: 19 mar-13 kl 07:53 »
Är lite skeptisk till att återanvända påsen, det brukar gå hål i de där tunna plastpåsarna ändå. Har dlrig haft problem med mögel på mina bröd, så länge blir de inte liggande...

Bakar normalt frallor, formfranska, sirapsbröd och grahamsbröd. Formfranskan blir jäkligt torr även i plastpåse, skulle nog inte våga använda handduk bara. Huskorset har
dessutom bestämda åsikter om bröd i handduk. Brödburk, funkar det bra?

ardennerfrälst

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
SV: Brödpåse?
« Svar #6 skrivet: 12 apr-13 kl 19:02 »
Jag har sytt brödpåsar av vaxduk. De går at tvätta i tvättmaskin om man känner för det, och kan återanvändas hur många gånger som helst. Man kan ju välja den tunnare sortens vaxduk.....

torbjorn

  • Inlägg: 13749
    • Medelpad
SV: Brödpåse?
« Svar #7 skrivet: 12 apr-13 kl 22:07 »
Plastpåsar går bra att återanvända så länge man bara har bröd i samma påse och om man diskar påsen någon gång emellanåt.
En sak man ALDRIG ska göra är att förväxla påsar mellan bröd och ost (eller låta bröd och ost komma i kontakt med varandra på annat sätt, t ex samma odiskade skärbräda eller kniv), då möglar både brödet och osten på nolltid sedan.

lige

  • Inlägg: 22
    • Ångermanland
    • Liberumia
SV: Brödpåse?
« Svar #8 skrivet: 15 apr-13 kl 11:44 »
Plastpåsar går bra att återanvända så länge man bara har bröd i samma påse och om man diskar påsen någon gång emellanåt.
En sak man ALDRIG ska göra är att förväxla påsar mellan bröd och ost (eller låta bröd och ost komma i kontakt med varandra på annat sätt, t ex samma odiskade skärbräda eller kniv), då möglar både brödet och osten på nolltid sedan.
A ha! Nu förstår jag varför mitt förra rågbröd möglade på rekordtid.
Jag förvarar mina rågbröd i kylen i papperspåsar (från mjöl och havregrynspaket), det fungerar jättebra. Bröd jag inte äter ur ger jag bort eller förvarar i frysen i papperspåsar. Jag tycker att bröden torkar lagom långsamt på det sättet.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Brödpåse?
« Svar #9 skrivet: 27 apr-13 kl 18:25 »
Fryspåsar är tjockare och håller längre. Kan man använda diskade ett bra tag.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Brödpåse?
« Svar #10 skrivet: 15 maj-13 kl 10:36 »
Om man äter brödet på bara ett par dagar, och gillar lite knaprig brödskorpa ytterst, så räcker det fint att ställa brödet med den skurna ytan nedåt på skärbrädan. Och ha skärbrädan på en bänk i köket. Vill man kan man lägga en handduk över. Praktiskt att även ha en bra brödkniv där, och eventuellt även lite kryddad matolja att ringla över, om man gillar det till brödet. Kallpressad rapsolja med vitlök och persilja exempelvis. Eller fin olivolja eller valnötsolja för de som föredrar det. Jag försöker baka mina bröd så att de får lite extra skorpa ytterst, då är detta ett bra sätt att bevara skorpan knaprig. I en plastpåse blir skorpan snabbt mjuk.

Havregryn i degen gör att brödet håller sig mjukt inuti längre, och skorpan skyddar också mot uttorkning.

Jag bakar normalt rätt små bröd i bakmaskin och halva brödet försvinner när det fortfarande är varmt. Andra halvan förvarar jag med skurna ytan nedåt på skärbrädan. Går normalt åt dagen efter.
« Senast ändrad: 15 maj-13 kl 10:44 av sɹǝpuɐ »

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Brödpåse?
« Svar #11 skrivet: 15 maj-13 kl 21:43 »
Hmm, kan man göra så, då har man nog rättså hög luftfuktighet. Skulle jag göra på det viset, då har jag en hård sten nästa dag istället för en limpa.  :P  Men jag har bott på ställen där det är rätt fuktigt, så kryddor tex måste förvaras i glasburkar och det inte räcker med påsar, så det lär nog funka för en del att förvara bröd på det viset. Ett frukostbröd är genomhårt på en timme eller två här hemma. Kanske symptomatiskt för modern inomhusmiljö med ventilation och torra slemhinnor? Den fuktigare miljön mår vi säkert bättre i själva också, inte bara limpan.

Några tankar vid randen av trådämnet bara ...

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

torbjorn

  • Inlägg: 13749
    • Medelpad
SV: Brödpåse?
« Svar #12 skrivet: 15 maj-13 kl 22:24 »
Om det är torrt eller fuktigt inomhus beror minst lika mycket på årstiden och vädret som på husets beskaffenhet.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Brödpåse?
« Svar #13 skrivet: 15 maj-13 kl 23:04 »
Jag tror inte att det är särskilt hög luftfuktighet i mitt kök. Det är iofs oftast lite svalare än i "normala" bostäder. Skorpan skyddar brödet från uttorkning, som jag ser det. Hade jag inte haft den skurna ytan mot skärbrädan så hade brödet torkat ut snabbt. Märker inte direkt någon större skillnad sommar/vinter på hur torrt brödet är andra dagen.

aronsson

  • Inlägg: 38
    • Västergötland
SV: Brödpåse?
« Svar #14 skrivet: 15 maj-13 kl 23:45 »
Här brukar vi bara linda in brödet i ett par kökshandukar. Står sig bra ett par dagar och känns mycket frächare än om man lägger det i plastpåse tycker jag. Vi har däremot märkt väldigt stor skillnad på hur mycket brödet torkar beroende på vad det är för bröd, ett grovt rågbröd torkar inte alls lika fort som ett vete eller dinkelbröd.
Bor med fru/man och barn på en liten gård. Hoppas att bli mer självförsörjande med tiden. Varierar vem det är som skriver

 

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Brödpåse?
« Svar #15 skrivet: 16 maj-13 kl 22:39 »
Ja det upplever jag också. Och om brödet är bakat med skållat mjöl är det saftigare längre också. Å andra sidan kan en levain eller ljus surdegslimpa hålla rätt länge också, om den har en bra skorpa.

Förresten så är jag uppvuxen i ett stenhus från 1700-talet, där var det fuktigt kan man säga. Samma klimat året runt inomhus, oavsett årstid, utomhustemperatur eller väder. Ingen skillnad alls. Det går inte att jämföra med ett trähus, som lever med årstiderna.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

567 gäster, 1 användare
von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser