Det finns många sätt och knep. Olika personer har lite sina egna idéer, så du kommer nog att få många olika tips. Här är mina:
Utgå från finkluven torr ved. Stapla upp luftigt så att allt kan brinna på en gång och luft kan komma in underifrån. I början kan det vara bra att inte ha mer än 1/4 - 1/3 av eldstaden "laddad". Särskilt om kakelugnen inte är varm.
Tänd på och låt spjäll och luckor vara öppna tills det brinner rejält. Tar 1-2 minuter högst. Stäng då alla luckorna, utom de yttersta täta i mässing. Låt ventilerna i luckorna vara öppna. Låt spjället vara öppet. Det skall nästan sjunga/dåna när luften sprutar in i eldstaden genom ventilerna och i springorna som inte är täppta.
När det hela börjar lugna ner sig, efter en kvart-halvtimma kanske, och det mest är glöd kvar kan du stänga ventilerna i luckorna och skjuta till spjället en del. För att lista ut hur mycket du kan stänga kan du göra så här: Håll huvudet över luckan och stäng tills du känner att rökgaser går ut. Öppna då lite till så att allt går genom skorstenen.
Efterhand som det lugnar ner sig mer kan du fortsätta att stänga spjället. Det beror på om du är i rummet eller inte.
När det mest bara är aska kvar kan du stänga alla luckor helt och även stänga spjället helt, eller nästan helt. Lukta ovanför luckan. Ofta stänger inte spjället helt tätt, även om du drar för det helt. Men det kan vara olika för olika kakelugnar.
Om du inte har eldat på länge så är kakelugnen fortfarande kall efter brasan ovan. Det skall den vara! Om du värmer upp en kall kakelugn för häftigt så håller den inte särskilt länge. För att få upp värmen så måste du elda flera små brasor med 6-12 timmar mellanrum. När du fått upp värmen så skall du elda även om kakelugnen är varm. Du eldar då för att hålla den varm.
Det är först när kakelugnen fortfarande är varm efter förra eldningen som du bör öka upp brasans storlek. Och kanske fylla eldstaden med luftigt staplad ved till hälften eller mer.
När man fått kakelugnen varm och man lärt sig sköta spjällen så brukar det räcka att elda 2 ggr om dagen även när det är kallt. Morgon och kväll. Kakelugnen håller värmen bra. Har man mer än en kakelugn kan man jämna ut värmen genom att elda omväxlande i dem, så att en alltid är "nyeldad" medan den andra får svalna några timmar till innan du eldar i den.
Problemet med kakelugnar är att det kan krävas någon timmes passning varje gång man eldar. Så man bör börja sin morgonritual med att tända i kakelugnen, annars hinner det inte brinna ut innan man måste till jobbet. Och man bör elda det första man gör när man kommer hem, så att man kan komma i säng i vettig tid. Och så att man kanske kan "ladda" kakelugnen med ved inför morgonens eldning.
Avancerat: Man kan "myselda" med öppna luckor för att få strålvärme. Då får man vara lite mer påpasslig med spjället och ha LITEN brasa, och lägga på en LITEN pinne på glödbädden ibland. Annars är det stor risk att kaklet ovanför luckan spricker av värmestrålningen. Man kan ofta se att just den kakelskivan är sprucken hos många. Beror alltså ofta på myseldning. Jag myseldar i stort sett bara när jag har gäster.
Viktigast: Elda små, små brasor om kakelugnen är kall! Elda aldrig oftare än ca var 6:e timme, men elda igen INNAN kakelugnen är kall.