Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Ailao skrivet 22 nov-11 kl 17:55

Titel: Leverpastej
Skrivet av: Ailao skrivet 22 nov-11 kl 17:55
Tänkte testa att göra leverpastej på älgkalvlever. nån som har nått bra gammalt familjerecept eller några tips?
Titel: SV: Leverpastej
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 22 nov-11 kl 18:52
Finns massor av recept. Här är ett:

"Dansk"

1/2 kg svinlever
3 1/2 hg späck
1 gul lök
2 ägg
1 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
mjölk eller gräddmjölk
5 ansovisfiléer
salt, peppar, nejlikor
1/2 dl konjak

Mal späcket fint minst 2 ggr. Fräs smöret med mjölet och späd med mjölken till en tjock välling. Lägg det malda späcket i vällingen och låt allt koka under kraftig omrörning tills späcket är helt smält.
Låt grytan stå på mycket svag värme, så att inte blandningen bränns.

Skälj levern, ta bort alla hinnor och mal den 5 ggr, sista gången med kök och ansjovis. Blanda med späckv'llningen, viktigt att den inte är för het.

Rör i äggen under umrörning ett i taget. Arbeta smeten väl. Krydda kraftigt med nystötta kryddor.

Stek ett litet prov så du ser om smaken blir som du vill.

Häll smeten i smord form, grädda i vattenbad i ugn eller i kastrull på spisen ca 1 1/2 timma. Värme i ugn ca 175 grader, max.

Vill du inte ha skorpa på pastejen, så täck med späckskivor/bacon.

Anm.: Skulle jag göra det här receptet med viltlever skulle jag välja grädde istället för mjölk till vällingen. Lycka till.
Titel: SV: Leverpastej
Skrivet av: TheoA skrivet 22 nov-11 kl 20:47
Grannen gjorde en otroligt god, på kronhjortskalvslever.. Men jag vet inte recept.  :(
Titel: SV: Leverpastej
Skrivet av: Ailao skrivet 24 nov-11 kl 20:34
De där ser ju ut som ett lovande recept.
Hör av mig igen om resultatet.
Titel: SV: Leverpastej
Skrivet av: astrojensen skrivet 26 mar-14 kl 22:50
Och hur blev det då?  :D


Thomas, Bornholm
Titel: SV: Leverpastej
Skrivet av: ombudskvinna skrivet 27 jul-14 kl 04:04
Hej
Har sökt nästa överallt och hoppas nu att nån av er vet hur/om man kan göra nåt åt leverpastej som varit fryst och blivit så smulig. Kan man laga den ingen i vattenbad och lägga till nåt tex. ägg, mjöl, grädde  eller är det bara att ge pastejen till hunden?
 ::)
Titel: SV: Leverpastej
Skrivet av: kurt skrivet 27 jul-14 kl 13:40
Man kan ju naturligtvis använda den i grytor, motsvarande köttfärssås, men att få den slät igen tror jag inte på!
Titel: SV: Leverpastej
Skrivet av: Jannedansk skrivet 12 apr-21 kl 13:25
när jag gör leverpastej så gör jag det i småformar o frysar in dom rå sedan tar jag ut dom som jag behövar o bakar dom
har dom blivat grynige finns inget att göra