Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Surdeg i 11 grader...  (läst 1344 gånger)

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
Surdeg i 11 grader...
« skrivet: 08 jan-10 kl 10:44 »
God förmiddag!

Har ett par timmar till förfogande och tänkte sparka igång en surdeg. Jag startade igår. Problemmet är att den varmaste temp jag har i huset är 11 grader. Misstänker att det kommer ta ett ljusår för degen att jäsa och jag ska iväg på eftermiddagen.
Vill helst inte sätta på några elektriska apparater med detta elpriset...
Några ideer?
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

yggdrasil

  • Inlägg: 99
    • Småland
SV: Surdeg i 11 grader...
« Svar #1 skrivet: 08 jan-10 kl 11:04 »
oj med bara 11grader vet ja inte om jäsningen kommer igång, Jag bakade ett surdegsbröd häromdagen och då hade vi också det ganska svalt i huset (runt 17grader) Jag placerade då degen ijämte vedspisen för att få lite bättre drag i jäsningen.
"Do, or do not. There is no 'try.'" -- Yoda

jenses

  • Gäst
SV: Surdeg i 11 grader...
« Svar #2 skrivet: 08 jan-10 kl 11:10 »
Det är inget problem om du har en levande surdegskultur.

Jag kör alltid med kalljäsning i 12 till 14 timmar;
receptet rekommenderar en temperatur omkring 14 grader,
men i skafferiet har jag nu bara 7 grader.
Ändå jäser degen bra och brödet blir perfekt.

En kompis som är professionell bagare berättade för mig att de jobbar på ett liknande sätt:
kalljäsning över natt i kylen(!) vid 5-7 grader....
« Senast ändrad: 08 jan-10 kl 11:13 av jenses »

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
SV: Surdeg i 11 grader...
« Svar #3 skrivet: 08 jan-10 kl 11:14 »
Jäser du "färdiga" limpor i så låg temp? Det är alltså slutjäsningen jag ska göra nu, menar du att jag kan baka klart och sedan låta dem stå till i kväll?
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

jenses

  • Gäst
SV: Surdeg i 11 grader...
« Svar #4 skrivet: 08 jan-10 kl 11:20 »
Jäser du "färdiga" limpor i så låg temp?
Ja, det är slutjäsningen.
Jag knådar degen i maskinen, sen är det två timmar vilotid,
därefter runddrivningen, sen hamnar limporna i jäskorgarna.

Det är alltså slutjäsningen jag ska göra nu, menar du att jag kan baka klart och sedan låta dem stå till i kväll?
Precis.

Observera att degen reser sig inte särskild mycket vid jäsningen, ändå utvecklas många små lufftbubblor.
Den stora resningen sker (förhoppningsvis  :) ) först i ugnen inom de första 10 minuter.

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
SV: Surdeg i 11 grader...
« Svar #5 skrivet: 08 jan-10 kl 11:22 »
Tack!

Då provar jag!  :)
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

esten

  • Inlägg: 2319
    • -
SV: Surdeg i 11 grader...
« Svar #6 skrivet: 08 jan-10 kl 11:24 »
Det finns ju ett bröd som heter källarfranska . Just för att det ställdes kallt i källaren för att jäsa över natten .
Sist jag bakade det ställde jag ut degen i vedboden att jäsa under natten (ca 6 gr) tog in på morgonen och fick nybakad fralla till morgonkaffet

jenses

  • Gäst
SV: Surdeg i 11 grader...
« Svar #7 skrivet: 08 jan-10 kl 11:31 »
Jag bakar efter ett recept från boken "Riddarbageriets bröd" (kolla på din bibliotek, finns tyvärr inte längre att köpa);
i boken kör man i princip nästan alla surdegsrecept med kalljäsning över natt.
Brödet blir bättre så  :D

 

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
SV: Surdeg i 11 grader...
« Svar #8 skrivet: 09 jan-10 kl 10:32 »
Brödet blev helt ok, lkite degigt dock men vet inte om det var för att jag använde skrädmjöl för första gången någonsin.....
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

759 gäster, 2 användare (1 dolda)
Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser