Det går bra att frysa chilifrukter, dom blir mjuka när man tinar upp dem men i matlagning spelar det inte så stor roll för det mesta. De flesta sorter går också bra att torka, speciellt såna som inte har allt för tjockt fruktkött. Lägg dem då bara varmt och luftigt så torkar dom. Man kan också skära upp dem på längden och torka på svag värme i ugnen eller torkapparat. Förvara lufttätt sen, dom drar annars åt sig fuktighet från luften.
Att övervintra plantor är inte alltid helt lätt, det som tar knäcken på dem är kombinationen av torr luft, för varmt och för lite ljus. Låt dem stå i ett soligt fönster, gärna i ett rum där du kan sänka temperaturen lite. Extra belysning, lågenergilampa eller lysrör, är såklart bra.
Inte för mycket vatten under viloperioden. Tidigt på våren (feb-mars) gör du en kraftig beskärning så att bara stammen och några klykor återstår och planterar om i ny näringsrik jord. Då bildas ett helt nytt grnverk på den gamla stammen. En övervintrad planta kan växa ordentligt så det kan vara en bra ide att göra en enkel spaljé av några pinnar och leda upp den på.
Så här kan några plantor se ut efter skoningslös beskärning. Klipp alltid ovanför "lederna".