Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kittost  (läst 1750 gånger)

claesagården

  • Inlägg: 2
    • Halland
Kittost
« skrivet: 06 nov-16 kl 17:28 »
Hej!

Då vi för ett tag sedan skaffade kor, så har vi nu massor av mjölk att göra åt. Så självklart gör ni ost!
Vi har köpt hem lite olika kulturer för att göra olika ostar, vilket hittills gått helt okej!

Nu till mitt problem! Vi har köpt kittost-kultur, då vi är väldigt förtjusta i kittost. MEN, hur tusan gör man?? Det står ingenting på själva kulturen, eller hos återförsäljaren. Hur ska vi använda kulturen? Hur mycket ska vi ta??

Finns det någon här inne som vet hur jag ska göra?? Vill så gärna göra kittost!

Tack på förhand :D

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Kittost
« Svar #1 skrivet: 06 nov-16 kl 18:06 »
Det finns ju många olika kittostar, som görs på olika sätt. Ofta har man en mesofil ostkultur + Brevibacterium linens (tillsätts antingen till mjölken eller i saltlaken)+ jästsvamp

https://www.cheesemaking.com/store/pg/209-Munster.html

eller varför inte en Tilsit

http://www.cheesemaking.com/Tilsit.html
« Senast ändrad: 06 nov-16 kl 18:11 av kurt »

macker

  • Inlägg: 146
    • Skåne
SV: Kittost
« Svar #2 skrivet: 06 nov-16 kl 19:04 »
Du blandar lite av kulturen i vatten tillsammans med lite salt och tvättar osten med lösningen. Jag brukar bara tvätta 2- 3 ggr totalt men i ostrecept brukar det stå....varje dag första veckan, varannan dag 2a veckan och sen 1 ggr/vecka, temp 16-18 grader och hög luftfuktighet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

762 gäster, 4 användare (1 dolda)
xaelanar, papwe, von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser