Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Knivstål  (läst 21091 gånger)

DennisCA

  • Inlägg: 2638
    • Finland
SV: Knivstål
« Svar #20 skrivet: 19 jan-17 kl 07:15 »
Jasså sparkstål funkar. Jag har en gammal spark här som jag ska renovera och fixa till nyskick, eftersom min mormor gav den åt mig då jag var liten pojk. Var ute på insjöisen med pojkarna med den för några dar sen. Men kanske nån annan gammal spark(are, som vi säger på finlandssvenska)...

Jag har annars för avsikt att prova gamla filar för att göra svarvstål av, så många har gjort det att det måste funka...

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: Knivstål
« Svar #21 skrivet: 19 jan-17 kl 09:51 »
Att döma av gammal litteratur från 40-talet så verkar det vara ungefär samma stålkvalitet i filar som rent allmänt för eggverktyg för träbearbetning, enda skillnaden är att filstålet kan ha något högre kolhalt och kanske blir i sprödaste laget i härdat tillstånd.
Typiska data är att filstål kan ha ca 1,25 % kol medan stål för andra eggverktyg oftast ligger runt 0,9 %. Båda sorterna kan ev vara legerade med omkring 0,5 % krom.

grisslan

  • Inlägg: 336
    • Skåne
SV: Knivstål
« Svar #22 skrivet: 19 jan-17 kl 22:39 »
Att döma av gammal litteratur från 40-talet så verkar det vara ungefär samma stålkvalitet i filar som rent allmänt för eggverktyg för träbearbetning, enda skillnaden är att filstålet kan ha något högre kolhalt och kanske blir i sprödaste laget i härdat tillstånd.
Typiska data är att filstål kan ha ca 1,25 % kol medan stål för andra eggverktyg oftast ligger runt 0,9 %. Båda sorterna kan ev vara legerade med omkring 0,5 % krom.
Gäller det även hyvelstål?
Har några liggandes som nog har sett sina bästa dagar just som hyvelstål men kanske skulle kunna bli något knivliknande.
Kom du levandes i hamn var det inget hårt vädeer.

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: Knivstål
« Svar #23 skrivet: 19 jan-17 kl 23:16 »
Gäller det även hyvelstål?
Har några liggandes som nog har sett sina bästa dagar just som hyvelstål men kanske skulle kunna bli något knivliknande.

Den handbok jag tittade i (Fagersta Stålkurs), verkar dra alla träbearbetningsverktyg över en kam.
"Till yxor, sågblad, knivar etc. för träbearbetning användes mest kolstål med 0,70-1,10 % C, ofta även med 0,5-1,0 % Cr, t ex ståltyp 47."
Om man sen ser efter i tabellen vad ståltyp 47 är, så ser man att den har 0,80-1,00 % C , 0,25-0,75 % Cr, inga andra legeringsämnen, ska härdas i vatten, benämns som "sågstål", och Fagerstakoncernens beteckning på den var C 182 enligt ett nyare system, 18 C 2 enligt ett äldre system.

I en nyare bok, Nordisk Metallhandbok, odaterad men förmodligen utgiven omkring 1960, står i stort sett samma saker:
"SKÄRSTÅL för TRÄBEARBETNING. Stål till verktyg för träbearbetning utgöres av låglegerade kromstål, vilka har tillräckligt härdningsdjup, fint korn och god eggskärpa. Vanligen användes stål med 0,70-1,10 % C och 0,5-1,0 % Cr."

"YXSTÅL användes så gott som uteslutande endast till själva eggen, medan yxans övriga del utgöres av billigt kolstål med ca 0,20 % C. Eggstålet, som välles samman med yxan, utgöres av låglegerade kromstål."

grisslan

  • Inlägg: 336
    • Skåne
SV: Knivstål
« Svar #24 skrivet: 20 jan-17 kl 02:49 »
Den handbok jag tittade i (Fagersta Stålkurs), verkar dra alla träbearbetningsverktyg över en kam.
"Till yxor, sågblad, knivar etc. för träbearbetning användes mest kolstål med 0,70-1,10 % C, ofta även med 0,5-1,0 % Cr, t ex ståltyp 47."
Om man sen ser efter i tabellen vad ståltyp 47 är, så ser man att den har 0,80-1,00 % C , 0,25-0,75 % Cr, inga andra legeringsämnen, ska härdas i vatten, benämns som "sågstål", och Fagerstakoncernens beteckning på den var C 182 enligt ett nyare system, 18 C 2 enligt ett äldre system.

I en nyare bok, Nordisk Metallhandbok, odaterad men förmodligen utgiven omkring 1960, står i stort sett samma saker:
"SKÄRSTÅL för TRÄBEARBETNING. Stål till verktyg för träbearbetning utgöres av låglegerade kromstål, vilka har tillräckligt härdningsdjup, fint korn och god eggskärpa. Vanligen användes stål med 0,70-1,10 % C och 0,5-1,0 % Cr."

"YXSTÅL användes så gott som uteslutande endast till själva eggen, medan yxans övriga del utgöres av billigt kolstål med ca 0,20 % C. Eggstålet, som välles samman med yxan, utgöres av låglegerade kromstål."
Ja då är det ju bara att prova diverse gammalt träbearbetningsstål.
Kom du levandes i hamn var det inget hårt vädeer.

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Knivstål
« Svar #25 skrivet: 20 jan-17 kl 10:08 »
Den nya typen av yxsstål görs yxan i ett stycke, det har mycket lägre kolhalt.
Den äldre typen hade mycket högre kolhalt och var som ni säger en separat bit man vällde fast, men moderna yxor för massproduktion görs inte längre på det viset (men äldre var det, även i massproduktion)..
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

grisslan

  • Inlägg: 336
    • Skåne
SV: Knivstål
« Svar #26 skrivet: 20 jan-17 kl 16:07 »
Hjälp mig komma ihåg det bara... Annars kommer jag att glömma...  :-[
Kom-I-Håg-Hjälp!  ;)
Trevlig helg.
Kom du levandes i hamn var det inget hårt vädeer.

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Knivstål
« Svar #27 skrivet: 06 feb-17 kl 19:31 »
Du har PM.   :)
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

579 gäster, 7 användare (1 dolda)
Trolle_85, xaelanar, Gröfre Slissing, Palle500, polyamorista, reimersro

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser