Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Meka / SV: Rostskydda underredet på bilen med rå kallpressad linolja
« Senaste inlägg av ensamhet skrivet Idag kl. 11:34 »
Om man ska lacka bara en liten del på en bil, så finns det typ stora påsar som täcker hela bilen och så skär man bort och tejpar fast med maskeringstejp där man ska lackera.

Ta en sån påse, billig presenning, täckpapp, byggplast eller nått och maskera hela bilen.
Ta bort bromsklossarna och smeta fett på allt under, som du inte vill ha linolja på.
Sedan spolar du bort fettet med avfettning och vatten.

Jag brukar inte göra något av det jag nämnt när jag lackat underredet eller underredsbehandlat och det har inte varit något problem.
Jag har nöjt mig med att maska sidorna nertill på bilen ibland.

Jag har tryckluftssprutor och ställer in så jag får materialet på bilen och inte en dimma runt bilen.
Har ingen aning om hur den du länkar till fungerar
2
Biodling / SV: bjuda in vildbin till trädgården?
« Senaste inlägg av rehn skrivet Idag kl. 10:45 »
 En fråga om solitärbin:
Jag ett sk bihotell bestående av en stock med ett antal hål i.
Nästan alla hål är upptagna eller med ett litet hål( jag antar att det nya biet har krupit ut den vägen ).
Det jag undrar är: kan bina återanvända hålen eller måste jag borra nya hål varje år ?
3
Bygga och renovera / Gammal jordkällare - gräva ur
« Senaste inlägg av Starter skrivet Idag kl. 10:36 »
Vi har en gammal jordkällare, av natursten med tegeltak över. En sluss med två dörrar in, och ett ventilationshål i andra änden. Stenarna är fogade med hyudralkalk.
Jordkällaren ligger på berg och berget är högre längst in i jordkällaren och lutar sedan nedåt mot dörrarna.
Halva jordkällaren låg med berget synligt längst in (det är inte ståhöjd där) och andra halvan var det en hel del jord som jag grävt ur.
Hade tänkt att gräva ur all jord och ersätta med grus (så att halva jordkällaren får ett gruslager, medan resten har berg).
Men skall jag gräva ur all jord? (Det är inte djupt till berget) Finns det något behov att ha kvar jord för att behålla fuktigheten där inne?
Vad vi sett så följer regnvatten berget och rinner in i jordkällaren. Räcker det för luftfuktigheten? (För att ex förvara potatis där inne)

4
Meka / Rostskydda underredet på bilen med rå kallpressad linolja
« Senaste inlägg av elektronikfreak skrivet Idag kl. 10:20 »
Jag har tänkt rostskydda min gamla 2002 Toyota Yaris Verso med rå kallpressad linolja. Enl Göteborgs universitets "Institutionen för kulturvård" gjorde en avhandling där de skriver:

Linoljemolekylen är extremt liten och har därför en mycket god penetreringsförmåga. Molekylerna i rå linolja är endast 0,000005 - 0,00001 mm stora, i kokt linolja 0,0001 mm. Som jämförelse kan nämnas att alkydoljemolekylen är 0,001 mm, poröppningen i trä är 0,03 mm och latexmolekylen mäter 0,5 mm. Detta faktum gör rå linolja idealisk för bl a impregnering av trä och rostskydd av metaller typ plåt och stål.

Hade faktiskt tänkt handstryka hela underredet med pensel där det är lätt att komma åt och spruta typ hjulhus och övriga skrymslen som är svåra att komma åt med en färgspruta Bosch PFS 5000 E.

Har dock några frågor. Alla som sprutat vet om att det alltid kommer en färgdimma i hela lokalen. Min första fråga blir - hur tvättar man bort den råa linolja från lack och rutor dvs där den EJ ska vara? Och kanske ännu viktigare - hur förhindrar man att rå linolja kommer på ex bromsskivor och bromsbackar, låsöppningar, dörrlister osv. Samma problem måste ju onekligen uppstå vad man än sprutar underredet med dvs även om man sprutar med Tectyl/Dinitrol.

Hittade rå kallpressad linolja hos Gunnarshög i både 5 och 10 liters dunkar till bra pris.

denna sida beskrivs lite mer ingående skillnaden i penetreringsförmåga mellan rå och kokt kallpressad resp varmpressad linolja.    ;)
5
Hus, hägn & bete för får / SV: Vindskydd/”Stall” för lösdrift
« Senaste inlägg av javill skrivet Idag kl. 09:52 »
Jag hade fodrat med hö inne i vindskyddet. Får drar ut en del grovfoder och då kan de lika gärna ligga på det i vindskyddet som ute i hagen. Lättare att mocka också kanske och man sparar halm.
När det gäller sommarhagar hade jag fixat tre fållor att rotera emellan. Bättre ur parasitsynpunkt och du kan putsa ratorna i den hagen de lämnar när du släpper i ny. Rotera var tredje vecka.
6
Hus, hägn & bete för får / SV: Vindskydd/”Stall” för lösdrift
« Senaste inlägg av olivia.k skrivet Idag kl. 09:33 »
Nej tanken är inte att utöka besättningen utan att årligen innan vintersäsongen slakta alternativt avyttra de lamm som föddes på våren. 10kvm räcker sålunda gott enligt alla normer jag hittat.

Ja det räcker till 3 får, 2 tackor och en bagge antar jag du tänkt dig. Det hade jag också första året och då var de ofta på rymmen, för det är egentligen en för liten flock. Sen utökades flocken så nu är de ca 25st och de har inte rymt på flera år fastän de där 3 första individerna finns kvar.
7
Bygga och renovera / SV: Fundering om masonit som undertak
« Senaste inlägg av Tännlappen skrivet Idag kl. 03:58 »
 :D...Så då har man fått hem original makita monstersåg...Väger bortåt 5kg  :o behövs kanske lyftkran för att få upp monstersågen på taket  (:) ... Kört den lite i luften som man spelar luftgitarr  :o ... Känns som en ren proffsmaskin  :o ...Ställde in full pendling  :-* .Lovar det pendlade  ;D Kommer nog att rensa gott på taket  :D ... original makitablad beställde jag också...Lindarn hade inget demolitionskit vad jag såg...Ska bli najjs att köra hårt med makitan....Återkommer med fakta hur det enorma  monstret klarar uppgiften  :o ...Hmmm...lyftkran  :-X
8
Torbjörns lösning blir billigare än den jag tänkte på med dränkbar pump.

Jag kan rekommendera Rinkaby rör, de brukar ha bra grejer, t ex de här https://www.rinkabyror.se/artiklar/pumpar-pumpanlagg-/pumpautomater/

Med liten börs och att vilja ha något beprövat som fungerar länge så skulle jag välja den som heter 10/50. Den typen av pump har jag plågat ett antal av till både sjövatten och vatten med slipsand i, och de håller bra. Nackdelen med dem är att om vattnet står länge i dem så kan det bli järnfärgat eftersom pumphuset är av gjutjärn.

Men Biltema http://www.biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Pump/Pumpautomat-PA-1301-2000038619/ och de andra lågprisvaruhusen har ju grejer som fungerar också. Man kan kanske vara lite försiktig med de som innehåller mycket plast, för det kan finnas tillsatser som man inte vill ha i sitt dricksvatten.
9
Vatten och avlopp / SV: Tips på pump/hydropress för gårdsbevattning
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 22:39 »
Det kan ju vara idé att ha ett litet värmeelement med termostat ställd på t ex +5 grader som frostvakt i pumphuset.

Jag har varit med om en frostskada på en billig pumpautomat som faktiskt gick att reparera. Det var en sån som hade en rostfri plåtkåpa utanpå pumpen, mellan sugledningens anslutning på plåtkåpan och pumphuset innanför var det tätat med en O-ring som hade tryckts ur sitt läge när vattnet frös. Bara att plocka isär, pilla tillbaks O-ringen och sätta ihop.
10
Vatten och avlopp / SV: Tips på pump/hydropress för gårdsbevattning
« Senaste inlägg av Macco_Pe skrivet Igår kl. 22:32 »
Då blir frågan hur du kommer att ha det i framtiden. Kommer pumpen att stå frostfritt eller finns det risk för att glömma den på höstkanten? Vi frostspränger i princip ett trädgårdslangsmunstycke varje år när det av någon anledning blir vinter utan att man tänker på det...

Dränkbar pump blir lite dyrare, men den fryser aldrig.

Tanken är att plocka in den från det lilla pumphuset på höstkanten när bevattning inte längre behövs men men..... Ibland kommer köldknäpparna tidigt. Jag har svårt att hitta vad jag skall dimensionera för. Vilken typ av pump etc...
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser