Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  laga och byta el i gammal lampa  (läst 14230 gånger)

andtol

  • Gäst
laga och byta el i gammal lampa
« skrivet: 24 nov-17 kl 14:39 »
Jag skapar en tråd från Fikarummet.

Jag vill byta sladdar i den här lampan, eftersom den blinkar och har sig när man puttar till den och ska sätta på/av den.

Nu när jag tagit isär den kom jag på att felet/felen sitter nog uppe i tryckströmbrytare och hållaren till glödlampan. De är gamla och av bakelit. Jag får nog byta dem också.

Hur ska jag göra för att dra om sladdarna? Röret är ca 8 mm, det går nog med 6 installationskablar och så sätter jag kopplingsdosan under själva foten i stället för i det trånga röret som det varit nu. Två kablar går upp till varje lampa. Är det tillräckligt säkert? Lampan är gjort av koppar eller någon legering.

En strömbrytare för hela lampan tänker jag sätta på elkabeln som ligger på golvet i stället för som idag på själva lamporna.

andtol

  • Gäst
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #1 skrivet: 24 nov-17 kl 14:40 »
Jag fyller på med de svar jag fick i tråden i Fikarummet.

Det tror jag så länge du inte använder klenare än 0,75mm.

Jorda gärna stommen om du kan, tex vid fotens mutter. (om inte är det inget att göra åt, men en jordad stickpropp kan användas i ett icke jordat uttag (men inte tvärtom)).

Glöm inte "svampar" i varje lamphållare, även om det kan vara en pest att få kabeln genom svamp h--e i bland... Men den är en säkerhetsdetalj.
Samt en ordentlig dragavlastning på sladden som går ut från foten, -dragavlastningen är viktig-, det finns typer man kan montera bakom fästmuttern till stången om foten inte har hål för det.

Dra åt alla kopplings skruvar ordentligt.

(Har säkert gjort i ordning typ 100 lampor vid detta laget... )

Dedär är ganska enkla bara man tänker på detdär med dragavlastning och att inga strömförande delar riskerar att komma åt metall tex om någon fastnar i synliga kablar eller liknande.

Byt allting i armarna på dendär, just där är en svag punkt som kan bli verkligt farlig på dedär när de åldras, men antar du tänkt göra det ändå...
Vanlig lampkabel duger, men skall vara dubbelmantlad i armarna.

Om det är plastkabel som ser hel och frech ut och är absolut fri från nötning och sprickor kan du kanske behålla delar av det, men jag rekommenderar det inte i just dessa delar, är det gammal torr gummikabel, byt allt.

Edit, trä i en ståltråd i röret, gör en liten ögla på ståltråden och tejpa fast kabeländen i ståltråden.

andtol

  • Gäst
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #2 skrivet: 24 nov-17 kl 14:41 »
Ett gott råd - förvisso mest en principsak när det gäller en lampa som ska anslutas med stickpropp, men mer viktig om det är en lampa som ska sitta fast monterad eller inkopplad med lamppropp:
Håll reda på vad som är fas och nolla!
Nolla - blå ledare (för mycket länge sedan vit), ansluts till sidokontakten (gängan) i lamphållarna. I lampproppar och liknande kontakter där man skiljer på fas och nolla, ansluts den till anslutningen märkt N.
Fas - brun ledare (förr även svart), ansluts till mittkontakten i lamphållarna, och till anslutning L i lampproppar och liknande.
Enpolig strömbrytare ansluts i serie med fas, inte nolla.
Om man följer denna regel, så är gängan på alla lampor ansluten till nollan och därmed normalt inte spänningsförande. Då är det mindre risk att man får en stöt om man t ex ska skruva ur resterna av en sönderslagen lampa.

Att skyddsjorda lampan är i och för sig bra, men om den ska användas i ett rum med gammal icke jordad elinstallation så är det ingen mening att kosta på det extra arbetet.

andtol

  • Gäst
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #3 skrivet: 24 nov-17 kl 14:41 »
Tack Torbjörn!
Detdär är en grej inte många tänker på idag när folk göra egna installationer, jag brukar alltid göra om det, med en vanlig stickpropp kan det ju skifta med vårt system, men gör man mer fasta installationer, slingor och annat är detdär viktigt att känna till, ish då lampan, eller anslutningsdonet efter strömbrytare fortfarande kan vara strömförande trots att den är av annars.

Sant att jord bara är en lös kabel på de flesta lampor av denna typ, är nästan bara verkstadslampor som inte är helkapslade och liknande det är aktuellt för hemmapulare idag. Man kan inte dra ett ensamt jordat uttag till ett rum utan jord.
Det går bra att skita i det till en lampa ev dendär typen.

Gör så mest för att nästan alla moderna vägguttag är jordade, men kan inte tänka mig att det utgör någon särskild säkerhetsrisk att tex sätta en europropp på en äldre lampa så länge inte ström kan vandra mellan en fas till jord tex genom en människa eller något föremål, utan man vet att fast alltid går direkt till jord om någonting händer.

Ja, dendär får han göra om själv om han vill om man har "nödvändig kännedom" (räcker att läsa deras lättlästa broshyr och förstå den om man inte har det, om det bara gäller en vanlig golv eller fönsterlampa som är ansluten med en vanlig kontakt), däremot får man inte göra saker som tex utöka det fasta systemet med fler fasta vägguttag eller andra typer av fasta installationer, ändra i trefas system, eller dra egna jordade våtrumsdon och liknande. (man men får reparera en jordad lampa har jag för mig man har "nödvändig kännedom")Däremot får man inte montera en fast ansluten vägglampa, tex ute entrélampor och liknande även om alla gör det i praktiken, dessa måste man däremot alltid jorda ordentligt.

andtol

  • Gäst
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #4 skrivet: 24 nov-17 kl 14:41 »
Tack för svar!

Vi har jordad el i hela huset eftersom vi drog om all el för några år sen.

Några frågor:

Vad är svampar som ska fästas i varje lamphållare? Kabelgenomdragning av mjuk plast?

Dragavlastning = att kabeln ska sitta fast ordentligt i foten?

andtol

  • Gäst
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #5 skrivet: 24 nov-17 kl 14:42 »
Vet inte vad de andra menar, men antar att svampar är en liten plasthylsa med krage, som stoppas i rörets ände och kabeln igenom den. För att det inte ska skava i kabeln.

Dragavlastning betyder säkert att kabeln inte ska vara så spänd vid infästningen att den riskerar att lossna eller att den ska vara fastklamrad, så man inte drar lös den från lampan.



1. Jepp, det är en skyddshylsa så att inte exponerad metall i ledaren skall kunna ligga an mot botten av hylsan om kabeln lossnar.

2. Dragavlastning är exakt vad det låter som, dvs en klämma av eller fodrad med icke ledande material, tex en plåtklämma fodrad med Nylonplast eller pertinax på äldre prylar. Funktionen är den att förhindra att sladden slits loss inuti sockeln (tex om man sparkar till den hårt av misstag eller tappar lampan, etc) så att ledarna i sladden kan komma åt metall och göra lampan strömförande. Utan den hänger den ju bara i anslutnings skruvarna.

Finns olika modeller, både som man trär sladden genom och låser den med en nylonskruv, samt klämbyglar, mm.
På dedär modellerna brukar det sitta en liten plastbygel under foten som låser fast sladden.


Edit, på gamla skomarkarlampor och liknande är det avsaknaden av denna som i särklass orsakat flest dödsfall...

Det finns dock i mässing med nylonfoder man kan eftermontera på äldre armaturer om man inte vill ha en ful plastövergång.

Men golvlampor räcker låsbygeln.
Har den ingen sådan finns det lösa byglar man kan fästa under muttern som håller ihop stången.
Men har för mig att din modell skall ha två gängade hål i foten där det ursprungligen satt en klämma av två pertinaxbitar, den kan du återanvända, om denna är trasig eller saknas finns det nya plastbyglar som passar.


Edi, skyddshylsor bör du hitta hos närmsta elbutik om den inte redan har sådana, kostar några spänn så det är inga stora pengar.
« Senast ändrad: 24 nov-17 kl 15:51 av Toll »

andtol

  • Gäst
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #6 skrivet: 24 nov-17 kl 14:42 »
Det allra farligaste med gamla lampor med leder (t ex skomakarlampor och en del gamla läslampor/skrivbordslampor) är när kablarna är indragna i metallrör och passerar invändigt i leder som är dåligt gjorda så att kabeln t ex skärs sönder eller korvar ihop sig med tiden. Någon gång på 50-talet förbjöds sådana i säkerhetsföreskrifterna, så därefter började lamptillverkarna antingen att dra kablarna i en båge utanför varje led, eller att ersätta lederna med "svanhalsar".

Skyddshylsorna "svamparna" är ofta spröda eller mer eller mindre söndersmälta om det har gått varmt i lamphållaren pga starka glödlampor under många år, så även om de finns kvar skadar det inte att byta dem.

Jag har för mig att föreskriftskravet på en dragavlastning är att om man drar i kabeln med kraften 100 N (motsvarar 10 kg), släpper, och gör om det 10 gånger, så får kabeln inte krypa mer än 2 mm. Den måste också vara gjord så att den inte mosar eller skär sönder kabeln.

andtol

  • Gäst
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #7 skrivet: 24 nov-17 kl 14:43 »
Ja, hu, dedär skomakarlamporna har nog dödat fler människor än någonting annat i elväg i folkhemmen i modern tid...

I den mån jag alls tar mig an dem är det att bygga om hela halsen med nylonfoder och riktig skruvdragavlastning i nylonplast som sitter i en invändig plasthylsa.
Det finns svindyra halsar med äkta mässing på utsidan som är godkända man kan skruva mellan sockeln och hylsan om man vill att det skall se original ut.
Allt kablage till sådana lampor måste vara dubbelmantlad.

Klämleder och annat är också saker jag gör om från grunden.
Glöm inte isoleringsringar av plast vid varje genomföring om man borrar hål i stången, så att sladden inte kan skava mot hålkanten.

Industrilmapor brukar ha två plattor av vävbackelit med släpkontakter i lederna, dessa är betydligt mer säkra och kan som regel återanvändas om man är noga med att locken inte kan vidröra någon strömförande del om man råkar klämma åt eller buckla till det av misstag.
Industrilampor är de enda som håller i princip rakt av år efter år, men den kvaliteten görs knappast längre.

Gamla vägglampetter är också en förbannelse att hålla på med, nästan alla andra vägrar att befatta sig med dem när jag hörde mig för, (mest för att de är i princip omöjliga att eftermontera riktiga kopplingsdon och avlastningar på, dessutom går kablaget oftast långa sträckor i rör, över skarpa metallkanter och annat)  men jag brukar ibland göra ett nytt bakstycke av trä tex där man kan fälla in moderna miniatyrdosor, avlastningar, mm.
Jag brukar ta isär allt och göra om det från grunden, samt binda upp kabalget med prismatråd eller fin mässingstråd om man vill ha det extra fint, då de som regel dessutom hänger i folks finrum så att man inte vill ha fula sladdar kors och tvärs...
Det går, men det är skitmycket jobb med dem.

(Till saken hör väl att jag älskar dem själv, annars hade jag nog också hatat dem... :D Men jag tycker det är värt det när man får fina gamla praktpjäser på plats och i ordning, de görs inte längre i den kvaliteten på metallarbetet, om skulle de nog kosta många tusen att göra idag med samma kvalitet, de var säkerligen inte billiga då de var nya heller...)

Det finns nytillverkad tygkabel som är tvinnad med spunnet hölje, men som uppfyller moderna säkerhetskrav.

andtol

  • Gäst
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #8 skrivet: 24 nov-17 kl 14:44 »
Jag köpte en sån här hållare idag för att testa. I stället för de gamla.

https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/el-produkter/starkstrom/belysningstillbehor/lampkontakter-tillbehor/lamphallare-ojordad-e14-p39361

Och gängorna för att skruva fast den i armen fungerade rakt av! Då blev jag förvånad! :)

Den hade en fin svamp också.

Så nu behövs det två till (eller ev tre med E27 sockel i stället) och lite kablar.


Fortsättning följer! ;)
« Senast ändrad: 24 nov-17 kl 15:55 av Toll »

andtol

  • Gäst
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #9 skrivet: 24 nov-17 kl 16:27 »
Nån som vet var man får tag i liknande E27, fast i mässing, med innehåll av porslin? Helst gamla och inte nytillverkade

Hur många behöver du?
Kan ha någon liggande om vi har tur...
Nytillverkade vet jag finns även med porslinsinsats.

Massvis, ska repa flera lampor och några 30-tals lampor har någon monterat plastgrejor på och jag vill ha som original.


Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #10 skrivet: 24 nov-17 kl 16:39 »
Tror jag blir bra.  :)

Lampgänga förekommer vanligast i följande storlekar: 8, 10 och 13 mm, 10 mm är den vanligaste idag, vissa äldre lampor kan dock ha 13mm. (men sockeln brukar ha 10, ofta har de en övergång mellan 13 och 10 vid sockeln, jag har bara sett ett fåtal mycket gamla armaturer som haft 13 hela vägen.)
Det är INTE vanlig M eller tumgänga (jag har kontrollerat det med tolk, samt provat fysiskt... det är en modern myt att det är samma, de passar inte ihop över huvud taget med tum eller metrisk gänga, den är mycket finare, men inte lika fin som UNF och liknande... ), inte heller UNC, UNF eller liknande, vet någon exakt vad den heter så skriv gärna här... 
Det enda jag hört är "elgänga" och att det verkar vara en väldigt gammal standard.

Sk''ter det sig totalt på grund av detta om någon del behöver fixas kan jag reparera gängan åt dig mot portokostnad. :)


Det du gör är som sagt helt lagligt om du har "nödvändig kunskap" så jag ser inga problem med detta.  :)


-------------------
30 socklar har jag inte, men jag kan se om jag hittar adress till ÅF som har nytillverkade i gammal stil. Dock är de relativt dyra.

Ibland dyker det upp påsar med gamla på loppmarknader och liknande, vad man bör göra är att kontroller att ingen del av strömförande kabel kan hamna mot metallen i sockeln om skruvarna lossnar, de gamla hade bara luft mellan metallplåtarna och en porslinsring som håller isär dem... Så de har inget skydd om sladden lossnar och någon ledare hamnar mot höljet, men det går nog att peta i plastfoder, jag brukar fixera det med eltape av bra kvalitet, eltape är inte godkänt för permanenta skarvar, men den duger till att skapa distans och den är självslocknande.

Gamla strömbrytare brukar också gå att rädda om porslinet är helt i vitala delar så att ingen metall tex kan komma åt strömförande vridbleck och liknande, tex skruven som håller fast vred och annat... Annars är det nemas problemas, litet 5-65 eller elrengöring bara så brukar de vara som nya, eventuellt behöver de frecha gummipackningar. De gamla är dock inte längre godkända för fuktiga miljöer för starkström, men väl för lågvolt. I torra miljöer är de ofta fortfarande godkända även för 230V så länge de är hela och frecha.

Jag brukar ofta återanvända dem i gamla miljöer, då jag anser att det dels är ett stycke historia som bör bevaras, dels att det tillför mer än man tror i ett gammalt hus att bevara originaldetaljer, så länge allt är säkert att använda.

Man bör dock låta en elektriker titta på den, tex på en elbutik om man är osäker, så kan han säga mer exakt.

Äldre el som tjänat ut kan man dock med fördel låta sitta kvar urkopplad som dekoration, jag har själv sparat det mesta av äldre installationer, men dragit ny el litet diskret bakom. Alla öppna ledar och skit är noga urkopplade, även om man rent tekniskt får ha det så är det dumt att riskera människoliv tycker jag enbart för att det skall se snyggt ut när man bara kan låta det gamla sitta kvar men dra en snygg diskret modern ledare någon annan stans. :)


Edit, lampan här är inga problem, den är vad jag minns relativt modern konstruerad, så det skall inte vara några särskilda delar i skav eller kläm på den i original heller vad jag vet, det är nog bara normalt åldrande av kabelhöljen, slitdelar i knappar, mm.





« Senast ändrad: 24 nov-17 kl 16:55 av The Pink Sheep »
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

torbjorn

  • Inlägg: 13715
    • Medelpad
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #11 skrivet: 24 nov-17 kl 18:34 »
10 mm-gängan i lamphållare är M10 x 1, kallas även "armaturgänga". För övrigt används precis den gängan även på bl a oljetrycks- och bromsljuskontakter i äldre tyska bilar, och på senare år har den blivit vanlig (ISO-standard) på bromsrörsnipplar.

Jag misstänker att 8 och 13 mm-gängorna också är metriska fingängor.

En lömsk sak som man kan råka på ibland i gamla elprylar är s k pansarrörsgängor (Pg-gängor). De är måttsatta med diametern i mm och gängstigningen i tum, och betecknas ibland med en siffra som inte alls är samma som gängans diameter (troligen innerdiametern hos ett rör som passar att gänga med gängan i fråga utvändigt.

Brittiska elprylar kan ibland ha s k BA-gängor, det är ett gängsystem som inte har något alls gemensamt med vare sig M-gängor eller "normala" tumgängor.

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #12 skrivet: 24 nov-17 kl 18:55 »
Aha, stort tack för den infon!

Hade faktiskt inte tänkt på detdär med pansarrörs gängan, den måste jag kolla.

Men, varför är den annorlunda (rent tekniskt alltså...) är det någon äldre standard, eller?

Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

ensamhet

  • Inlägg: 3969
    • Lappland
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #13 skrivet: 24 nov-17 kl 19:13 »
Jag har gängsnitt och tappar för M10 x 1 om någon behöver hjälp med att laga något, har även en massa andra storlekar på snitt och tappar

ensamhet

  • Inlägg: 3969
    • Lappland
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #14 skrivet: 24 nov-17 kl 19:16 »
The Pink Sheep leta reda på alla gamla lamphållare du har, det är inte så noga med elsäkerheten för min del, ska ändå köra allt via 12 eller 24 volt.

Är även intressant med adress till de nytillverkade

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #15 skrivet: 24 nov-17 kl 19:31 »
Skall kolla om jag har några alls först innan jag kan lova något. :)
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

torbjorn

  • Inlägg: 13715
    • Medelpad
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #16 skrivet: 24 nov-17 kl 22:05 »
Aha, stort tack för den infon!

Hade faktiskt inte tänkt på detdär med pansarrörs gängan, den måste jag kolla.

Men, varför är den annorlunda (rent tekniskt alltså...) är det någon äldre standard, eller?

Det står en del om den gängan på Wikipedia, https://de.wikipedia.org/wiki/Stahlpanzerrohrgewinde . Artikeln finns också på engelska och svenska om det passar bättre, den svenska saknar dock gängtabellen.
Eftersom pansarrören har ganska tunt gods ville man ha en "grund" gänga, alltså med finare gängstigning och större toppvinkel än vanliga rörgängor. Och eftersom vanliga rörgängor hade gängstigningen i tum på den tiden då pansarrörssystemet kom till, så blev det så även för pansarrörsgängan.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #17 skrivet: 24 nov-17 kl 22:12 »
PG-gängor används ju fortfarande till förskruvningar, vilket är dumt eftersom man måste hålla sig med dubbla sortiment

 

torbjorn

  • Inlägg: 13715
    • Medelpad
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #18 skrivet: 24 nov-17 kl 22:17 »
Eller tredubbla om man även har med amerikansk elmateriel att göra.

Gammal nordeuropeisk standard är ju Pg , modern internationell standard metriska fingängor, amerikansk standard är NPT.

andtol

  • Gäst
SV: laga och byta el i gammal lampa
« Svar #19 skrivet: 25 nov-17 kl 15:51 »
Pink Sheep skriver:

Det tror jag så länge du inte använder klenare än 0,75mm.

Varför kan jag inte använda tunnare? 0,5 mm? Det är inga stora strömmar som ska färdas i kablarna. Är det för stora och de bränns slår väl jordfelsbrytaren i från?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

343 gäster, 4 användare
mommo, xaelanar, Be, Thomas Lindberg

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser