Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kött som hängt alldeles för länge?  (läst 3333 gånger)

GreenPagan

  • Inlägg: 27
    • Småland
    • Finnaholm
Kött som hängt alldeles för länge?
« skrivet: 27 mar-15 kl 21:38 »
Sambon slaktade ett antal tuppar för flera veckor sedan och kropparna hängdes i taket i vedboden för att möras. Flådda och urtagna men inte annars behandlade på något vis. Tyvärr försvann sedan tiden och de togs aldrig om hand som planerat. När vi insåg att det var för sent att tillaga de så gav vi upp och förpassade de till bakhuvudet vilket resulterade i att de fortfarande hänger kvar där och nu måste det gått nästan två månader...

De har aldrig luktat illa och vedboden är ju luftig så med tiden så har de torkat och köttet har mörknat en del.

Har vi producerat torkat kött av misstag?

Finns någon möjlighet att det går att använda köttet eller är det helt kört?

Bilder kan ordnas om det mot förmodan skulle hjälpa...

 

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #1 skrivet: 27 mar-15 kl 22:36 »
Med tanke på bakteriehalten som de uppmäter i färsk kyckling i affären efter någon dag i kylförvaring så hade jag inte ätit dessa...men vafan..det som inte dödar det härdar :P 8) ;)
Fjäderfän och kaniner

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #2 skrivet: 28 mar-15 kl 01:54 »
Om man kokar till dem, så dör väl de flesta bakterierna?

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #3 skrivet: 28 mar-15 kl 04:01 »
 >:(
Om man kokar till dem, så dör väl de flesta bakterierna?

Ja, då blir det bara ev bakteriesporer och de toxiner som är värmeresistenta som blir kvar

Juniperus

  • Gäst
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #4 skrivet: 28 mar-15 kl 08:43 »
Så länge det inte luktar dåligt så tror jag inte det är något problem. Kött håller sig ganska bra så länge hinnor är intakta.

Lena III

  • Inlägg: 2752
  • Frihet är något att vara väldigt rädd om.
    • Södermanland
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #5 skrivet: 28 mar-15 kl 12:41 »
Om de inte luktar skumt hade jag inte bangat. Inte den här årstiden, men tillagat dem väl.
Bekväma ja-sägare är inte lojala medarbetare när det börjar blåsa hårt.

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #6 skrivet: 28 mar-15 kl 12:44 »
>:(
Ja, då blir det bara ev bakteriesporer och de toxiner som är värmeresistenta som blir kvar

Finns det några sådana som dödar en direkt, eller gör en allvarligt sjuk? Och som inte syns, smakar, eller luktar otäckt?

Kan vara bra att ha koll på i så fall..

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #7 skrivet: 28 mar-15 kl 17:09 »
Man kan inte säkert lukta sig till om något är farligt att äta. Ofarliga bakterier som mjölksyrabakterier eller brochothrix thermosphacta, kan få det att lukta illa utan att det är farligt, och riktigt otrevliga bakterier behöver inte lukta illa alls. Dessutom är de ämnen som luktar illa mycket flyktiga, de känns alltså tydligt om man öppnar en sluten förpackning, men inte alls om något hänger helt öppet. När det räcker med 100 bakterier för att bli sjuk av t ex Campylobakter så kan man naturligtvis inte lukta sig till dem

GreenPagan

  • Inlägg: 27
    • Småland
    • Finnaholm
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #8 skrivet: 30 mar-15 kl 17:04 »
Tack, ville mest bara bekräfta vad vi ansåg - dvs att de inte längre är ätbara.

Men intressant att det kan hänga så länge utan att bli märkbart dåligt.

Kanske skulle vara värt att ta hand om vid svälttider. Å andra sidan hade de nog inte hängt så länge då...

Sonnarps naturbruk

  • Inlägg: 100
    • Skåne
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #9 skrivet: 15 apr-15 kl 22:25 »
Finns det några sådana som dödar en direkt, eller gör en allvarligt sjuk? Och som inte syns, smakar, eller luktar otäckt?

Kan vara bra att ha koll på i så fall..

Med modern sjukvård så överlever du det mesta om du söker hjälp, utan sjukvården så finns det absolut de som dödar. Frågan är väl närmast om man vill testa gränserna och om man skall belasta sjukvården med sådant som man kan undvika genom att inte ha djuren hängande i 2 månader. Alla kan glömma, men då är det nog bättre att göra om och göra rätt och se det inträffade som en kostnad för utökad lärdom

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #10 skrivet: 15 apr-15 kl 22:37 »
Med modern sjukvård så överlever du det mesta om du söker hjälp, utan sjukvården så finns det absolut de som dödar. Frågan är väl närmast om man vill testa gränserna och om man skall belasta sjukvården med sådant som man kan undvika genom att inte ha djuren hängande i 2 månader. Alla kan glömma, men då är det nog bättre att göra om och göra rätt och se det inträffade som en kostnad för utökad lärdom

Räknade inte in modärn sjukvård.

Hade velat ha koll på alla sorts gifter och bakterier som finns kvar efter man kokat maten. De övriga är mindre intressanta.

Gifter är nog värst va, för bakterier och liknande kan man väl mer härda sig mot liksom?

Kanske en del gifter också, men det kanske oftast blir skador på sikt, i vilket fall?

Sonnarps naturbruk

  • Inlägg: 100
    • Skåne
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #11 skrivet: 02 maj-15 kl 22:28 »
Bakterierna dör vanligen vid kokning, men om det handlar om gifter, så är det ju väldigt olika på hur dessa reagerar på kokning eller annan behandling. Med tanken på vilken mängd gifter som finns, så kan man inte svara kategoriskt på detta.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14452
    • Östergötland
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #12 skrivet: 02 maj-15 kl 22:42 »
Jag hade nog inte kunnat låta bli att testa hur det smakar. Man behöver ju inte äta sig bukastinn ;D Och köttet har ju inte förvarats på något dåligt sätt.

Sedan kan man ju alltid ta in en munskänk. - Kom , kissen, kom...

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #13 skrivet: 03 maj-15 kl 04:25 »
Just katt är nog inte lämpligt då, rovdjur brukar ju ha mycket bra motståndskraft mot t ex mjältbrand och annat som kan finnas i as

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14452
    • Östergötland
SV: Kött som hängt alldeles för länge?
« Svar #14 skrivet: 03 maj-15 kl 09:22 »
Jo, de är ju lite tuffare än vi, men vill de inte äta så skall man nog fundera en gång till själv. Går inte med ankor heller för de verkar klara vad som helst, fascinerande djur.

Mjältbrand hittar man väl inte så där hur som helst i hängande djurkroppar?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

826 gäster, 4 användare (2 dolda)
von tratt, torbjorn

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser