Förr i tiden gav man GRÖPE till grisarna , idag kan gröpe betyda både malen spannmål men också det uppblötta halvkokta som man gav förr .
Så det går jättebra att mäta upp morgondagens ranson säd och sedan hälla på kokhett vatten , täcka över och låta det stå över natten .
Kärnorna blir mjukare lite grötaktigt smältbarheten ökar också .
Jag kokade potatis till mina grisar , men efter att den var kokt blandade jag i säd som fick suga upp vattnet och gröta till sig med potatisen .
Angående trikiner så finns risken alltid vid utedrift , även tex räv och grävling har dessa parasiter . Det räcker att en räv går igenom hagen på natten och lägger en hög för att grisarna ska kunna smittas .
Anledningen till förändringen av grishållningen , från fritt bete i ollonskog till kontrollerad uppfödning i grishus var bla trikinerna .
Alla grisar undersöks för trikiner , även vanliga produktions grishus svin , som aldrig varit utomhus .