Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
»Ekologisk
  hälsovård
»Naturlig egenvård
»Mensskydd
»Mensbindor av tyg
»Örtmedicin
»Salvor
»Föda barn hemma
»Hemfödsel
»Amning
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

SALVOR

Det är mycket enkelt att själv göra sitt årsbehov av salva för händer och övriga kroppen. Den färdiga salvan förvarar jag i olika små glasburkar med vid öppning eller i runda plåtburkar (tomma vaselin eller niveaburkar) jag kommit över. En burk framme och resten i kylskåpet.
 
Ingredienser
Du behöver bivax, som du skaffar från någon lokal biodlare och någon sorts olja t. ex. oliv-, solros- eller mandelolja.
 
Tillverkning
Sätt på en gryta med vatten. I vattnet ställer du en rostfri skål eller liknande och har då ett sk vattenbad.
En del bivax och tre delar olja placeras i skålen och värms tills vaxet har smält och blandat sig med oljan. Tag skålen ur grytan och låt det svalna, rör lite då och då under avsvalningen tills salvan har stelnat.
Blir salvan för lös värmer du upp den igen och tillför mer bivax. Blir den för tjock får du gissa själv vad du ska göra. När salvan har svalnat för du över den med en matkniv ner i dina burkar och försluter dem noggrannt. Du kan också hälla den varma, flytande salvan direkt från vattenbadet ner i dina burkar.
 
Örter
Den här salvan kan också göras doftande och mer läkande med hjälp av olika örter. Samla in rosenblad, jasminblommor, lavendel, ringblommor, kamomill, johannesört eller vad du vill. Du kan använda färska eller torkade örter.
Innan du blandar oljan med bivaxet i vattenbadet värmer du upp den till 75 grader. Under tiden lägger du i så mycket örter som får plats i kärlet. Ta oljan från värmen och låt det hela stå och dra så länge som det tar att göra en stor kopp kaffe och dricka upp den med, gärna med en god kaka till. Sila därefter ifrån örterna och gör som ovan.
 
Utveckling
Du kan ersätta en del av bivaxet med honung eller grankåda också. Har du egna granar kan du välja ut en av dem och hacka upp en spricka, så får du fram kåda. Om du inte är granägare kan du gå en sväng i skogen och samla in "självutrunnen" kåda från något träd. Välj så färsk och ren kåda du kan hitta. Du behöver inte mycket.
 
Din salva kan också förfinas genom tillsats av lanolin (ullfett). Ett förslag på proportioner är: grankåda 30%, lanolin 25%, bivax 25% och olja 20%. Pröva dig fram och gör dina egna blandningar.
 
När du blivit tänd på det här kan du gå vidare med att tillverka mer avancerade former av salvor, krämer och schampo. Det finns ett rikhaltigt utbud av litteratur, kurser och företag som säljer råvaror.
 
Jan Gustafson-Berge
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare