Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
»Friluftsliv
»Överlevnadsteknik
»Resa alternativt
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

FRILUFTSLIV

Friluftsliv är ett möte med den natur som ännu äger sin frihet och kompenserar oss de värden som går förlorade när liv i fri natur inte längre ingår i vår vardag. Friluftsliv kan också ge vänskap med den fria naturen och inspirera till en friare, enklare personlig livsstil, som i sin tur kan bidra till att minska vår kulturs konflikt med naturen.
 
Stort intresse
Intresset för friluftslivet har blivit större och större. Alltfler människor, även sådana som inte vuxit upp i nära kontakt med naturen, söker sig på fritiden till skogar, vatten och fjäll. De organisationer som traditionellt förmedlat naturkännedom, friluftsfärdighet och naturetik, är idag inte längre ensamma i att påverka friluftslivets utveckling.
 
Kommersiella intressen har etablerat sig inom friluftslivets område. Skolor och kommunala fritidsgårdar använder friluftsliv i sin verksamhet och skilda myndigheter har på olika sätt engagerat sig i friluftslivet.
 
Det ökande intresset för friluftsliv är i sig glädjande, men utvecklingen har också lett till svåra problem. Ett sådant är att den fria naturen tagit skada till följd av människors fritidsbruk av naturen. Ett annat är att människor skadas eller omkommer i situationer som inte är speciellt krävande för den som har god naturvana och friluftsfärdighet. Friluftslivet mister härmed sin förmåga att förmedla det värdefulla i mötet med den fria naturen som kan ge rum för eftertanke och öppning för alternativa värderingar
 
Defintioner
Camping = friluftsliv bedrivet under organiserade former, ofta med motorburen transport till (Jämför campingplats.)
 
Friluftsliv = livet i orörd natur, aktivitet där den mänskliga förmågan sätter gränserna.
 
Tur = kortare vandring med välplanerat övernattningssystem.
 
Expedition = längre friluftsäventyr med basläger och stor organisation.
 
Färd = tur eller expedition där deltagarna, situationen och naturen avgör längd, hur, vad och framför allt varför.
 
Varför friluftsliv
Vägen är målet säger friluftsmänniskan om sitt friluftsliv. Människan är skapt till att leva ett liv i naturen, med himmel över sig, mark under sig och med varelser omkring sig.
  • Ger en perspektiv på livet.
  • En eld, människor runt elden och jag lever igen.
  • Möjligheten att förändras.
  • Total upplevelse av intryck.
  • Ger ett personligt förhållande till naturen, man behöver på 1990-talet
  • .
  • En inspirationskälla.
  • Möten.
Friluftsliv hur
Hur vi väljer att bedriva vårt friluftsliv präglar våra egna värderingar framförallt på djur, natur och medmänniskor. Människa av idag, vi kan inte oreflekterat acceptera allt och sluta tänka efter. Istället måste vi räta ut våra krökta kroppar och säga stopp, göra klara och motiverade val.
 
Upplevelsen i stunden är allt som är värt att sträva efter! Detta påstående säger oss att friluftsliv hemma runt hörnet i den egna skogen, sjön eller fjället räcker länge, länge.
 
Friluftsliv vad
Vad är eller är inte friluftsliv och vem avgör det? Detta är en enkel men grundläggande fråga för att kunna bedriva ett enkelt naturligt friluftsliv. Att avgöra vad som är friluftsliv ankommer var och en men betänk följande:
  • Kan man bedriva friluftsliv med en maskin?
  • Är vindsurfing friluftsliv?
  • Kan friluftsliv upplevas ensamt?
  • Kan man vara ekologisk när man bedriver friluftsliv och sedan lämna de tankarna kvar i skogen när man går hem?
Friluftslivet har sin utgångspunkt i var och en och dennes förutsättningar. Alla kan inte bedriva alla sorters friluftsliv! En annan utgångspunkt finns i det enkla förhållningssättet till omgivningen. En strävan bör vara att kunna röra sig i och med naturen utan att för den skull störa eller förstöra densamma. Detta innebär att man tar hänsyn till växlingar och skiftningar i naturen som t.ex. årstider, natt och dag, före, lavinfara osv.
 
Fördjupning
Friluftsaktiviteten kan vara ett mål i sig men det blir på bekostnad av det bestående minnet. Fördjupningar av olika slag ger nya dimensioner, motiverar lättare besök i naturen och ökar det bestående värdet av vistelsen i naturen.
 
Idéer att prova kan vara:
Högläsning, blomstudier, fågelstudier, diktskrivning, teckna och måla, spåra djur, smyga på djur (fåglar), musik, lek och dans, friluftsliv ensam och i grupp, hantverk, friluftsliv på snöskor och friluftsliv i ekor.
 
Ett medvetet friluftsliv leder rätt in i frågor om kvalitet i natur och kvalitet i liv. Friluftsliv har härmed blivit en riktig utgångspunkt i kampen kring natur och livsstilsfrågor. Vi ska inte bara roa oss åt livet, leka med det, inte heller blott och bart studera det. Vi ska försöka allvarligt leva det från början till slut. Låt våra liv visa de värden vi sätte högst.
 
Friluftsliv
Självvalt friluftsliv på sommaren är lustfyllt och för det mesta okomplicerat. Friluftsliv under andra årstider ställer högre krav på oss själva, våra medmänniskor och vår utrustning. Vid vistelse i naturen under längre tid eller om höst, vinter eller vår uppstår helt andra frågeställningar än de som vi är vana vid.
 
Intresset för friluftsliv har ökat lavinartat vilket är roligt i sig, men många av våra medmänniskor tar sig inte ut på egen hand utan söker sig till diverse organisationer, går på exklusiva kurser, avnjuter serverade program i dyra överlevnadsutbildningar. Denna typ av kurser våldför sig ofta inte bara på naturen utan också oss som människor då vår egen motståndskraft bryts ner och vi börjar tvivla på vår egen förmåga att överleva i naturen.
 
Grundutrustning
För vanligt friluftsliv krävs väldigt få komponenter utöver dom vi använder i vårt dagliga liv.
 
Krav på utrustningen
Ju mer friluftsvana du skaffar dig, desto mindre beroende av prylar blir du. Du lär dig att uppskatta vardagliga, enkla och allsidiga ting. Tro inte att senaste årsmodellen är bäst, den är ofta minst genomprovad. Tro inte heller allt för mycket på "utrustningsexperter",. Låt ditt eget sunda bondförnuft och naturen vara rustmästare.
 
Att sova under
Det vanligaste att sova under är tält som finns från enklaste sommartält till fjälltält för vinterbruk. De enklaste tälten är inte alltid regntäta, men kan bli det genom att en duk spänns över tältet (duken får ej ligga mot tältduken för då rinner eventuellt vatten igenom). Viktigt att tänka på vid tältköp är storleken, hur många ska sova i det, skall ni ha utrustningen i tältet och skall det gå att använda året runt.
 
Ett enklare sätt är att utnyttja en duk eller presenning som ett tillfälligt vindskydd. Detta är mycket funktionellt och lätt att bära med sig, men problem uppstår vid mycket blåst eller regn. Det mest okomplicerade sättet att tillbringa nätterna utomhus är under bar himmel. Detta går bra året runt med rätt utrustning.
 
Att sova i

 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare