Självhushållning

587

New

En ny utökad upplaga av den klassiska självhushållarbibeln! Detta är den mest övergripande bok som finns inom det stora området självhushållning och den ger en god överblick över det mesta man behöver veta inom odling, hantverk, byggande, tillvaratagande, energi och djurhållning.

Mer detaljer

Denna produkt finns inte längre i lager

300:-

Betyg:

4
23 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Självhushållning -Handbok för realister och drömmare

John Seymour

Driv upp tomater från frö, förse hushållet med ägg, pressa olja från solrosor och producera egen el. I en tid av kriser där det globala samhällets hantering av energi, ekonomi och ekologi visar sig alltmer ohållbar, ger denna bok inte bara svaret på vad du kan göra - den berättar även hur.

Den nya svenska utgåvan av denna klassiker från grundaren till den moderna självhushållningen, John Seymour, är alltjämt referensverket för den som vill leva av jorden.Välj din egen självhushållningsgrad, det du behöver veta finns här: hur du plöjer ett fält, anlägger en liten stadsodling, flätar en korg och planterar ett fruktträd. På 408 rikt illustrerade sidor ges tips och vägledning för hur du får en bra skörd, håller jorden frisk och tar tillvara på allt.

Ta steget, förverkliga drömmen och börja leva det goda livet med John Seymour!

• Inbunden
• Språk: Svenska
• Antal sidor: 408
• Utg.datum: 2014-06-16
• Upplaga: 1
• Förlag: Skörda förlag
• Översättare: Joachim Stormvall, Folke Günther, Lena Almkvist
• Originaltitel: The new complete book of Self-Sufficiency
• Dimensioner: 280 x 220 x 20 mm
• Vikt: 1887 g
• ISBN: 9789163748868

Innehåll: 

KAPITEL 1: SJÄLVHUSHÅLLNINGENS BETYDELSE
Vägen till självhushållning, människan och hennes omgivning, naturens kretslopp, årstiderna, stadsodling, kolonilotten, gården på ett tunnland, gården på fem tunnland.
 
KAPITEL 2: MAT FRÅN TRÄDGÅRDEN
Husbehovsträdgården, djupbädden, sådd och plantering, odla under glas, växtskydd, klimatet i Sverige, permakultur, odling av och illustrerad översikt av grönsaker, frukter, skötsel av fruktträd, grönsaker under året, växthuset.
 
 KAPITEL 3: MAT FRÅN DJUR
Den levande gården, kor, getter, grisar, får, fjäderfä,
kaniner, bin och honung.
 
KAPITEL 4: MAT FRÅN ÅKERN
Röja mark, dränering, bevattning, använda skogen, häckar och stängsel, arbetshästen, häst eller traktor, jordbearbetning och sådd, skörda, sädesslagen, vete, mala mjöl, havre och råg, korn, majs, ris, odla oljeväxter, odla rotfrukter, gräs och hö.
 
KAPITEL 5: MAT FRÅN DET VILDA
 
Jakt, fisk och mat från havet, örter, nötter och bär, svampar.

KAPITEL 6: I MEJERIET
Höbod och kostall, mejeriet, smör och grädde, osttillverkning.
 
KAPITEL 7: I KÖKET
Förvara mat, skörd och lagring, bakning, konservering, frysning,
inkokning och saltning, inläggning och chutney, saftning och syltning, bakverk, kött, fisk, grönsaker.
 
KAPITEL 8: BRYGGNING OCH VINFRAMTAGNING
Bryggningens grunder, kornmältning, brygga öl, vinframställning,
cider och vinäger.
 
KAPITEL 9: ENERGI OCH AVFALL
Mat för trädgården, den källseparerande toaletten, hantera avfall, spara energi, kraft från vatten, värme från solen, vindkraft, bränsle från avfall.
 
KAPITEL 10: HANTVERK OCH HANDARBETE
Verkstaden, bygga, brunnar och rörarbeten, knopar och reparbeten, korgflätning, keramik, spinna ull och bomull, färga och väva, spinna lin, hudar och läder, tegel, stenarbeten, metallarbeten, bygga hus och täcka tak, slå med lie, träarbeten, hushållsartiklar, dammar och fiskodling, den mångsidiga eldstaden.

En eloge till Joachim Stormvall m.fl. som jobbat hårt med den nya upplagan!

Youtube-recension här.

Recensioner (23)

av Rikard Fräki. den 2017-01-05
5
Text: Denna bok rekommenderas varmt till alla som funderar på att skapa ett hem för framtiden, ett hållbart liv. Eller om du redan har marken och funderar på varför inte odlingarna levererar.
En bok som man kan ha studiecirkel om, o fördjupa sig i kapitlen.
Som sagt, här får du kunskapen hur du tar vara på allt o hur tänket ska vara.
Läs först, o odla sen!
av Cindy den 2016-12-23
4
Text: En av mina absoluta favoritböcker. Mycket kunskap om många saker. Använder den ofta som uppskagsbok. Väldigt bra att den nu är anpassad efter svenska förhållanden. Jämfört med den gamla upplagan, som jag också har, tycker jag dock sämre om själva boken. Den är mycket svårare att hantera; tung och de blanka sidorna är otrevliga att bläddra i. Därför tittar jag ändå oftare i den gamla.
av JS den 2016-11-14
4
Text: En bra bok men ibland kan jag tycka att det är lite klent med info i vissa ämnen men ger oftast ett insteg, sen får man leta vidare.
av Veronica den 2016-10-23
5
Text: Jättebra bok, mycket information och bra information och idéer. Lätt att hitta informationen man är ute efter.
av Jeuce den 2016-07-31
4
Text: Otroligt heltäckande och ändå detaljerad bok som kan inspirera vem som helst till att prova något nytt. Bland de böcker om självhushållning jag sett är den klart bäst. Ändå känns det ibland som om något saknas, som om Seymour hoppar över just de punkter i instruktionerna som man undrar över.
Page: 12345

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> > >
Självhushållning

Självhushållning

En ny utökad upplaga av den klassiska självhushållarbibeln! Detta är den mest övergripande bok som finns inom det stora området självhushållning och den ger en god överblick över det mesta man behöver veta inom odling, hantverk, byggande, tillvaratagande, energi och djurhållning.