Åter nr 4/17

417

New

 • Lagning av krysspröjsat fönster.
 • Sälja ägg i liten skala, del 2.
 • Pigment & papper av svamp. 
 • Egen mjölk. 
 • Orangeriet i Hestra, del 2.  
 • Gunillas örter: Tallbarr. 
 • Sy ett skärp. 
 • Istället för citron. 
 • Vilda växter 15: Gran. 
 • Stolp- & timringsteknik 12: Vedbod av gammal ängslada. 
 • Sy nytt av gammalt: Julklappspåse & inslagspapper. 
 • Utflyttarbrev: Borrabo, del 2. 
 • 4 extra sidor med ämnesregister över Åters artiklar 1998-2017 

Mer detaljer

1467 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Lagning av krysspröjsat fönster
Fredrik Jonsson
Vi håller sedan ett par år på att reparera fönster både i ladan och på huset, och har stött på ett otal spröjs som helt håller på att ruttna bort. I ren självbevarelsedrift har vi valt att inte hålla på att karva och passa in alla spröjslister för hand, utan istället använda geringssåg till alla precisionsmoment, inklusive tappning och sänkning av spröjsen i den gamla ramen. Det är sannolikt en hel del Åter-läsare som liksom vi har hus och ekonomibyggander som behöver en del omsorg när det gäller just fönster. Då många har geringssåg och nog gärna lägger tid på annat än att sitta och karva med morakniv, tänkte vi visa hur man gör reparerar eller tillverkar krysspröjs på ett enkelt sätt.

-

Sid 6:
Sälja ägg i liten skala, del 2
Jonas Ringqvist
Det går att få en bra sidoinkomst även från en liten hönsbesättning förutsatt att man hanterar det rätt. I förra numret av Åter beskrev jag hur vi har löst själva hönshållningen för att göra arbetet rationellt, vilket är en förutsättning för att få en rimlig ersättning för sitt arbete. I del 2 beskriver jag andra saker som man också måste ha koll på för att kunna tjäna pengar på sina höns, så som ekonomi och regelverket kring försäljning.

-

Sid 8:
Pigment & papper av svamp
Liza Johansson
Man behöver inte köpa dyra och syntetiska färger och hobbymaterial för att funna ge utlopp åt sin pyssliga eller konstnärliga ådra. Faktum är att man kommer rätt långt med bara vatten och svamp. Så här kan man göra snyggt svamp papper till kort och collage och svamppigment att måla med.

-

Sid 10:
Egen mjölk
Urban Bolin
Jag heter Urban Bolin och jag är 53 år. Jag har haft kor sedan jag var 15 år och vill dela med mig lite om mina erfarenheter om mjölkning och mjölkhantering. Det här lämpar sig bäst för självhushåll eller småskalig ost- och smörtillverkning med mera.

-

Sid 12:
Krasses byggprojekt 2:
Orangeriet i Hestra, del 2
Anders Krasse
Uthyrningssommaren -17 är nu förbi på Hestra Yttre som ligger 4 km utanför den lilla byn Mårdaklev med sina 360 invånare. Inte en dag har passerat utan att jag ha tänkt på det massiva byggprojekt som jag gav mig in i en vacker söndagskväll i maj. Ett gigantiskt orangeri, nästan 80 kvadrat, som dessutom ska slingra sig runt hörnet på stallet i två väderstreck. Jag ska göra det ensam, och det ska inte kosta någonting.

-

Sid 13:
Gunillas örter 22
Tallbarr
Gunilla Kvarnström
Tallbarr används till bad, till håret och som C-vitaminkälla. Tjärved eller töre, dvs tallved mättad på kåda är ypperlig att tända i spisen med.

-

Sid 14:
Sy ett skärp
Introduktion till lädersömnad
Anne-Lie Höög
Läder är ett fantastiskt material vi använt oss av länge. Rätt skött, åldras det med värdighet utan att tappa styrka eller flexibilitet. Det är bra att klara enklare läderslöjd för att reparera eller nytillverka ting.

-

Sid 16:
Istället för citron
Petter Bergström
Smak, sötma och syra är hörnstenarna för saft, sylt, marmelad och gelé. Smak får vi från frukten och bären, men för hållbara och lagom tjocka konserver behöver vi ofta tillsätta extra sötma och syra. Här presenterar jag några hemodlade alternativ till citron och kemiska syror, hämtade ur min bok Safthushållning.

-

Sid 18:
Vilda växter 15
Gran
Mattias Norberg
Den alldeles vanliga granen som vi mest förknippar med ved och virke, har faktiskt en mängd olika användningsområden.

-

Sid 22:
Stolp- & timringsteknik 12
Vedbod av gammal ängslada
Sven-Gunnar Håkansson
Timrade ängslador som står i förfall finns fortfarande runt om i landskapet. I projekt på olika håll i landet har man försökt rädda övergivna, oanvända lador där ägarna har stått för material som nytt ersättningstimmer till stommarna samt takmaterial som rote och takplåt och projekten har stått för arbetsinsatsen. Här beskrivs hur två ängslador i min hemby i Södra Lappland flyttades och nu tjänstgör som vedbodar. De var de två sista av den typen av lador på byskogen och utan den här insatsen hade de nu varit ett med marken de stod på.

-

Sid 25:
Sy nytt av gammalt 4
Julklappspåse & inslagspapper
Maria Thörn
Vi närmar oss den där tiden på året när det går åt ohemula mängder papper. Vi köper rulle efter rulle, för att i slutändan ändå bara slita upp paketen och lägga pappret i återvinningen eller i öppna spisen. Känns det inte lite … onödigt? Jo. Framför allt när det finns alternativ.

-

Sid 26:
Utflyttarbrev:
Borrabo, del 2
Ylva Arvidsson
Familjen Arvidsson lämnade staden Göteborg våren 2011. Ylva, Johan och Siri flyttade ut till en avstyckad gård mitt ute i skogen, utan el, vatten eller avlopp. I Åter nr 2 2013 berättade vi om våra två första år på Borrabo, en resa mot 2000-talet. Det har hänt en hel del sedan dess.

-

Sid 33:
Artikelregister 1998-2017
4 extra sidor med alla Återartiklar sorterade efter ämne, med angivet tidningsnummer och sida för att snabbt hitta det man behöver.

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/17

Åter nr 4/17

Lagning av krysspröjsat fönster. Sälja ägg i liten skala, del 2. Pigment & papper av svamp.  Egen mjölk.  Orangeriet i Hestra, del 2.   Gunillas örter: Tallbarr.  Sy ett skärp.  Istället för citron.  Vilda växter 15: Gran.  Stolp- & timringsteknik 12: Vedbod av gammal ängslada.  Sy nytt av gammalt: Julklappspåse & inslagspapper.  Utflyttarbrev: Borrabo, del 2.  4 extra sidor med ämnesregister över Åters artiklar 1998-2017