Åter nr 3/17

317

New

  • Sälja ägg i liten skala. 
  • Utflyttarbrev: BörjeMånsgården. 
  • Orangeriet i Hestra, del 1. 
  • Flytta bin till topplistkupa. 
  • Getskötselns ekonomi. 
  • Sy en barndress av ett linne. 
  • Utflyttarbrev: Vi på Marielunds gård. 
  • Båthus i stolpteknik. 
  • Gunillas örter: Vitmossa. 
  • Självhushållning i fritidshuset: Lövudden -8 år senare. 

Mer detaljer

1552 i lager

30:-

Betyg:

5
1 recension

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Inkomster från gården: 
Sälja ägg i liten skala, del 1
Jonas Ringqvist
Att ha hönor är kul och tacksamt. En hönsflock på några hönor förser lätt en familj med alla ägg som den behöver. Med lite fler hönor finns också möjligheten att sälja ägg. Det finns en enorm efterfrågan på ägg från hönsbesättningar som haft ett mer naturligt liv. De flesta ägg, även ekoäggen, idag produceras i stora anläggningar med tiotusentals höns så behövs det en motvikt. Det behövs fler som håller ägg i en rimligare skala. Skall vi börja bygga en ny ägg­produktion underifrån så räknas varje ägg, från hobbybesättningen till de som skaffar sig en bra sidoinkomst med ett par hundra hönor.

-

Sid 6:
Utflyttarbrev:
BörjeMånsgården och inställningen till livet
Anna Ornelid
Vad är målet med att leva självförsörjande? Eller rättare sagt, varför lever vi som vi gör? Varför ägnar vi ibland orimligt stor andel av vår tid på saker som ”inte lönar sig”? Varför väljer vi att slita med ogräs så långt ögat når, varför går vi upp en halvtimme tidigare för att i råkalla december­morgnar gå ut och ta hand om djuren innan vi åker till jobbet? Så här ser livet ut för oss på BörjeMånsgården.

-

Sid 8:
Krasses byggprojekt
Orangeriet i Hestra, del 1
Anders Krasse
Ibland läser vi att ett slott eller en större gård renoverar ett orangeri för typ 8 miljoner. För oss flesta är ett orangeri något väldigt exklusivt, en lyx som endast de besuttna och välbärgade kan unna sig. I denna lilla artikelserie får vi följa Anders Krasse när han ska bevisa motsatsen. Det kommer att handla om en cirka 80 kvadratmeter stor glasad byggnad med halva ytan i söderläge och andra halvan i västerläge. Det blir isolerglas, golvvärme, kullersten och tropiska växter i fet, frodig och frostfri matjord. Ett spektakulärt bygge med två femuddiga hörnor och en relaxsoffa av tolvhundra kilo granit. Och som vanligt när det gäller Anders så ska det inte kosta någonting.

-

Sid 10:
Naturlig biodling: 
Flytta bin från ramkupa till topplistkupa
Text: Patrick Sellman Foto: Anna Lindahl
I Åter 4/14 berättade jag om hur man håller bin i en horisontell topplistkupa. Metoden kräver inte mycket utrustning och i Åter 1/15 visade jag hur man bygger sin egen bikupa. Vilket nu många gjort och jag har fått en hel del frågor om hur man får in sina bin i topplist­kupan. Börjar man med en svärm eller paketbin är det enkelt, men vill man flytta över bina från sin befinliga traditionella ramkupa är det lite mer pyssel. Så här kan man göra.

-

Sid 12:
Getkunskap för tvåbenta, del 10
Getskötselns ekonomi
Christina Liljerås
En annan betydelse av ordet ekonomi är resurshushållning och innefattar mer än pengar, det är bl a tid, mark, mjölk, kött och näringsämnen. Den tionde och sista delen i Åters serie om getter handlar om ekonomi.

-

Sid 17:
Sy nytt av gammalt, del 2
Barndress av ett linne
Maria Thörn
Vad gör man med ett linne som inte längre passar någon i familjen? Man kan slänga det, men hellre då skänka det till någon annan. Ibland finns det fläckar eller hål och då kan man klippa det i bitar och använda som tvättlappar eller städtrasor. Eller så syr man ett nytt plagg av det gamla.

-

Sid 18:
Utflyttarbrev:
Vi på Marielunds gård
Johanna Sareklint
Vägra-vardagsekorrhjul-familjer, självhushållare, vanliga Svenssons med drömmar om ett grönare, enklare liv nära naturen, eller moderna gröna vågare? Jag vet inte vad, eller om vi överhuvudtaget ska kalla oss något speciellt. Vi är åtta olika familjer bestående av alltifrån lönearbetare, barnfamiljer, bilägare, elcyklister, hantverkare, egna företagare, akademiker m.m. Gemensamt är intresset för djur, odling, natur, hantverk och kulturhistoria samt att vi alla bor på en och samma gård. Husen vi hyr hör till herrgården Marielunds gård väster om Karlskrona och är gamla arbetarbostäder med dryga hundra år på nacken. Vår åldersstigna hyresvärd och tillika en av gårdens ägare, har valt sina hyresgäster efter de intressen som ligger honom varmt om hjärtat. Natur och kulturhistoria.

-

Sid 22:
Enkla byggnader i stolp- & timringsteknik, del 11
Båthus i stolpteknik
Sven-Gunnar Håkansson
Ingegerd och Anders Danielsson i Avasjö, Åsele kommun, hade ett fallfärdigt båthus nere vid båthussamfälligheten vid Avasjön som har gett byn sitt namn. De rev detta båthus och ville bygga ett nytt på den plats där det gamla stått. Jag ombads att hålla en tvådagars kurs sommaren 2015 för de fastboende i byn samt ett antal fritidsboende. Byn lever upp under sommaren från att ha två fastboende vintertid till att ha ett betydligt större invånarantal sommartid. Ända upp till sjuttio personer har deltagit på sommarfesterna i bystugan. Det tyder på stort engagemang för byn bland de som har anknytning till den men bor på annat håll.

-

Sid 25:
Gunillas örter
Vitmossa
Gunilla Kvarnström Jag vill gärna berätta om vitmossa Spághnum spp. Eftersom jag lever i en tid då vi har papper och bomull så har jag inte någon direkt erfarenhet av att använda den. Men vitmossan har varit mycket använd och nyttig i äldre tider.

-

Sid 26:
Självhushållning & vardagsekologi i fritidshuset, del 5: 
Lövudden -Åtta år senare
Jan Berge
För åtta år sedan köpte vår familj ett fritidshus. Avsikten var aldrig att flytta dit permanent utan att bo där i perioder och då experimentera med självhushållning med enkla medel. Så här har det gått hittills.

Recensioner (1)

av Dennis Bengtsson den 2017-08-10
5
Text: Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
Page: 1

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 3/17

Åter nr 3/17

Sälja ägg i liten skala.  Utflyttarbrev: BörjeMånsgården.  Orangeriet i Hestra, del 1.  Flytta bin till topplistkupa.  Getskötselns ekonomi.  Sy en barndress av ett linne.  Utflyttarbrev: Vi på Marielunds gård.  Båthus i stolpteknik.  Gunillas örter: Vitmossa.  Självhushållning i fritidshuset: Lövudden -8 år senare.