Åter nr 2/17

217

New

  • Restaurering av jordkällare med valvtak. 
  • Naturfärga garn & tyg. 
  • Getter 8: Bockar. 
  • Tova & spinna hundull.
  • Veganmat för självhushållare. 
  • Fiskodling: Karp till husbehov. 
  • Gästhus i stolpteknik. 
  • Halverad elräkning. 
  • Utflyttarbrev: Bräcksta. 
  • Gunillas örter: Stensöta.

Mer detaljer

1484 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3
Restaurering av jordkällare med valvtak
Joakim Lilja
En mycket intressant restaurering av en jordkällare gjordes på Ambjörntorp i Gudhem. Vi hade letat efter ett lämpligt objekt att restaurera för en kurs och hittade en riktigt dålig jordkällare hemma hos Petter och Camilla. Valvet hade stora skador och hela fronten var rasad. Eftersom det slumpade sig så att det blev hemma hos redaktören för tidningen Åter så tyckte jag att det vore kul att skriva lite om det. Men först lite om själva konstruktionen.

-

Sid 6
Naturfärga garn & tyg
Lina Sofia Lundin
Garn och tyg kan få vackra och levande färger från vilda och odlade växter, liksom mat och hushållsavfall. Med rätt metod och lite tålamod kan man få en bra hållbarhet på färgen även utan betning med otäcka kemikalier.

-

Sid 8
Getkunskap för tvåbenta, del 9:
Bockar
Christina Liljerås
Den småländske man som får höra att han är en redig bock lär inte uppskatta komplimangen. Bockar, liksom många andra av lantbrukets handjur, dras med ett oförtjänt dåligt rykte. Dags att börja ge bockarna det goda renommé de faktiskt förtjänar! Den nionde delen i Åters serie om getter handlar om bockar.

-

Sid 11
Tova & spinna hundull
Maria Eriksson
Ull från olika djur är ett mångsidigt natur­material som vi kan använda till mycket i ett hushåll. Jag har främst an⁠vänt mig av ull från får till kläder, hat⁠tar, skor och leksaker, både kardad ull till tovning och spunnen ull till stick⁠ning och virkning. Nu har turen kommit till att prova att arbeta med un⁠derull från hund.

-

Sid 14
Veganmat för självhushållare
Hanna Bergström
Det finns en stereotyp, men inte helt ogrundad, bild av veganen som lever på importerade sojaprodukter och exotiska frukter och nötter medan självhushållaren sliter med sina djur och frossar i kött. I själva verket kan de två livsstilarna utgöra en utmärkt kombo, där veganen lär sig odla sin egen mat och självhushållaren kommer undan med färre djur, utan att behöva köpa kött- eller mjölkprodukter utifrån. Här är några tips på hur man får i sig det man behöver genom hemodlade vegetabiliska råvaror såväl som spännande veganska rätter att utöka din repertoar med.

-

Sid 16
Fiskodling:
Karp till husbehov
Antal Horvath
Vi är inte vana att äta karp i Sverige, vilket är synd, då det är en tacksam fisk att odla. Till skillnad från den oftare odlade regnbågslaxen kan karpen själv föröka sig i odlingar och är bättre på att hitta sin föda, som bl a består av växter. Karpen är tålig, snabbväxande och trivs i småvatten och dammar vilket gör den till en passande fisk att odla för husbehov.

-

Sid 20
Enkla byggnader i stolp- & timringsteknik, del 10
Gästhus i stolpteknik
Sven-Gunnar Håkansson
Vi får här följa byggnation av ett gästhus med våtutrymme samt bastu. När man bygger ut en liten sommarstuga som här var fallet så prioriterar man kanske inte extra sovrum för gäster och rejäla våtutrymmen. På en vecka kan man resa en stolpstomme av den här storleken med hjälp av någon byggkunnig. Sedan kan husägarna i egen takt spika ytterpanel, lägga taktäckningen av tegel eller plåt samt inreda huset.

-

Sid 24
Om resan mot
Halverad elräkning
Jan Lönn
Det jag lärt mig av mina försök att minska elräkningen är att det inte bara är en väg som leder mot målet utan flera. Det är vägarna mot solcellerna, den vattenmantlade braskaminen, ackumulatortanken och avstickare mot tidur och elpatroner och el-byråkraternas snåriga stigar mot förlustersättning, el-certifikat och ursprungsgaranti.

-

Sid 27:
Utflyttarbrev:
Bräcksta
Emelie Högberg
För sju år sedan hittade vi vårt paradis. Tidigare boenden hade mest varit håll­platser på väg till någonstans, var visste vi inte riktigt. Vad vi visste var i alla fall att vi skulle bo på landet, i ett äldre hus och gärna med någon möjlighet till att kunna ha djur. Till slut hittade vi alltså hem. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess, både gård och invånare har förändrats och kommer att fortsätta förändras. Men det vi har hittat under de här åren - känslan för ett ställe, intresset för odling, djur och natur - är något konstant och som jag är övertygad om inte kommer att rubbas. Just nu försöker jag komma underfund med hur man bäst kombinerar självhushållning och lönearbete, om man kan hitta en balans däremellan och hur mycket man kan lägga i vardera vågskål för att jämvikt ska nås.

-

Sid 30
Gunillas örter
Stensöta
Gunilla Kvarnström
Stensöta (Polypódium vulgare) är nordens lakritsrot, medicinalväxt för människor och djur, men kanske främst använd som godis.

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 2/17

Åter nr 2/17

Restaurering av jordkällare med valvtak.  Naturfärga garn & tyg.  Getter 8: Bockar.  Tova & spinna hundull. Veganmat för självhushållare.  Fiskodling: Karp till husbehov.  Gästhus i stolpteknik.  Halverad elräkning.  Utflyttarbrev: Bräcksta.  Gunillas örter: Stensöta.