Åter nr 1/16

116

New

  • Stolp- & timringsteknik 5: Renovering av båthus. 
  • Jakt del 21: Duvjakt. 
  • Sol-el. 
  • Solvärme. 
  • Växthus med höns: Glädjehuset. 
  • Getter del 4: Getslakt och tillvaratatande.
  • Nya saker av gammalt papper. 
  • Vinterfisken & dess rom: Tillaga lake, gädda, hornsimpa och nors. 
  • Utflyttarbrev: Skälstorp 201. 
  • Gunillas örter: Hjälp vid magsjuka

Mer detaljer

1111 i lager

30:-

Betyg:

5
1 recension

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Enkla byggnader i stolp- och timringsteknik, del 5:
Renoveringen av Båthuset i Lomsjö
Sven-Gunnar Håkansson
På den gård där jag växte upp i Södra Lappland finns ett gammalt båthus med plats för fyra båtar. Den äldsta delen består av en timmerstomme som byggts på med en takkonstruktion och tillbyggnad av en regelstomme på ett syllvarv av timmer. Renoveringen omfattade tillbyggnaden vars syllvarv mer eller mindre försvunnit ned i marken. Tre stolpar höll nätt och jämt taket uppe och det var bara en tidsfråga innan de vikt sig och hela takkonstruktionen lagt sig mot marken och båthuset hade varit omöjligt att rädda.

-

Sid 6:
Jakt, del 21:
Duvjakt
Leif Häggström
“Först sätter man upp lägret. Sedan sätter man ut bulvanerna. De där fuskmodellerna av duvor som man har för att locka dit duvor så man kan skjuta dem. Sedan väntar man. Tills det kommer en duva. Sedan siktar man och skjuter duvan. Sedan släpper man hunden så den kan hämta duvan. Sedan väntar man ännu längre tills det kommer en till duva och så fortsätter man så. Sedan hänger man fast duvorna i ryggsäcken. Och plockar ner lägret och stoppar in allt i bilen och åker hem. “
  Så beskrev min 9-åriga son hur duvjakt går till. Man kan jaga duva på flera sätt. Mina första duvor har jag skjutit mest av en slump, men sensommaren 2015 bestämde jag mig för att jaga duva lite mer systematiskt. Jag läste på och provade. Denna artikel är en sammanfattning av mina erfarenheter såhär långt.

-

Sid 8:
Sol-el
Dan-Eric Archer
Att bli självförsörjande på el är nog lockande för många Återläsare, men samtidigt en stor investering att göra. Här går jag igenom hur det fungerar att producera sin egen el med solceller och vad det innebär ekonomiskt.

-

Sid 12:
Solvärme
Henrik Granström
Solen är en billig och långsiktigt hållbar energikälla. Oavsett vilket värmesystem man har kan det vara intressant med solfångare. För dem som värmer hus och varmvatten med köpt energi som t ex el, olja eller pellets finns det pengar att spara. För dem med egen eller billig ved är solfångare attraktiva framför allt för att man slipper elda under en stor del av året. Genom att bygga sitt eget solvärme­system kan man komma undan relativt billigt. Räkna med någonstans mellan 10 000 och 30 000 beroende på geografiska förutsättningar, befintligt värmesystem och aktuellt värmebehov. Syftet med artikeln är att ge läsaren en inblick i hur ett solvärmesystem är uppbyggt.

-

Sid 16:
Växthus med höns:
Glädjehuset
Johnna Gilljam
Jag tänkte berätta lite kort om vår resa med Glädjehuset som är ett kretsloppshus av typen växthus-hönshus combo. Min introduktion till att ha höns i växthus kommer från när min svärfar köpte sig en polytunnel och flyttade in sina höns i den. Det tog några år innan jag var övertygad om att det var något jag själv ville prova på. Jag ställde ofta frågor och var ytterst tveksam “Ja, men på vintern då”? 

-

Sid 18:
Getkunskap för tvåbenta, del 4:

Getslakt och tillvaratagande
Christina Liljerås
I Husdjurslära för de lägre lantbruks­läroverken, 1926, går att läsa: “Geten har störst betydelse som mjölkdjur, men även dess kött (särskilt efter unga djur), hud och ragg äro värdefulla produkter”.
Mjölken och raggen har vi redan kunnat läsa om i tidigare nummer av Åter, men nu tar vi oss an köttet (och huden i viss mån). Det sägs att ungefär 75% av människorna på jorden är vana vid att äta getkött, så rent globalt sett är vi i gott sällskap. Här kommer den fjärde delen i Åters serie om getter.

-

Sid 22:
Nya saker av gammalt papper
Maria Eriksson
Vi omger oss av många olika sorters papper i vår vardag. Det kan vara räkningar, tidningar, påsar, kartonger eller toarullar. En del papper kanske hamnar i återvinningen, annat slängs eller eldas upp. För den som vill kan gammalt papper med några enkla handgrepp förvandlas till nya och användbara saker. Att göra eget papper, skålar, fat, smycken, odlingskrukor eller skulpturer är både roligt och ger fantasin fritt spelrum.

-

Sid 24:
Ta vara på "skräpfisken", del 2:
Vinterfisken & dess rom: Tillaga lake, hornsimpa, gädda och nors
Anita Storm
Rom är nordens superfood under vinterhalvåret. Under vintern kan man ta tillvara härlig rom från flera olika fiskar. Hornsimpans rom kan ha många olika färger, medan lakens rom har mycket små romkorn. Om du får en fisk som har massor med rom när du rensar den, vet du då hur du ska bära dig åt för att ta tillvara den? I denna artikel är fokus fisk som man får under vintern och vårvintern vars rom man kan ta till vara.

-

Sid 28:
Utflyttarbrev:
Skälstorp 201
Nils Anker-Kofoed
Intresset för självhushållning och det slitsamma ljuva livet på landet drog igång på allvar när jag, Nils, blev av med jobbet under finanskrisens bistra vinter 2009. Utsikterna att få nytt jobb som nybakad linjemontör såg mörka ut. Chocken över att helt oväntat blivit av med jobbet fyllde mitt då 24-åriga jag med en massa existentiella frågor: Hur ser världen ut, varför kraschade ekonomin? Vad kan jag göra för att öka min vardagliga resilliens? Svaret var enkelt: Öka självförsörjningsgraden så mycket det går.

-

Sid 30:
Gunillas örter:
Hjälp vid magsjuka 
Gunilla Kvarnström
Här följer några tips som kan vara till hjälp när magsjukan börjar härja: Vitpeppar, blåbär och blodrot.

Recensioner (1)

av Kanin den 2016-05-23
5
Text: Toppenbra!
Page: 1

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 1/16

Åter nr 1/16

Stolp- & timringsteknik 5: Renovering av båthus.  Jakt del 21: Duvjakt.  Sol-el.  Solvärme.  Växthus med höns: Glädjehuset.  Getter del 4: Getslakt och tillvaratatande. Nya saker av gammalt papper.  Vinterfisken & dess rom: Tillaga lake, gädda, hornsimpa och nors.  Utflyttarbrev: Skälstorp 201.  Gunillas örter: Hjälp vid magsjuka