Åter nr 4/16

416

New

  • Läsarbrev: Vår första egna fäbodsommar.
  • Vilda växter, del 14: Älggräs.
  • Odla fleråriga grönsaker.
  • Getter, del 7: Bakterie- & virussjukdomar.
  • Använda egna örter: Smakerna i min trädgård.
  • Sy en mössa.
  • Stöpa talgdankar.
  • Stolp- & timringsteknik, 7: Vindskydd i stolpteknik.
  • Gunillas örter: Julens kryddor.
  • Utflyttarbrev: Backgårds/Löke, del 7

Mer detaljer

1375 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3: 
Läsarbrev: 
Vår första egna fäbodsommar
Linda Wiklund
Förr var det vanligt att man under sommaren flyttade med djuren upp till en fäbod eftersom betet i byn inte räckte till. Då vi själva inte har tillräckligt med mark hemma har vi låtit våra får beta på fäboden under flera år och i somras provade vi att bo där hela familjen. Jag hade inbillat mig att det skulle bli en lugn sommar med mycket slötid men så blev det inte alls. Men härligt det blev det. 

-

Sid 6
Vilda växter, del 14:
Älggräs
Mattias Norberg
Te på älgräs är febernedsättande, smärtstillande och bakteriedödande -och smakar som tuggummit Jenka.

-

Sid 8:
Odla fleråriga grönsaker
Annevi Sjöberg & Philipp Weiss
Det är en varm och gyllengul september­dag och vi har precis skördat och konserverat tillräckligt med fler­åriga grönsaker för att klara vinter­behovet av gröna bladgrönsaker för i år. Vi kan ännu skörda färska blad av vårsköna, svartrot, spansk körvel, lungrot och strandkål och mycket annat men det känns ändå bra att lagra en del av dessa gröna vitamin- och mineral­bomber inför vinterns snövita dagar.

-

Sid 12: 
Getkunskap för tvåbenta, del 7
Bakterie- & virussjukdomar
Christina Liljerås
Dina getter är förhoppningsvis pigga och friska, och din målsättning är att de ska fortsätta vara det. För att det ska bli som du tänkt bör du känna till vad som kan hända, och hur du så långt det är möjligt kan skydda dina getter från smitta. Kunskap är makt, och i det här fallet kan kunskap även vara liv och hälsa för dina getter. Del 7 i Åters get­serie handlar om några av de bakterie- och virussjukdomar som kan drabba getter.

-

Sid 16:
Använda egna örter:
Smakerna i min trädgård
Erica Wheeler
Jag önskar att ni kunde känna dofterna i mitt kök! Att ni fick skruva upp locket från en burk som trängs på hyllan och hänföras av den ljuvliga aromen och färgen. Under sommaren 2016 anlade jag ett “smakernas land” och har nu fått uppleva känslan att ha varit med från början i odlingen, i insamlandet och förädlingen, att se på strukturen att jag har skapat detta. Det känns fantastiskt att det är min hand och min kraft som gett mig sådan möjlighet att variera min mat.

-

Sid 19:
Sy nytt av gammalt, del 1
Sy en mössa
Maria Thörn
Den kalla årstiden är här och mössor är något man behöver flera av, i synnerhet om man har barn. Hur många gånger har vi inte varit på väg ut genom dörren, fullt påklädda utöver att vi inte hittar mössan? I år ska jag råda bot på det problemet genom att sy ett gäng mössor av återbrukade tyger så att det alltid finns ett litet förråd att ta av.

-

Sid 20:
Stöpa talgdankar
AnnJessica Ericsson
Att stöpa talgdankar är årets hantverks-höjdpunkt! Har man egna djur är det dessutom ett bra sätt att ta tillvara talgen efter höstslakten. På köpet får man vackra hemstöpta ljus att ge bort i julklapp eller lysa upp julbordet med.

-

Sid 22:
Enkla byggnader i stolp- och timringsteknik, del 8:
Vindskydd i stolpteknik
Sven-Gunnar Håkansson
Skärmskydd, vindskydd, gapakoja, slogbod, busta – denna typ av enkla byggnader för slåtterfolk på avlägsna myrar eller ra⁠ningar längs vattendragen samt vid jakt och fisketurer i avlägsna ödemarker, har i alla tider skyddat mot väder och vind. I många fall bestod dessa skydd av en lutande risskärm, som uppfördes för tillfället. På platser där man återkom mer regelbundet uppförde man bättre skydd. Nu för tiden uppförs denna typ av mer utvecklade skydd vid landets olika vandringsleder och här i Lomsjö fiskevårdsområde har vi byggt 18 stycken av den modell som beskrivs i nedanstående text. Jag har även byggt ett antal skärmskydd hemma på tomten hos barn och vänner där de används som grillskydd för att kunna vara ute oberoende av hur vädret är.

-

Sid 25: 
Gunillas örter:
Julens kryddor
Gunilla Kvarnström
Denna gång handlar det om kanel, kryddnejlika, anis, fänkål och kummin.

-

Sid 26:
Utflyttarbrev 
Backgårds / Löke, del 7
Maria & Samuel Bergström
Sex år har gått sedan vårt första utflyttar­brev i Åter. På den tiden var vår lilla familj på jakt efter ett eget ställe där vi kunde börja bygga på det liv vi önskade oss. Vi fann gården Backgårds strax utanför Ljusdal, vilken kom att bli platsen där vår artikelserie i Åter de följande åren kom att utspela sig. Sedan dess har mycket hänt. Vi har flyttat igen och en tredje son har anslutit till vår numer rätt stora familj. Vi har renoverat, odlat, experimenterat, lönearbetat rätt lite för det mesta, lönearbetat mer ibland, och lärt oss massor – ibland den hårda vägen. Som exempelvis att en gård utan mark och uthus i längden kommer till korta för självhushållarfamiljen, hur trivsamt och vackert boningshuset än är.

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/16

Åter nr 4/16

Läsarbrev: Vår första egna fäbodsommar. Vilda växter, del 14: Älggräs. Odla fleråriga grönsaker. Getter, del 7: Bakterie- & virussjukdomar. Använda egna örter: Smakerna i min trädgård. Sy en mössa. Stöpa talgdankar. Stolp- & timringsteknik, 7: Vindskydd i stolpteknik. Gunillas örter: Julens kryddor. Utflyttarbrev: Backgårds/Löke, del 7