Åter nr 2/16

216

New

 • Att flytta en timmerstomme.
 • Utflyttarbrev: Bonstorp. 
 • Stadsodling. 
 • Solvärme del 2: Bygga solfångare. 
 • Frysa ägg. 
 • Mina fem steg till landet. 
 • Enkelt friluftsliv. 
 • Fiskfärs och fiskkorv. 
 • Getter del 5: Friskvård & skötsel. 
 • Stolp- & timringsteknik del 6: Bygga källarsvale. 
 • Arbeta hemma med barn. 
 • Sy din egen vetekudde. 
 • Gunillas örter: Timjan, salvia & lavendel

Mer detaljer

1140 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Lisas stuga i Sion:
Att flytta en timmerstomme
Lisa Lund
En timmerstomme flyttades och ett sädes­magasin blev ett vinterbonat litet hus. Jag tänkte att jag skulle berätta lite mer om det.

-

Sid 5:
Utflyttarbrev: 
Bonstorp

Anna Lagerstål
Måste man kategorisera sig som självhushållare eller prepper, kan man inte få vara framtidsrevolutionär? Det är nu fem år sedan klivet ut i osäkerheten gjordes och fortfarande finns det många saker som vi inte gör, som vi tror vi skulle vilja göra. Vi har lärt oss tänka nytt och fritt om vad vi vill uppnå. Det har blivit många projekt startade under årens lopp, en del fortsätter vi med, en del blir inte ens färdigställda.

-

Sid 8:
Självförsörjning i staden:
Stadsodling
Karin Jansson
På sistone har det talats mycket om stadsodling här i Sverige, men vi har fortfarande en bra bit kvar tills vi kan komma upp i den höga produktion som finns i städer i vissa andra delar av världen. Jag vill här dela med mig av tips och erfarenheter jag fått under resor som skribent och från min egen stadodling i Lund. 

-

Sid 12:
Solvärme, del 2:
Bygga solfångare
Henrik Granström
När man bestämt sig för att skaffa solvärme har man två stora teknikval att göra. Dels hur man ska få över solvärme­energin till radiatorkrets och tappvarmvatten, dels vilken typ av solfångare man vill ha. Detta behandlades kort i min artikel i Åter nr 1/16. Valet av solfångare står i stort sett mellan vakuumsolfångare och plana solfångare. Väljer man då plana solfångare finns möjligheten att hålla nere kostnaden genom att bygga egna. I denna artikel beskrivs ett sätt att göra detta.

-

Sid 14:
Självförsörjande även under vinterns värp-uppehåll:
Frysa ägg
AJ Ericsson
Under de senaste åren har vi inte behövt köpa ett enda ägg i vår familj. Istället passar vi på att frysa in ägg under våren och sommaren, som vi kan använda sedan under vintern när våra Ölandshöns tar en välförtjänt värppaus. Här beskriver vi hur vi fryser äggen och hur vi sedan gör när vi använder dem.

-

Mina fem steg till landet
David Jonstad
Det är nu tio år sedan jag som ung journalist började nysta i de stora samhälls­frågorna. Det började med klimat­- förändringarna och fortsatte med andra ekologiska­­ kriser, oljeberoendet, vårt sköra finanssystem och så vidare. Sakta men säkert kom jag till slutsatsen att svaren på hur vi ska hantera allt detta inte står att finna i marknaden, men i marken. Och så började jag ta mina första steg bort från betongen, mot landsbygden, mot jorden.

-

Sid 18:
Kom igång med enkelt friluftsliv
Jonas Sjöblom
Är det någon fritids- och semesteraktivitet som är extra lämpad för självhushållare är det nog friluftsliv. Att leva enkelt, vistas i naturen och att i lugn och ro ordna med mat och boplats borde tilltala de flesta Återläsare. Tyvärr är det många i vårt vackra land (med allemansrätt) som inte riktigt upptäckt denna fantastiska möjlighet till både vila och äventyr. Jag vill här ge lite tips till den som vill komma igång och prova friluftsliv på ett enkelt och naturligt sätt.

-

Sid 20:
Ta vara på "skräpfisken", del 3:
Fiskfärs och fiskkorv
Anita Storm
Köttkvarnen (eller stavmixern) är ett underskattat redskap i fisksammanhang, det finns många goda rätter som bygger på malt fiskkött. Fiskfärs är också ett bra sätt att använda ”smartfisk”, dvs mörtfiskar och andra outnyttjade fiskarter med mycket ben, som t ex gädda-

Sid 22:
Getkunskap för tvåbenta, del 5:
Friskvård & skötsel
Christina Liljerås
Getter är mycket av allt, och de låter dig veta vad de vill och anser, tydligare än vad många andra djur gör. Och eftersom det ligger i deras natur, så kommer du att märka (om du inte redan har gjort det) att när du har gjort något galet med dina getter, då är det riktigt, riktigt illa. Men när du tar väl hand om dem och gör rätt, kommer du att bli rikligt belönad! Del 5 i Åters serie om getter handlar om hur du kan tänka kring dina getters friskvård, och praktiska tips om deras skötsel.

-

Sid 26:
Enkla byggnader i stolp- och timringsteknik, del 6:
Källarsvale
Sven-Gunnar Håkansson
En “svale“ till jordkällaren är väldigt bra att ha. Dels för att snö inte ska samlas framför den ofta nedsänkta jordkällardörren, dels för att hålla värme och kyla borta från källaren när det blåser och när man går ut och in i källaren. Vissa källare har byggts utan svale och på andra har den rasat ihop. Så här kan man bygga en ny.

-

Sid 28:
13 tips till föräldrar:
Arbeta hemma med barn
Maria Thörn
Frihet, självhushållande och egenföretagande. När man förverkligar sina drömmar för att leva så som man mår bäst av, vill man förstås ge sina barn samma sak. Långa dagar på förskolan med tidiga morgnar och trötta barn, eller sena eftermiddagar på fritids för skolbarnen, känns för många inte som en pusselbit som passar in i ett liv där man själv har friheten att styra över sina dagar. Men går det att kombinera barn och företagande för att minska på timmarna på förskolan (eller ha barnen hemma på heltid)? Visst gör det det. Jag tänker dela med mig av mina bästa tips, både de jag själv provat och de jag fått från andra familjer.

-

Sid 30:
Gunillas örter:
Timjan, salvia och lavendel
Gunilla Kvarnström
Det finns en hel del örter som kan användas på fler sätt än man vanligen gör. Tre av dem är fleråriga trädgårdsväxter, timjan, salvia och lavendel. De passar bra som plantor att ha i trädgården eller i krukor på balkongen. Där jag bor, i växtzon 5, övervintrar de ibland och ibland fryser de bort, då planterar jag nya. Backimjan är mest motståndskraftig.

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 2/16

Åter nr 2/16

Att flytta en timmerstomme. Utflyttarbrev: Bonstorp.  Stadsodling.  Solvärme del 2: Bygga solfångare.  Frysa ägg.  Mina fem steg till landet.  Enkelt friluftsliv.  Fiskfärs och fiskkorv.  Getter del 5: Friskvård & skötsel.  Stolp- & timringsteknik del 6: Bygga källarsvale.  Arbeta hemma med barn.  Sy din egen vetekudde.  Gunillas örter: Timjan, salvia & lavendel