Åter nr 4/15

415

New

Stolp- & timringsteknik del 4:  Utbyggnad med snedtak. Jakt del 20: Den småländska rävfällan. Fermenteringsfestivalen. Kombucha. Tempeh. Mies & Ericas nybörjarbrev del 9. Tillaga mört, id & braxen. Getter del 3: Ett mångsidigt nyttodjur. Riktiga raggsockor. Sticka och virka dina egna kläder. Självhushållningsfestival i Skärstad. Gunillas örter: Honung, kålrot & vitlök. 

Mer detaljer

254 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Enkla byggnader i stolp- och timringsteknik, del 4:
Utbyggnad med snedtak
Sven-Gunnar Håkansson
Utrymme under tak kan man inte få för mycket av på en aktiv gård och en utbyggnad med snedtak är en förhållandevis enkelt sätt att öka på ytan. Jag använder här stolpteknik som ger ett mer robust och stabilt intryck än ett vanligt lösvirkesskjul, samtidigt som det kräver mindre arbete och virke än vid traditionell timring.

-

Sid 6:
Jakt, del 20:
Den småländska rävfällan
Leif Häggström
Den gångna sommaren lade vi om vårt ladugårdstak. Vi lade plåt som vi fick väl förpackat från fabriken. När taket låg på plats fanns det stora mängder förpackningsmaterial kvar, det mesta 3” eller 4” reglar. Reglarna kändes inte tillräckligt fräscha att använda till någon konstruktion i någon av våra byggnader. Istället valde jag att bygga ytterligare en rävfälla. Denna gång den klassiska småländska rävfällan, som har beteckning L058 i Naturvårdsverkets förteckning över godkända fällor.

-

Sid 8:
Fermenteringsfestivalen
Text: Marita Pahlén Foto: Staffan Arvegård/N
Den 4 september hölls Sveriges första fermenteringsfestival någonsin i Ud⁠debo i Västergötland. Levande Kultur var namnet på festivalen tillägnad de bakterier och svampar som förädlar och bevarar mat. Surdegsbröd, miso, tempeh, vinäger, surkål var några av de produkter besökarna fick lära sig att tillverka och dagen avslutades med en storslagen buffé med fermenterade maträtter.

-

Sid 9:
Kombucha
Karlien de Temmerman
Kombucha är en asiatisk fermenterad te­dryck. I västvärlden har kombucha fått en helig livselexir-status. Man tilldelar den en hel rad mirakulösa hälsofördelar som evig ungdom, anticancer, anticandida, mental skärpa, och varför inte, rentav lycka. Det skadar inte att ta kombucha-myten, som påminner väldigt mycket om sprängticka-myten, med en stor nypa salt. Gott är det i alla fall, och lätt att göra.

-

Sid 11:
Tempeh
Stina Pernholm & Karlien de Temmerman
Tempeh är ett fascinerande livsmedel. Det kan beskrivas som en kaka av sojabönor som hålls ihop av ett svamp­mycel. När mögelsvampen (Rhizopus oligosporus eller Rhizopus oryzae) växer förändras bönornas smak, konsistens och näringstillgänglighet. Resultatet blir gott, nyttigt och otroligt användbart.

-

Sid 12:
Mies & Ericas nybörjarbrev nr 9
I Åter 1/14 påbörjade Erica Wheeler och Mie Felth, som inte träffats, en brevväxling för att utbyta erfarenheter och tankar runt sina nyligen påbörjade liv som självhushållare. Här är deras nionde brev till varandra.

-

Sid 14:
Tavara på "skräpfisken", del 1:
Tillaga mört, id & braxen
Anita Storm
Hur många har ätit fiskar som mört, braxen eller id? Inte många skulle jag tro. Här ska jag försöka ge en bild av hur ni kan använda dem i er matlagning och få till stånd bra mat. Mörten är mild i smaken och passar bra till både inläggningar, rökning och gravning. Stora braxnar och idar är feta fina fiskar att göra i ugn eller röka.

-

Sid 16:
Getkunskap för tvåbenta, del 3:
Ett mångsidigt nyttodjur
Christina Liljerås
Getter är bra att ha till mycket! I det gamla självhushållande bondesamhället, där getterna var mycket fler än vad de är idag, fick alla djur komma till maximal nytta. Även om geten i första hand var till för att ge mjölk, fick hon också komma till användning på många andra sätt, både som levande och sedan som död. Den här artikeln, den tredje i Åters serie, handlar om en del av den nytta och glädje du och din omgivning kan ha av getter.

-

Sid 19:
Riktiga raggsockor
AJ Ericsson
Alla har hört talas om raggsockor, men nästan ingen vet varför det heter ”ragg”-sockor. Förr gjorde man grova sockor mer hållbara genom att klippa sina getter och blanda in getraggen i ullen innan man spann sockgarnet.

-

Sid 20:
Sticka och virka dina egna kläder
Maria Eriksson
Att sticka och virka sina egna kläder i naturmaterial kan ge den mest ovane handarbetaren stolta ögonblick och värmande plagg. I den här artikeln vill jag visa att man inte behöver vara erfaren med stickor och virknålar för att kunna göra fina tröjor, västar och annat till höstens och vinterns utedagar.

-

Sid 25:
Självhushållningsfestival och nätverksskapande i Skärstad
Sofia Kjellström, Maria Larsson och Silvia Sutter
Förra året startade vi ett litet lokalt nätverk och en festival för självhushållningsintresserade. I år har vi försökt vidare utveckla verksamheten och tänkte här berätta lite om det i förhoppningen att det ska hjälpa och inspirera andra som vill dra igång liknande i sin bygd.

-

Sid 27:
Gunillas örter:
Honung, kålrot & vitlök
Gunilla Kvarnström
Honung bra till mycket. Extra bra blir den tillsammans med kålrot eller vitlök.

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/15

Åter nr 4/15

Stolp- & timringsteknik del 4:  Utbyggnad med snedtak. Jakt del 20: Den småländska rävfällan. Fermenteringsfestivalen. Kombucha. Tempeh. Mies & Ericas nybörjarbrev del 9. Tillaga mört, id & braxen. Getter del 3: Ett mångsidigt nyttodjur. Riktiga raggsockor. Sticka och virka dina egna kläder. Självhushållningsfestival i Skärstad. Gunillas örter: Honung, kålrot & vitlök.