Åter nr 3/15

315

New

 • Odla din egen vitlök. 
 • Jakt del 19: Bygga en minkfälla. 
 • Utflyttarbrev: Häglajvs i Gothem. 
 • Reparation av timrat båthus. 
 • Mies & Erikas nybörjarbrev. 
 • Getter del 2: Mjölka din get. 
 • Solitärbin. 
 • Vilda växter 12: Säv.
 • Goda råd om att starta egen verksamhet. 
 • Kursreportage: Torkning -Tips & trix. 
 • Gunillas örter: En & åkerfräken

Mer detaljer

1012 i lager

30:-

Betyg:

4
1 recension

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Odla din egen vitlök
Matti Turpeinen
Vitlöken är en fascinerande växt. Jag har odlat den i drygt 25 år, men det känns som att jag har mycket att lära ännu. Jag rekommenderar alla som odlar och gillar vitlök att ge den en chans. Det är inte svårt att bli självförsörjande på vitlök, bara man vet lite hur den sättas, skötas och lagras, vilket jag tänkte berätta lite om här.

-

Sid 6:
Jakt del 19: 
Bygga en minkfälla

Leif Häggström Det finns många anledningar att jaga mink och andra småvesslor. Det kan behövas som skyddsjakt, det kan vara motiverat ur viltvårdshänseende eller så är man intresserad av skinnen. I denna artikel beskriver jag hur man bygger en enkel dödande mink- (och iller-) fälla. Beroende på hur den byggs och placeras så kan den även användas till mård.

-

Sid 8:
Utflyttarbrev:
Häglajvs i Gothem
Anna Malmqvist
Jag har länge tänkt att skriva ett utflyttar­brev men det har inte blivit av. Men nu med tredje gården gillt så fick det äntligen vara dags!

-

Sid 11:
Reperation av ettt timrat båthus
Sven-Gunnar Håkansson
Det finns många eftersatta små fähus, hölador och båthus i landet, på väg att rasa. När förfallet börjat kan det gå fort, men ofta kan det räcka med att byta ett par syllstockar eller se över taket för att de åter ska kunna tas i bruk och stå 100 år till. Så här gick det till när vi räddade ett båthus vid Skarpsjö fäbod.

-

Sid 14:
Mies & Ericas nybörjarbrev
Erica Wheeler & Mie Felth
I Åter 1/14 påbörjade Erica Wheeler och Mie Felth, som inte träffats, en brevväxling för att utbyta erfarenheter och tankar runt sina nyligen påbörjade liv som självhushållare. Här är deras sjunde och åttonde brev till varandra.

-

Sid 18:
Getkunskap för tvåbenta, del 2:
Mjölka din get
Christina Liljerås
Är det inte dags att ta eget ansvar för den mjölk du dricker? Ett par mjölkgetter är ett steg i rätt riktning; mot djur som du behandlar schysst, vet namnet på och som ger dig helt färsk, obehandlad mjölk som tack. Och ja, det smakar gettegott! Här är andra delen i Åters artikelserie om getter.

-

Sid 22: 
Solitärbin
-helt igenom trevliga och nyttiga husdjur.
Kirsten Jensen
Om man är allergisk mot bistick, har småbarn eller bara en liten trädgård kan en bikupa vara en lite för mycket att ge sig i kast med bara för att få pollinerat hemträdgårdens få fruktträd och bärbuskar. Men man behöver absolut inte avstå från att skaffa sig pollinatörer; det är både lönsamt, billigt och roligt och, om man satsar på solitärbin, helt ofarligt.

-

Sid 24:
Vilda växter, del 12:
Säv
Mattias Norberg Säv och blåsäv kan förekomma riktigt och kan liksom kaveldun och vass i tidigare artiklar både ätas och användas till olika slags mattor.

-

Sid 26:
Goda råd om att starta egen verksamhet
Catrine Tangen
Många självhushållningsintresserade drömmer om att få arbeta hemifrån, mer på sina egna villkor. Ett visst självhushåll och ett “enklare” liv gör det möjligt att acceptera lägre intäkter mot att få pyssla med det man tycker är intressant. Jag skulle här vilja dela med mig av några råd och tankar rörande att starta och driva egen verksamhet.

-

Sid 28:
Kursreportage: 
Torkning – tips & trix
Text: Catrin Heikefelt & Viktoria Vestun
Foto: Stephane Lombard & Christina Hedin
De flesta bär, frukter, grönsaker, svampar och örter går att torka. Örtkryddor och örtte är det vanligaste exemplen på torkade produkter, men det går att göra så mycket mer! I höstas hade Eldrimner i Jämtland en kurs där AnneMarie Somberg gav sina bästa råd om torkning, egentligen avsedd för mathantverkare, men mycket matnyttig även för den som vill torka för husbehov.

-

Sid 30:
Gunillas örter:
En & åkerfräken
Gunilla Kvarnström
Två växter som använts både i hushållet och inom medicinen är en och åkerfräken. De kan bland annat användas till att brygga god dricka, användas i schampo eller som svinto.

Recensioner (1)

av Sanna H den 2015-12-05
4
Text: Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
Page: 1

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 3/15

Åter nr 3/15

Odla din egen vitlök.  Jakt del 19: Bygga en minkfälla.  Utflyttarbrev: Häglajvs i Gothem.  Reparation av timrat båthus.  Mies & Erikas nybörjarbrev.  Getter del 2: Mjölka din get.  Solitärbin.  Vilda växter 12: Säv. Goda råd om att starta egen verksamhet.  Kursreportage: Torkning -Tips & trix.  Gunillas örter: En & åkerfräken